Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
x

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΖΕΡΒΑ-ΜΠΟΥΤΑΡΗ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ

Μεγάλη συμμετοχή στην προβολή του ιστορικού και πολιτικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Υπόσχεση» στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του κόσμου στην προβολή του ιστορικού και πολιτικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Υπόσχεση» που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 12 Μαρτίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ντοκιμαντέρ στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. «Η Υπόσχεση» αφορά τα 23 χρόνια προσπαθειών για την κατασκευή του πρώτου Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στην Ελλάδα. Είκοσι τρία χρόνια προσπαθειών για το αυτονόητο. Είναι η καταγραφή της πολιτικής διάστασης αυτής της προσπάθειας, την οποία ξεκίνησε πριν 23 χρόνια και κατάφερε να ολοκληρώσει ένας άνθρωπος, ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, καθώς η αποτέφρωση των νεκρών στην Ελλάδα αποτελούσε ταμπού επί δεκαετίες για τον πολιτικό κόσμο.

Διαβάστε: «Η Υπόσχεση»: Μία ταινία για την αποτέφρωση στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ο κ. Αλακιώτης, κατά τη σύντομη ομιλία του στο πλαίσιο της προβολής του ντοκιμαντέρ, ευχαρίστησε τους παριστάμενους και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, κ. Κώστα Πλιάκο, τονίζοντας: «Κάθε ψήφος στο ντοκιμαντέρ είναι μια ψήφος στήριξης του ανθρώπινου δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του ανθρώπινου σώματος. Είναι μία ψήφος διαμαρτυρίας στην αδικαιολόγητα εχθρική στάση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην επιλογή της αποτέφρωσης. Είναι μία ψήφος επιδοκιμασίας στον μακροχρόνιο αγώνα μας και στην κινηματογραφική δημιουργία του κ. Κώστα Πλιάκου».

Την προβολή, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, εκπρόσωποι των Παιδικών Χωριών SOS Θεσσαλονίκης, ο Νέστωρας Νικολόπουλος εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Τελετών, κ.α.

 

Η «Υπόσχεση» είναι ένα πολιτικό και ιστορικό ντοκιμαντέρ έρευνας μεγάλου μήκους στο οποίο οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης «αποτέφρωση» ξεδιπλώνουν μια άγνωστη ιστορία πολιτικής διαμάχης.

Το ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο κ. Κώστας Πλιάκος και αφηγητής είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Αλέκος Αλαβάνος, Νίκος Αλιβιζάτος, Νίκος Αγγελέτος , Γιώργος Αμυράς, Άννα Βαγενά, Αντώνης Βγόντζας, Πέτρος Βαρελίδης, Έλλη Βενέδικτου, Νίκος Βούτσης, Μαρία Δαμανάκη, Σπύρος Δανέλης, Γιώργος Διακοφωτάκης, Θεόδωρος Επισκοπόπουλος, Φώντας Ζαβιτσάνος, Κώστας Ζέρβας, Λούσυ Κιουσοπούλου, Ιωάννης Κονιδάρης, Φώτης Κουβέλης, Γρηγόρης Λέων, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννης Μπουτάρης, τέως Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, Θεόδωρος Πάγκαλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Γιώργος Πρωτόπαπας, Παναγιώτης Σγουρίδης, Πάνος Σκουρλέτης.

Για περισσότερες πληροφορίες είναι στη διάθεσή σας ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, στο 6932-437729.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ