Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
x

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΕΘ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί, δεν αλλάζει πολιτικές, φτιάχνει μία Ελλάδα για λίγους, είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ από τη Θεσσαλονίκη.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη και την αποψινή της ομιλία στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά παρουσίασε το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο που είναι «ο δρόμος του ΚΙΝΑΛ για τη Νέα Αλλαγή, για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση, με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο περιλαμβάνει 8 μεγάλες και τολμηρές αλλαγές που είναι οι εξής:

1ον)Νέο παραγωγικό μοντέλο - Ενίσχυση την εγχώριας Παραγωγής. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

2ον ) Πρόγραμμα για «Πράσινες» Δημόσιες Επενδύσεις. Ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα δημιουργήσει  τις αναγκαίες υποδομές και ένα  ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων θα προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τον λιγνίτη, ώστε να μην οδηγηθούν στην περιθωριοποίηση και στην φτώχεια ολόκληρες περιοχές και οι κάτοικοι τους όπως στη Δ. Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη.

3ον) Αλλαγή του προσανατολισμού του Προϋπολογισμού και της Φορολογικής πολιτικής. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν επαρκούν, για να χρηματοδοτηθεί και να πετύχει ο Ανασχηματισμός της Οικονομίας και των ασκούμενων πολιτικών.

4ον) «Πράσινη» Παιδεία-Παιδεία για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους. Γενναίες μεταρρυθμίσεις στο σχολικό πρόγραμμα ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές αποκτούν κατάλληλες γνώσεις και στάσεις  για την αειφόρο ανάπτυξη. Επιμόρφωση  των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική ένταξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Αλλαγές στα προγράμματα διδασκαλίας που θα ενισχύσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών. «Πράσινος μετασχηματισμός»  όλων των σχολικών κτιρίων και πανεπιστημιακών υποδομών. Ψηφιακός Διαφωτισμός» ώστε να μην οδηγήσουν οι νέες συνθήκες σε διεύρυνση ανισοτήτων. 

5ον) Σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Με ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ. Με βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα που έχει ως βάση την αναδιανεμητική δικαιοσύνη. Με ισχυρό σύστημα «ένταξης» στην εργασία και την κοινωνική ζωή των ευάλωτων ομάδων, με «οριζόντιες» προβλέψεις σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. Σύστημα που υπερβαίνει και εξελίσσει την «αμυντική» λογική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

6ον) Εργαζόμενοι με δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και εν συνεχεία καθορισμό του από τους ίδιους τους Κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Υποχρεωτικότητα και καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων. Φοροαπαλλαγές  για νέες θέσεις εργασίας και ειδικά για γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους. Το  "απαράδεκτο και υπερσυντηρητικό" θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα καταργηθεί.

7ον)Σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης- Ψηφιακό και αποκεντρωμένο κράτος. Να κάνουμε πράξη την Αποκέντρωση. Οι επιτελικές υπηρεσίες στο «κέντρο» και όλες οι εκτελεστικές αρμοδιότητες και οι αντίστοιχοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση. Γενναία αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην Ελληνική περιφέρεια.  Ψηφιακός μετασχηματισμός, που δεν εξαντλείται στα πιστοποιητικά. Αξιοκρατία και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης. Γενικοί Γραμματείς και Διοικητές Οργανισμών με δημόσια προκήρυξη, αντικειμενικά κριτήρια και θητεία.

8ον) Σχέδιο στήριξης και ελπίδας για τους νέους. Οι νέοι δεν αρκούνται σε λίγα gigabytes. Δουλειές θέλουν. Καλές αμοιβές και σεβασμό. Ανοιχτά πανεπιστήμια και σχολεία. Βοήθεια στα δύσκολα, όταν σπουδάζουν, όταν υποαμείβονται, όταν αλλάζουν δουλειά, όταν ψάχνουν για σπίτι, όταν ξεκινούν μια επιχείρηση, όταν ανοίγουν μπλοκάκι, όταν αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτάσεις για τους νέους, την είσοδο στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση των νέων ζευγαριών:

- Για πρόσληψη νέων εργαζομένων για κάθε 1000 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση , θα απαλλάσσεται από την φορολογία για 1500 ευρώ.

-Απαλλαγή για 3 χρόνια από φόρους και εισφορές για κάθε νέο μέχρι 30 ετών που ξεκινά επαγγελματική δραστηριότητα.

-Επιδότηση ενοικίου νέων ζευγαριών ιδίως στα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για να επιστρέψει η ζωή στο κέντρο των πόλεων.

Και ιδιαίτερα για τους νέους που έφυγαν από τη χώρα τα δύσκολα χρόνια και σκέφτονται να επιστρέψουν, το ΚΙΝΑΛ έχει επεξεργαστεί ειδικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διευκολύνσεις για τις διαδικασίες εξεύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, οικονομική  στήριξη της μετεγκατάστασης τους, επιδότηση μισθού και φορολογικά κίνητρα.

"Η Ελλάδα αποζητά τη Νέα Αλλαγή"

"Μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι. Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης", επισήμανε η κ. Γεννηματά και συνέχισε: "Η δική μας πορεία είναι αταλάντευτη. Αλλαγή. Η Ελλάδα αποζητά τη νέα Αλλαγή μετά την αποτυχία των Κυβερνήσεων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τώρα της ΝΔ.

Αλλαγή που δεν  εξαντλείται σε συνθήματα. Αλλαγή δίκαιη, βαθιά ανθρώπινη, παραγωγική, δημοκρατική. Αλλαγή που θα κουβαλά τις αξίες του χθες. Τη γνώση από τις επιτυχίες, αλλά και τα λάθη μας. Αλλαγή που ταυτίστηκε με το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη που τώρα εκφράζεται  με μπροστάρη το Κίνημα Αλλαγής. Όχι μόνο για να δικαιώσει το παρελθόν. Αλλά για να μιλήσει ξανά για αξίες. Για ήθος και εντιμότητα στην πολιτική".

"Παροχολογία και αλαζονεία από τον κ. Μητσοτάκη"

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 85η ΔΕΘ η κ. Γεννηματά τον κατηγόρησε για "παροχολογία" και "αλαζονεία".

"Δυστυχώς, το τελευταίο που χρειάζεται η πατρίδα μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι ο διχαστικός λόγος. Η ισοπέδωση όσων έχουν διαφορετική άποψη. Η παροχολογία και η αλαζονεία", είπε και σημείωσε: "Πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης ότι με μέτρα που έχουν ημερομηνία λήξης, με προεκλογικού τύπου παρωχημένες λογικές, θα αλλάξει την κατεστραμμένη εικόνα του ίδιου και της κυβέρνησής του; Δεν έχει κατανοήσει μάλλον ότι αποκαλύφθηκε και η κοινωνία ήδη του γυρίζει την πλάτη. Αντίστοιχη πολιτική ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ  που δεν μπορούσε να βάλει μπρος την Οικονομία και έναντι αυτού  μοίραζε επιδόματα φτώχειας με δήθεν ταξικούς αλλά στην ουσία πελατειακούς  όρους".

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "συνεχίζει την κοροϊδία των νέων", λέγοντας πως "τα δήθεν 600 ευρώ το μήνα επιδότηση από το κράτος έγιναν 100 και υπολείπονται ακόμα και των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ".

Ως προς τις εξαγγελίες για το ηλεκτρικό ρεύμα τόνισε πως δημιουργούν "σύγχυση". " Τρεις υπουργοί άδειαζαν ο ένας τον άλλο. Καθόλου βέβαιο δεν είναι ότι θα στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια και επιχείρηση. Την ώρα που στην Ισπανία η κυβέρνηση τολμά να θέσει πλαφόν στις τιμές και να μειώσει τους φόρους στην ενέργεια", τόνισε.

Για τις ρυθμίσεις σχετικά με τις γονικές παροχές είπε ότι ευνοούν κυρίως μεγάλες περιουσίες.

"Με την ακρίβεια να απειλεί ξανά τα εισοδήματα όσων κατάφεραν να σταθούν όρθιοι με δυσκολία και να απειλεί να ξαναρίξει στο καναβάτσο όσους σήκωσαν - έστω και λίγο - κεφάλι, ο πρωθυπουργός αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης", σημείωσε και πρόσθεσε: "Οι τιμές στα τρόφιμα καλπάζουν. Οι μικρομεσαίοι καλούνται να επιστρέψουν μεγάλο μέρος των ενισχύσεων που έλαβαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την ώρα που ξεκινούν και οι πλειστηριασμοί. Και επιδοτείται η εξαγορά από τους μεγάλους αλλά όχι οι δικτυώσεις που τους κάνουν ανταγωνιστικούς στις νέες συνθήκες. Η ακρίβεια χτυπά την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ποιότητα ζωής των νοικοκυριών.

Ενώ αφήνει απροστάτευτους τους αγρότες από τις μεγάλες αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο και στα αγροτικά εφόδια. Αφήνει έξω για δεύτερη φορά από την ελάφρυνση της εισφοράς αλληλεγγύης, δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους".

"Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη"

"Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του", είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και σημείωσε: "Έπεσε πλέον το δήθεν κεντρώο προσωπείο της κυβέρνησης. Το δήθεν επιτελικό κράτος κατέρρευσε. Επιτελικό κράτος για την Δεξιά σημαίνει συγκεντρωτισμός και μπίζνες από τη Μαξίμου ΑΕ. Το κομματικό κράτος επανιδρύθηκε, κόντρα σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας. Αντί διαφάνειας "fast track" φωτογραφικές ρυθμίσεις υπέρ της  επιχειρηματικής και κομματικής ελίτ, αντί  πολυφωνίας επιχείρηση χειραγώγησης της ενημέρωσης. Αντί μεταρρυθμίσεων απορρύθμιση των κατακτήσεων και  καταπάτηση δικαιωμάτων. Αντί ασφάλειας για τον πολίτη, βαριά εγκληματικότητα. Αντί εθνικής συνεννόησης και εθνικής στρατηγικής, αμυντική και παθητική εξωτερική πολιτική. Είναι μια κυβέρνηση που άφησε το ΕΣΥ στην τύχη του και  πορεύτηκε χωρίς σχέδιο με πολλά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας που στοίχησαν ακριβά".

Σε ό,τι αφορά στις εκλογές στη Γερμανία η κ. Γεννηματά ευχήθηκε "καλή επιτυχία" στον υποψήφιο Καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ολαφ Σολτς, και δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής είναι στο πλευρό του.

Πριν από την κ. Γεννηματά για τα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία της 85ης Διεθνούς Έκθεσης, στις συνθήκες της πανδημίας, μίλησε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας.

Παρόντες στην ομιλία της κ. Γεννηματά ήταν βουλευτές της κ.ο του ΚΙΝΑΛ, μεταξύ αλλων και ιστορικά στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά και ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Χάρης Καστανίδης. Παραβρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζηκας και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Αναλυτικά όσα είπε η κ. Γεννηματά:

"Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετρήθηκε και πέρασε κάτω από τον πήχη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί, δεν αλλάζει πολιτικές, φτιάχνει μία Ελλάδα για λίγους. Κάθε μέρα διαψεύδει όσους πίστεψαν στις δήθεν μεταρρυθμίσεις. Τώρα όλο και πιο κοντά έρχεται η ανάγκη για τη νέα αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή.

"Άκουσα με μεγάλη προσοχή την ομιλία του Πρωθυπουργού, όπως και τη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε.

Δυστυχώς, το τελευταίο που χρειάζεται η πατρίδα μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι ο διχαστικός λόγος. Η ισοπέδωση όσων έχουν διαφορετική άποψη. Η παροχολογία και η αλαζονεία.

Πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης ότι με μέτρα που έχουν ημερομηνία λήξης, με προεκλογικού τύπου παρωχημένες λογικές, θα αλλάξει την κατεστραμμένη εικόνα του ίδιου και της Κυβέρνησής του;

Δεν έχει κατανοήσει μάλλον ότι αποκαλύφθηκε και η κοινωνία ήδη του γυρίζει την πλάτη.

Αντίστοιχη πολιτική ακολούθησε και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούσε να βάλει μπρος την Οικονομία και έναντι αυτού μοίραζε επιδόματα φτώχειας με δήθεν ταξικούς αλλά στην ουσία πελατειακούς όρους" ανέφερε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά επισήμανε "ότι το αύριο μας καλεί όχι φυσικά να κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά να αναμετρηθούμε ευθέως μαζί τους. Όχι με πολιτικές αντιλήψεις άλλων εποχών.

Όχι με άγονο και παρωχημένο διχασμό. Ούτε σόου για έναν, όπως αυτό του Πρωθυπουργού.

Αλλά με σχέδιο για την πρόοδο. Και όπου απαιτείται, εθνική συνεννόηση.

Με πολιτική που δεν διχάζει, αλλά ενώνει.

Με μια συμφωνία ελπίδας με τις κοινωνικές δυνάμεις που ζητούν να πάρουν το τιμόνι της Νέας Αλλαγής".

Το σχέδιο Νέας Αλλαγής

Περιέγραψε το σχέδιο της Νέας Αλλαγής, της κοινωνικής αναγέννησης που έχει ανάγκη, όπως είπε, η χώρα, το οποίο κινείται σε οκτώ πυλώνες.

"Έχουμε χρέος να παρουσιάσουμε τον εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο απέναντι στη γαλάζια κανονικότητα.

Να παρουσιάσουμε το αφήγημα μας για τη Νέα Αλλαγή που στηρίζεται σε 8 πυλώνες:

1ον) Νέο παραγωγικό μοντέλο - Ενίσχυση την εγχώριας Παραγωγής

Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Που σημαίνει νέα χωροταξικά σχέδια, γενναία κίνητρα, αναπτυξιακούς πόλους σε κάθε περιφέρεια που διασφαλίζουν την ισόρροπη και εξωστρεφή περιφερειακή ανάπτυξη.

•Με ειδικό σύστημα υπεραποσβέσεων για πράσινες ιδιωτικές επενδύσεις.
•Με εγχώρια βιομηχανία που εφαρμόζει πράσινες πολιτικές
•Τον μετασχηματισμό/δικτύωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
•Με στήριξη των ενεργειακών αγροτικών κοινοτήτων, για διείσδυση ΑΠΕ στη γεωργία, με παράλληλη αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιομάζας για παραγωγή ενέργειας.
•Κίνητρα για εξοικονόμηση υδάτινων πόρων στην παραγωγή και μείωση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.

Η στήριξη της εγχώριας πράσινης παραγωγής είναι μια πολιτική επιλογή, που διακρίνει τη μια παράταξη από την άλλη.

Για παράδειγμα η ΝΔ επιλέγει να πριμοδοτεί τα ιδιωτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται, αντί πράσινων επενδύσεων στην εγχώρια παραγωγή και ηλεκτροκίνηση των δημόσιων συγκοινωνιών που μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

 

2ον ) Πρόγραμμα για «Πράσινες» Δημόσιες Επενδύσεις

Ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές. Και ένα ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων θα προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις.

•Επέκταση και αξιοποίηση των τραίνων στις μεταφορές.
•Με εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις για την στήριξη των δημόσιων συγκοινωνιών, τον πλήρη εξηλεκτρισμό τους και την απεξάρτηση τους από καύσιμα.
•Με φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κτιρίων
•Με ανακαίνιση των δημόσιων κτιρίων με στόχο την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ανθεκτικότητα τους στις κλιματικές επιπτώσεις.
•Κεντρικό θέμα είναι η κατεύθυνση ισχυρών επενδύσεων για την πλήρη αναδιοργάνωση και ενίσχυση του συστήματος πολιτικής προστασίας, με την μετατροπή του σε σύστημα «δημόσιας ασφάλειας» που θα εγγυάται την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Με παράλληλη συγκρότηση ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ με δημόσιους πόρους, για την κάλυψη και θωράκιση των νοικοκυριών από έκτακτες ανάγκες, καταστροφές, πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα, σεισμούς.

•Με επιτάχυνση της μετάβασης στην εποχή των επιβατικών ΙΧ μηδενικών ρύπων
•Επιτάχυνση της μετάβασης στην εποχή των φορτηγών (ΙΧ και ΔΧ) και ΤΑΞΙ μηδενικών ρύπων.
•Τιμολόγηση των τελών χρήσης αυτοκινητοδρόμων με περιβαλλοντικά κριτήρια
• Προωθούμε Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων και περαιτέρω για την επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και σε άλλες μορφές ανάκτησης τους.

Αρκετά πια με τη διάθεση των αποβλήτων στους ΧΥΤΑ.

Για εμάς η «μετάβαση» δεν είναι business.

Δεν είναι «πράσινο» ότι δεν είναι κοινωνικά δίκαιο.

Βασικός μας στόχος είναι η Ενεργειακή Δημοκρατία.

Γι αυτό διεκδικούμε: την δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τον λιγνίτη. Ώστε να μην οδηγηθούν στην περιθωριοποίηση και στην φτώχεια ολόκληρες περιοχές και οι κάτοικοι τους όπως στη Δ. Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη.

Προτείναμε συγκεκριμένες εναλλακτικές πολιτικές και πηγές χρηματοδότησης, ώστε να μπορούν να ζήσουν και να δημιουργήσουν οι πολίτες στον τόπο τους.
•το δικαίωμα αλλά και τα κίνητρα, ώστε να παράγουν ενέργεια από τις ΑΠΕ, οι καταναλωτές, οι αγρότες, η Αυτοδιοίκηση, οι ενεργειακές κοινότητες.
Όχι μόνο οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς όπως επιχειρεί να επιβάλει η ΝΔ.
•μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, που δεν μπορεί να «πληρώσουν» τις τυχόν επιβαρύνσεις που θα επιφέρει η μετάβαση. Όπως συμβαίνει με τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας.
•Εμείς φέραμε στη Βουλή την πρόταση για Εθνικό κλιματικό νόμο και διεκδικούμε τη θεσμοθέτηση της Κλιματικής Συνέλευσης με τυχαία επιλογή πολιτών, ώστε να εκπροσωπούν αντιπροσωπευτικά την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους.

Έτσι ώστε να έχουν οι ίδιοι οι πολίτες φωνή και άμεση συμμετοχή στην υλοποίηση των στόχων μας, μέσα από μια ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία.

3ον) Αλλάζουμε τον προσανατολισμό του Προϋπολογισμού και της Φορολογικής πολιτικής.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν επαρκούν, για να χρηματοδοτηθεί και να πετύχει ο Ανασχηματισμός της Οικονομίας και των ασκούμενων πολιτικών.

Γι αυτό Προτείνουμε:
•Την κατάρτιση σε ετήσια βάση και Περιβαλλοντικού Προϋπολογισμού, που περιλαμβάνει συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων των αλλαγών σε περιοχές και κατηγορίες του πληθυσμού.
•Σε κάθε επένδυση που ενισχύει το δημόσιο, τίθεται ΡΗΤΡΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, με συγκεκριμένους πράσινους στόχους αλλά και στόχους ενίσχυσης της απασχόλησης.
•Χαμηλότερος ΦΠΑ σε υπηρεσίες και δραστηριότητες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.
•Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί καταρτίζουν ετήσιο πρόγραμμα δαπανών για την μείωση των επιπτώσεων της δραστηριότητας τους στην κλιματική αλλαγή.
•Πρόβλεψη για φορολογικά κίνητρα σε αυτούς που «πρωταγωνιστούν» στις αλλαγές.

4ον) «Πράσινη» Παιδεία-Παιδεία για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους.

Η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας δυναμικού, ξεκινά από το «ανθρώπινο κεφάλαιο», την Γνώση, την Καινοτομία, την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη μια πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για ένα ανθρωπιστικό, ψηφιακό ,πράσινο σχολείο της νέας εποχής που θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους.

• Γενναίες μεταρρυθμίσεις στο σχολικό πρόγραμμα ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές αποκτούν κατάλληλες γνώσεις και στάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη.
• Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική ένταξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Αλλαγές στα προγράμματα διδασκαλίας που θα ενισχύσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών.
• «Πράσινος μετασχηματισμός» όλων των σχολικών κτιρίων και πανεπιστημιακών υποδομών.
«Ψηφιακός Διαφωτισμός» ώστε να μην οδηγήσουν οι νέες συνθήκες σε διεύρυνση ανισοτήτων.

5ον) Σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος που καλύπτει και στηρίζει καθολικά και με ισότιμη πρόσβαση, όλους τους πολίτες για όλη την διάρκεια του βίου τους.

Που χρηματοδοτείται από μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση που κατανέμει αναλογικά και δίκαια τα βάρη.

• Με ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ.
• Με βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα που έχει ως βάση την αναδιανεμητική δικαιοσύνη.
• Με ισχυρό σύστημα «ένταξης» στην εργασία και την κοινωνική ζωή των ευάλωτων ομάδων, με «οριζόντιες» προβλέψεις σε όλες τις δημόσιες πολιτικές.
Σύστημα που υπερβαίνει και εξελίσσει την «αμυντική» λογική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
• Ρήτρα σε όλες τις «πράσινες» πολιτικές, ότι θα έχουν προτεραιότητα ένταξης σε αυτές οι λιγότερο προνομιούχοι πολίτες.
• Τη μακροχρόνια αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την ηλικιακή ανανέωση του πληθυσμού για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, την επιστροφή ανθρώπινου δυναμικού, την κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών.

5ον) Με μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών. Έχουμε προτείνει την χορήγηση επιδόματος 200 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί, σε οικογένειες με ετήσιο καθαρό εισόδημα έως 25.000 ευρώ.

o Με γενναία επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου, για να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι τα νέα ζευγάρια.
o Με ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

6ον) Εργαζόμενοι με δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Η πρόοδος και η εξέλιξη, συνδέονται άρρηκτα με την στρατηγική της Πλήρους Απασχόλησης, των αξιοπρεπών αμοιβών, και της Νέας Ρύθμισης στις εργασιακές σχέσεις, που διασφαλίζεται με κανόνες και ισχυρές συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν για όλους.

Πέρα από την Ρήτρα Απασχόλησης για τις πράσινες επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος προτείνουμε:

• Άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και εν συνεχεία καθορισμό του από τους ίδιους τους Κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
• Υποχρεωτικότητα και καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων.
• Φοροαπαλλαγές για νέες θέσεις εργασίας και ειδικά για γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους.

Το απαράδεκτο και υπερσυντηρητικο θεσμικό πλαίσιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα καταργηθεί.

7ον) Σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης- Ψηφιακό και αποκεντρωμένο κράτος

Αλλαγή στο Κράτος ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη.

Να κάνουμε πράξη την Αποκέντρωση. Οι επιτελικές υπηρεσίες στο «κέντρο» και όλες οι εκτελεστικές αρμοδιότητες και οι αντίστοιχοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση. Γενναία αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην Ελληνική περιφέρεια.

• Ψηφιακός μετασχηματισμός για να γίνει ευκολότερη η ζωή μας.
Που δεν εξαντλείται στα πιστοποιητικά. Στο κέντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, με επέκταση του πεδίου εφαρμογής. Με διαδικασίες για την λογοδοσία όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με τρόπο καθολικό, διαφανή και προσβάσιμο στον κάθε πολίτη.
• Αξιοκρατία και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.
Γενικοί Γραμματείς και Διοικητές Οργανισμών με δημόσια προκήρυξη, αντικειμενικά κριτήρια και θητεία.
• Στοχευμένο πρόγραμμα επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για τις δημόσιες πολιτικές ανακύκλωσης, διαχείριση υδάτινων πόρων και προστασίας των προστατευόμενων περιοχών (Natura).

8ον) Σχέδιο στήριξης και ελπίδας για τους νέους.

Οι νέοι δεν αρκούνται σε λίγα gigabytes. Δουλειές θέλουν. Καλές αμοιβές και σεβασμό. Ανοιχτά πανεπιστήμια και σχολεία. Βοήθεια στα δύσκολα, όταν σπουδάζουν, όταν υποαμείβονται, όταν αλλάζουν δουλειά, όταν ψάχνουν για σπίτι, όταν ξεκινούν μια επιχείρηση, όταν ανοίγουν μπλοκάκι, όταν αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτάσεις για τους νέους, την είσοδο στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση των νέων ζευγαριών.

- Για πρόσληψη νέων εργαζομένων για κάθε 1000 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση , θα απαλλάσσεται από την φορολογία για 1500 ευρώ.
-Απαλλαγή για 3 χρόνια από φόρους και εισφορές για κάθε νέο μέχρι 30 ετών που ξεκινά επαγγελματική δραστηριότητα.
-Επιδότηση ενοικίου νέων ζευγαριών ιδίως στα αστικά κέντρα , στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για να επιστρέψει η ζωή στο κέντρο των πόλεων
Και ιδιαίτερα για τους νέους που έφυγαν από τη χώρα τα δύσκολα χρόνια και σκέφτονται να επιστρέψουν, έχουμε επεξεργαστεί ειδικό σχέδιο, που περιλαμβάνει διευκολύνσεις για τις διαδικασίες εξεύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, οικονομική στήριξη της μετεγκατάστασης τους, επιδότηση μισθού και φορολογικά κίνητρα".

Η κ. Γεννηματά έθεσε το δίλημμα «μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι. Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης».

Δίνοντας το σύνθημα για το επόμενο διάστημα τόνισε:" Η δική μας πορεία είναι αταλάντευτη. Η Ελλάδα αποζητά τη νέα Αλλαγή μετά την αποτυχία των Κυβερνήσεων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τώρα της ΝΔ.

Αλλαγή που δεν εξαντλείται σε συνθήματα. Αλλαγή δίκαιη, βαθιά ανθρώπινη, παραγωγική, δημοκρατική. Αλλαγή που θα κουβαλά τις αξίες του χθες.

Τη γνώση από τις επιτυχίες, αλλά και τα λάθη μας
Αλλαγή που ταυτίστηκε με το ΠΑΣΟΚ, την δημοκρατική παράταξη που τώρα εκφράζεται με μπροστάρη το Κίνημα Αλλαγής .
Όχι μόνο για να δικαιώσει το παρελθόν.
Αλλά για να μιλήσει ξανά για αξίες.
Για ήθος και εντιμότητα στην πολιτική.
Για κοινωνική δικαιοσύνη, ανάμεσα στις γενιές, στα φύλα, στους ανθρώπους με διαφορετική εθνικότητα, φύλο, εισόδημα, ερωτικό προσανατολισμό.
Να δώσει χώρο και χρόνο στη νέα γενιά να απογειώσει την χώρα μας προς το μέλλον
Να δώσει ξανά αξία στην εργασία
Να εγγυηθεί αξιοπρέπεια και ίσες δυνατότητες από τα νιάτα μέχρι τα γηρατειά.
Να μετατρέψει την κοινωνική πολιτική σε θεμέλιο λίθο της ανάπτυξης και της συλλογικής ευημερίας.
Με το περιβάλλον στην καρδιά της πολιτικής ατζέντας που θα φέρει επενδύσεις, θα γεννήσει νέα επαγγέλματα, νέα γνώση, θα βάλει την Ελλάδα στην παγκόσμια πρωτοπορία της ποιότητας ζωής.
Για να αποκεντρώσει εξουσίες
και να απελευθερώσει τη Δημοκρατία από τα κλειστά συστήματα που την αλλοτριώνουν και την μειώνουν στα μάτια των πολιτών
Όλα αυτά εγγυάται το Κίνημα Αλλαγής".

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ