Κυριακή 3 Ιουλίου 2022
x

ΣΜΕ ΓΙΑ ELDORADO: ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων καλεί την Πολιτεία «να εξαντλήσει τα περιθώρια», ώστε να ολοκληρωθεί η επένδυση της Eldorado Gold

Μπορούν να εξευρεθούν λύσεις μέσα από καλόπιστο διάλογο αρκεί να υπάρχει βούληση, σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καθεστώς ασφάλειας δικαίου, σημειώνει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικός Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), σχολιάζοντας την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα και την κόντρα της εταιρείας με την κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος, «προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες προς όλες τις πλευρές» για την επίλυση του ζητήματος.

Καλεί, δε, την Πολιτεία «να εξαντλήσει τα περιθώρια», ώστε να ολοκληρωθεί η επένδυση. «Εξάλλου μέσα από τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς μπορεί να ελέγχει την τήρηση των προϋποθέσεων λειτουργίας και να επεμβαίνει διορθωτικά εφόσον απαιτηθεί», προσθέτει ο Σύνδεσμος.

«Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, με θεσμικό ρόλο στην αξιοποίηση των Ορυκτών Πόρων της χώρας και υπεύθυνος συνομιλητής της πολιτείας, προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες ώστε να εξευρεθεί λύση στην επαπειλούμενη κρίση της επένδυσης της ‘‘Ελλ Χρυσός’’ προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών», αναφέρει αρχικά ο ΣΜΕ και προσθέτει: 

«Ο Σύνδεσμος μας παρακολουθεί με προσοχή όλες τις εξελίξεις σχετικά με την «Ελληνικός Χρυσός» και την ανακοίνωση της Eldorado Gold για την πιθανή αναστολή των επενδύσεών της στην Ελλάδα, από τις 22 Σεπτεμβρίου 2017».

Όπως διευκρινίζει ο Σύνδεσμος, «υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών που θα ακολουθούσαν την υφιστάμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση και είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις. Όμως για τις οποιεσδήποτε τεχνικού χαρακτήρα διαφορές  είναι δυνατόν να εξευρεθούν λύσεις, μέσα από καλόπιστο διάλογο αρκεί να υπάρχει βούληση, σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καθεστώς ασφάλειας δικαίου».

«Η Πολιτεία πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια, ώστε να ολοκληρωθεί η επένδυση της ELDORADO GOLD στην Ελλάδα. Εξ άλλου μέσα από τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς  μπορεί να ελέγχει την τήρηση  των προϋποθέσεων λειτουργίας  και να επεμβαίνει  διορθωτικά εφόσον απαιτηθεί», συνεχίζει και καταλήγει:

«Πιστεύουμε ως Σύνδεσμος ότι η σύννομη και υπεύθυνη αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας από τις δραστηριοποιούμενες μεταλλευτικές εταιρίες παράγει πλούτο που ωφελεί πρώτιστα την ελληνική κοινωνία».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ