Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
x

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΑΠΟ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΣΤΙΓΜΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ

Μπαράζ παραιτήσεων από κυβερνητικά στελέχη - Η παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού θα γίνει εντός της ημέρας, αναφέρει το BBC.

Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται πλέον η αποχώρηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, από την οδό Ντάουνινγκ, καθώς οι παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών έρχονται η μία μετά την άλλη, ακόμη και από υπουργούς που μόλις τοποθετήθηκαν στη θέση τους.

Διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η παραίτηση του κ. Τζόνσον θα γίνει εντός της ημέρας, και ο πρωθυπουργός έχει ήδη γράψει την επιστολή παραίτησής του από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Αναγκαστικά θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την εκλογή του επόμενου.

Υπενθυμίζεται ότι το ντόμινο των παραιτήσεων προκάλεσε το «σκανδάλο Πίντσερ». Πρόκειται για τον βουλευτή των Συντηρητικών, Κρις Πίντσερ, ο οποίος διορίστηκε σε κυβερνητική θέση συνδέσμου στη Βουλή των Κοινοτήτων από τον Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπάρχει έρευνα σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση από το 2019.

Διαβάστε: Σκάνδαλο Πίντσερ: Ντόμινο ηχηρών παραιτήσεων στη Βρετανία - Φυλλοπποεί η κυβέρνηση Τζόνσον

Με μια επιστολή-σοκ, ημερομηνίας 7ης Ιουλίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι λέει ότι η κατάσταση έχει καταστεί αφόρητη και πρέπει να αφήσει την πρωθυπουργία.

Δύο μέρες μετά την προαγωγή του από το υπουργείο Παιδείας σε αυτό των Οικονομικών, ο κ. Ζαχάουι έστειλε επιστολή στην οποία εκθέτει την κατάσταση στην κυβέρνηση και γράφει ως κατακλείδα ότι «η χώρα αξίζει κυβέρνηση που είναι όχι μόνο σταθερή αλλά και δρα με ακεραιότητα. Κε Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε στην καρδιά σας ότι το σωστό είναι να φύγετε τώρα».

Η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί. «Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί. «Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση... ως κάποια που βάζει πάνω απ' όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Αντίστοιχες εκκλήσεις αποχώρησης φέρονται να έκαναν στον κ. Τζόνσον και άλλοι σημαντικοί υπουργοί, όπως οι Πρίτι Πατέλ και Γκραντ Σαπς.

Σημειώνεται ότι από την κυβέρνηση αποχώρησε και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, με την σκληρή δήλωση ότι έχει υποχρέωση «να κρατήσει τη χώρα ασφαλή». «Το κόμμα έχει ένα μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες και αυτός είναι ο μηχανισμός που συμβουλεύω τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν», έγραψε ο Γουάλας σε μήνυμά του στο Twitter.

Ήδη ο αριθμός των κυβερνητικών στελεχών που έχουν δηλώσει τη δική τους παραίτηση ανέρχεται σε 54.

Την ίδια ώρα οι βουλευτές της επιτροπής 1922, που ορίζει τα διαδικαστικά για την εκλογή ηγετών του κόμματος, απειλεί με επείγουσα αλλαγή του καταστατικού και νέα ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας κατά του κ. Τζόνσον την επόμενη εβδομάδα αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε το αυτονόητο, ότι σε περίπτωση ήττας του σε νέα ψηφοφορία, θα παραιτηθεί.

Πηγή: Καθημερινή, BBC, Talk TV, Times Radio
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ