Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
x

ΕΝΤΙ ΖΕΜΕΝΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ F-16 XΩΡΙΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ

Ο Έντι Ζεμενίδης ξεκαθάρισε πως το Κογκρέσο δεν έχει αλλάξει στάση σε σχέση με την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία.

Προβληματισμό για τη στάση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εκφράζει το Ελληνοαμερικανικό λόμπι στην Ουάσιγκτον, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης να μιλά για αυτό στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ζεμενίδης εξήγησε πως τα όσα είπε ο Μπάιντεν ενδυναμώνουν πολιτικά τον Ερντογάν, αλλά όχι την Τουρκία, ενώ ξεκαθάρισε πως το Κογκρέσο δεν έχει αλλάξει στάση σε σχέση με την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία.

Έντι, σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Προεδρο Ερντογάν θεωρείς ότι η Τουρκία έχει λόγους να θεωρεί ότι έχει κερδίσει κάτι;

Όχι η Τουρκία σαν κράτος όχι. Ο Ερντογάν προσωπικά μπορεί. Οι θέσεις κι αυτά που εξέφρασε ο πρόεδρος Μπάιντεν τα έχει εκφράσει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν, βλέπουμε ότι ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προσπαθούν να βρίσκουν κάποιο άνοιγμα για να βελτιώσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Αμερικής. Αυτά που έχει πει ο Πρόεδρος και ο ίδιος το είπε σήμερα ότι "ναι, ενδιαφερόμαστε να πουλήσουμε τα F-16" μπορεί να τα λέει για να ευχαριστήσουν τα αυτιά του Ερντογάν, αλλά δεν αλλάζει την ουσία, ότι χωρίς το κογκρέσο δεν μπορώ να κάνει μόνος του.

Τώρα του το ερώτημα είναι εσύ θεωρείς ότι το κογκρέσο κάθε συγκεκριμένο εμπόδιο για την πώληση για τον εκσυγχρονισμό των 16;

Πρώτα απ' όλα δε χρειάζεται να θέσει κι άλλα εμπόδια. Προς το παρόν το Κογκρέσσο δεν έχει δώσει έγκριση ούτε έχει δώσει ένδειξη. Μπορεί να έχει βγει κάποιος σαν τον Λέντζι Γκράμ που λέει πως εγώ υποστηρίζω αλλά υπόθεση δεν είναι του λέει Γκραμ. Και να θυμηθούμε ότι όλοι Γκραμ ο ίδιος ήτανε και κάποιος που ήταν υπέρ της Τουρκίας να πάρεις 35,2 να πάρει κυρώσεις. Οπότε αυτά που λέει ο κύριος Γκραμ δε με νοιάζουν και πάρα πολύ. Αλλά προς το παρόν το Κογκρέσο δε χρειάζεται να κάνει τίποτα, και πρέπει να δώσουμε και σημασία ότι ο πρόεδρος ο Μπάιντεν και η κυβέρνηση του δεν έχουν δώσει ειδοποίηση στο Κογκρέσο, οπότε η διαδικασία για πώληση έχει αρκετό δρόμο μπροστά της και εγώ πιστεύω το Κογκρέσο θα ακούσει αυτό που είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν σήμερα και θα θέσει πιο δημόσια ποια είναι τα όρια για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Θεωρείς ότι αυτά που έκανε ο Ερντογάν τελικά ήταν ένα διπλωματικό παζάρι από το οποίο κάτι κέρδισε αποσύροντας ουσιαστικά το βέτο για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ;

Εγώ πιστεύω ότι ο Ερντογάν προσπάθησε ιδιαίτερα αλλά αυτό είναι ένα παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν. Ζητάει τα πάντα και στο τέλος εδώ δε νομίζω κέρδισε, κέρδισε κάποια ρητορική γιατί κι αυτό το μνημόνιο, το μνημόνιο είναι μνημόνιο δεν είναι συνθήκη. Δεν πέρασε από τη βουλή της Φιλανδίας και της Σουηδίας. Εδώ ο Ερντογάν ξέφυγε ξευτιλισμό. Αφού κι αυτά που λέει ο Μπάιντεν πως "ναι ναι τα υποστηρίζουμε τα F-16", που δεν πρέπει εγώ διαφωνώ, διότι δεν δίνουν σαφές μήνυμα και το κακό είναι όπως είπα ότι η Τουρκία ως κράτος δεν το δεν κέρδισε. Αλλά ο Ερντογάν θα πάει και θα πουλήσει πολιτικά σε μία στιγμή που δεν είναι δυνατός, είναι τόσο αδύναμος πολιτικά, ότι "έχω την υποστήριξη της Ευρώπης του ΝΑΤΟ και του Μπάιντεν". Και αυτό είναι μεγάλο λάθος γιατί ο Ερντογάν μπορεί να χάσει, μπορούμε να επηρεάσουμε την Τουρκία και την πολιτική την ευρύτερη της Τουρκίας και αυτά τα μηνύματα από την Αμερική θα κάνουν όχι μόνο δυναμώνουν τον Ερντογάν αλλά ενθαρρύνουν τους εθνικιστές μέσα στην Τουρκία και τώρα και η αντιπολίτευση θα γίνει πιο εθνικιστική. Γι' αυτό και ήταν πολύ λάθος αυτό που έκανε ο Μπάιντεν.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ