Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΡΓΩΝ 1,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Τα έργα αφορούν τους δήμους Καβάλας, Πηνειού Ηλείας, Ανατολικής Μάνης, Παγγαίου, Χαλανδρίου, Μοσχάτου-Ταύρου και Λαμιέων.

Εντάξεις και πληρωμές έργων δήμων, καθώς και εκ νέου πληρωμή λογαριασμών Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, αποφάσισε στη χθεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου. Τα έργα αφορούν τους δήμους Καβάλας, Πηνειού Ηλείας, Ανατολικής Μάνης, Παγγαίου, Χαλανδρίου, Μοσχάτου-Ταύρου και Λαμιέων.

Σύμφωναμε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνεδρίαση εγκρίθηκαν και πληρωμές για εξωστρεφείς δράσεις που πραγματοποίησαν 13 δήμοι, δύο πανεπιστήμια και τρεις φορείς σε όλη τη χώρα.

Το Πράσινο Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα συγκεντρωτικά στοιχεία επίτευξης των στόχων του, ως προς τις εντάξεις έργων στις Προσκλήσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2017 και 2018 που αφορούν έργα αναπλάσεων των δήμων.

Έως σήμερα έχουν ενταχθεί 152 έργα από 135 δήμους συνολικού προϋπολογισμού 39,4 εκατ. Εξ' αυτών, ήδη τα 25,2 εκατ. παρακατατέθηκαν σε Ειδικό Δεσμευμένο Λογαριασμό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για τα υπόλοιπα ενταγμένα έργα η παρακατάθεση είναι σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο προσκλήσεων 2017 και 2018 είναι 43 εκατ. ευρώ (23 εκατ. ευρώ για το 2017 και 20 εκατ. ευρώ για το 2018). Οι προσκλήσεις απευθύνονταν σε 172 δήμους.

Επίσης, έχουν ήδη ενταχθεί έργα αναπλάσεων μεγάλης εμβέλειας από 62 δήμους, έργα μικρότερης εμβέλειας από 73 δήμους, ενώ το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης που τους αναλογούσε, αξιοποίησαν 109 δήμοι.

Επιπλέον, έως σήμερα έχουν ενταχθεί 42 έργα από 34 δήμους συνολικού προϋπολογισμού 9,05 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί το ποσό των 5,6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 30 εκατ. ευρώ (5 εκατ. από το 2018 και 25 εκατ. από το 2019). Η πρόσκληση απευθυνόταν σε 153 δήμους. Υποβλήθηκαν συνολικά 72 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 15,21 εκατ. ευρώ.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου προχωρά, ως τις 15 Δεκεμβρίου, στη διαμόρφωση νέου κανονισμού για τη Βίλα Καζούλη. Στόχος είναι πλέον να φιλοξενούνται και να διοργανώνονται εκδηλώσεις αμιγώς περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη την αρχιτεκτονική, την αισθητική και τον χαρακτήρα του ακινήτου. Υπενθυμίζεται ότι η Βίλα Καζούλη αποτελεί ιδιοκτησία του Πράσινου Ταμείου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ