Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
x

'ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι εντυπώσεις ενός Αμερικανού στο Παρίσι του 1928 παρουσιάζονται την Κυριακή 22 Μαΐου στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής σε μουσική διεύθυνση Ν. Χαλιάσα

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το αριστούργημα του George Gershwin «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι» μαζί με δύο χαρακτηριστικές δημιουργίες της αμερικανικής μουσικής των Julia Perry και John Adams. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το «Κοντσέρτο για βιολί» του Χρίστου Παπαγεωργίου, με σολίστ τον Αντώνη Σουσάμογλου. Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει ο Νίκος Χαλιάσας.

Το πρόγραμμα ξεκινά με τη «Σπουδή για ορχήστρα» της Αφροαμερικανής συνθέτριας Τζούλια Πέρυ, ένα έξυπνα ενορχηστρωμένο θορυβώδες δοκίμιο με ανεξάντλητη ενέργεια και έντονες αντιπαραθέσεις. Ο εξάρχων βιολιστής της Κ.Ο.Θ. και διακεκριμένος σολίστ Αντώνης Σουσάμογλου ερμηνεύει στη συνέχεια το «Κοντσέρτο για βιολί» του Χρίστου Παπαγεωργίου, που γράφτηκε το 2018 για τον Τούρκο βιολιστή Olgu Kizilay, που το παρουσίασε σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας. Το έργο είναι αφιερωμένο στο μαέστρο της συναυλίας Νίκο Χαλιάσα και προσκαλεί το κοινό σε ένα υπέροχο μελωδικό ταξίδι από την Ήπειρο ως το Αιγαίο.

Το δεύτερο μέρος ξεκινά με το διάσημο «Short Ride in a Fast Machine» του σύγχρονου μινιμαλιστή Αμερικανού συνθέτη Τζον Άνταμς, ο οποίος το χαρακτήρισε ως σύντομη φανφάρα για ορχήστρα που περιγράφει τον τρόμο μίας συναρπαστικής βραδινής βόλτας με ένα σπορ αυτοκίνητο.

Το συμφωνικό ποίημα του Γκέρσουιν «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι» γράφτηκε το 1928 μετά από μία επίσκεψη του συνθέτη στην Πόλη του Φωτός και περιγράφει τις εντυπώσεις ενός Αμερικανού, καθώς την περιδιαβαίνει, ακούει τους θορύβους της και αναπνέει τον αέρα της. Το 1951 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το ομώνυμο μιούζικαλ από την MGM, βασισμένο στη μουσική του Γκέρσουιν, σε σκηνοθεσία Βινσέντε Μινέλι και τους Τζιν Κέλι και Λέσλι Κάρον στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, κερδίζοντας έξι συνολικά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η συναυλία θα δοθεί την Κυριακή 22 Μαϊου στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ