Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ

Νομοθετικό κενό με τους αύλειους χώρους των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη. Αδύνατο να ελέγχονται εκτάσεις στρεμμάτων λένε οι διοικητές.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν ελέγχους τα αρμόδια κλιμάκια ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προκειμένου να ελέγξουν τα προειδοποιητικά μέτρα που λαμβάνονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως και αν οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν ορίσει τους προβλεπόμενους υπεύθυνους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε όλα τα τμήματα.

Οι έλεγχοι γίνονται στους χώρους των νοσοκομείων, για τις απαραίτητες απαγορευτικές πινακίδες και γίνονται συστάσεις, ενώ καλούνται οι διοικήσεις να ορίσουν τους υπεύθυνους ανά τμήμα, ώστε να επιμερίζονται τυχόν πρόστιμα, εφόσον σε επόμενο έλεγχο εντοπιστούν άτομα να καπνίζουν.

Ήδη για παράδειγμα στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» ο διοικητής, Οδυσσέας Κατσάκας, τόνισε στη Voria.gr ότι ετοιμάζονται τα έγγραφα με τον ορισμό των υπευθύνων ανά τμήμα, ενώ τοποθετήθηκαν και οι προειδοποιητικές πινακίδες.

«Εκείνο που επισημάναμε στους ελεγκτές ήταν ότι δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για τους προαύλιους χώρους των νοσοκομείων. Πρέπει κάπως να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα. Εμείς στον 'Άγιο Παύλο' έχουμε 14 στρέμματα αύλειο χώρο. Δηλαδή ποιος μπορεί να ελέγχει αν κάποιος καπνίζει έξω από τους χώρους των νοσοκομείων;», τόνισε ο κ. Κατσάκας.

Στο μεταξύ, όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και σε όλες τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, οι επικεφαλής συναντούν πολύ μεγάλη απροθυμία να βρουν υπεύθυνους για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Έτσι αναγκάζονται να επιβάλουν υπεύθυνους ανά χώρο. Αιτία φυσικά είναι η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση κρούσματος καπνιστή στους χώρους, ο τελευταίος πληρώνει πρόστιμο 100 ευρώ, ενώ εκείνος που έχει οριστεί υπεύθυνος πληρώνει 500.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ