Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021
x

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ASTRAZENECA

Η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει η ηλικιακή ομάδα στην οποία θα χορηγείται το εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας.

Έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αλλάξει η ηλικιακή ομάδα στην οποία θα χορηγείται το εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας, λόγω περιστατικών θρομβώσεων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους έχουν αναφερθεί στην επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ τέσσερα σοβαρά περιστατικά, για τα οποία αναμένονται άμεσα οι επίσημες ανακοινώσεις.

Mέχρι στιγμής το εμβόλιο χορηγείται σε πολίτες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ μέχρι σήμερα ήταν η μοναδική επιλογή για τους πολίτες 30-39 ετών.

Προς μη χορήγηση στους κάτω των 55 ετών;

Για το ενδεχόμενο πρόωρης παύσης της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca πηγές του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι η Επιτροπή δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Newsbeast.gr, μερίδα ειδικών προσανατολίζεται να εισηγηθεί τη μη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου στους νέους αλλά σε όσους είναι άνω των 55 ετών.

Εν τω μεταξύ, μετά το προσωρινό πόρισμα για τα περιστατικά θρόμβωσης στην Κρήτη, στο οποίο οι επιστήμονες της Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, φέρονται να μιλούν για πιθανή συσχέτισή τους με το εμβόλιο της AstraZeneca, ένα νέο συμβάν πιθανής θρόμβωσης 36χρονης από τη Λέσβο, μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς έχει καταγραφεί στην κίτρινη κάρτα του ΕΟΦ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η είδηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τον θάνατο της 63χρονης από τη Μυτιλήνη πού νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο» από την 1η Απριλίου. Η γυναίκα είχε υποστεί θρομβοεμβολικό επεισόδιο λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca στο Κέντρο Υγείας της Καλλονής.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται από το υπουργείο Υγείας ότι πρόκειται για εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις πιθανών παρενεργειών σε σύγκριση με τις πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Astrazeneca.

Τι λένε οι ειδικοί

Νωρίτερα, μιλώντας για το θέμα των θρομβώσεων και τα εμβόλια, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε πως καθημερινά είναι πολλά τα τηλεφωνά που δέχονται για αυτό το θέμα.

«Συζητάμε με τον ασθενή το ιστορικό του και βεβαίως μπορεί να κάνει το εμβόλιο Astrazeneca. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχουν καταλάβει όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και έστω το ποσοστό των επιπλοκών του 0.002% σε σχέση με τη νόσο Covid-19 δεν συγκρίνονται. Γι αυτό πρέπει να πειστούν όλοι να εμβολιαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, τόνισε πως οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν, ενώ επεσήμανε την ανάγκη επίτευξης συλλογικής ανοσίας το συντομότερο δυνατό.

«Δεν είναι λόγος να μην κάνεις το εμβόλιο αν έχεις μυοπλασία ή διαβήτη -είναι λόγος να το κάνεις», δήλωσε.

«Εμβόλια που έχουν σχέση με τον αδενοϊό όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson στο γενικό πληθυσμό έχει διαπιστωθεί ένα σύνδρομο πολύ σπάνιο που σχετίζεται με χαμηλά αιμοπετάλια και θρομβώσεις περίπου σε 1 στις 200.000 ή στις 300.000 εμβολιασμούς. Σε νεαρότερες ηλικίες και σε γυναίκες μπορεί να είναι 1 στις 100.000. Εξαιρετικά σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, καμία δεν θέλουμε να συμβεί σε κανέναν άνθρωπο, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στον εμβολιασμό και να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία», σημείωσε.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca, η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, ανέφερε ότι εφόσον υπάρχει άλλο εμβόλιο οι γυναίκες κάτω των 50 ετών πρέπει να επιλέγουν κάποιο άλλο σκεύασμα. «Υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν», ανέφερε στον ΑΝΤ1.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο προβλήματος σε παρτίδες εμβολίων και όχι σε όλα, είπε ότι έχει συζητηθεί, όμως δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. «AstraZeneca και Johnson & Johnson, όμως, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες», τόνισε.

Σχετικά με τα ποσοστά θρομβώσεων σε αυτές τις ηλικίες τόνισε ότι, «στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες είναι 1-2 στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 στις 50.000, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει επιλογή εμβολίου, πρέπει να εμβολιάζεται, έστω και με αυτά τα δύο σκευάσματα».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ