Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΑΝΤΕΞΕ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΩΝ ΚΟΜΜΑ - ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

Οι πολίτες της Κύπρου έφεραν το ΔΗΣΥ πρώτο με 27,77%, καταγράφοντας πάντως, πτώση της τάξης του 2,9% σε σχέση με τις εκλογές του 2016.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) έδωσαν οι πολίτες της Κύπρου στις Βουλευτικές εκλογές που έγιναν χθες στη χώρα.

Το ΔΗΣΥ ήρθε πρώτο με 27,77%, καταγράφοντας πάντως, πτώση της τάξης του 2,9% σε σχέση με τις εκλογές του 2016. Στην 2η θέση ήταν το ΑΚΕΛ (22,34%) το οποίο έλαβε ιστορικά χαμηλό ποσοστό και είχε πτώση της τάξης του 3,4%. Αξιοσημείωτη είναι η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος ΕΛΑΜ (6,78%) στη Βουλή. Το ΕΛΑΜ έδωσε πάντως, μάχη για την 4η θέση με το ΕΔΕΚ (6,72%).

Στους κερδισμένους κατατάσσεται και η ΔΗΠΑ (6,10%) η οποία κάνει κι αυτήν την είσοδό της στην κυπριακή Βουλή. Η έκπληξη των εκλογών ήταν αποτελεί το κόμμα των Ενωμένων Κυνηγών, που έφτασε στο 3,27%.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ψήφισαν 366.608 από τους 557.836 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ή ποσοστό 65,72%, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα των βουλευτικών εκλογών του 2021.Η αποχή ανήλθε στις 191.228 ψήφους ή στο 34,28% .Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 357.714 (97,57%), τα άκυρα 6.824 (1,86%) και τα λευκά 2.070 (0,56%).

ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΔΗΚΟ: 11.29%
ΕΛΑΜ: 6.78%
ΕΔΕΚ: 6.72%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: 6.10%
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 4.41%
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: 3.27%
ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ: 2.82%
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: 2.31%
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: 1.56%
ΑΦΥΠΝΙΣΗ 2020: 1.35%
ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ: 1.28%
ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ: 1.00%

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ

ΔΗΣΥ: 17 έδρες (-1 έδρα)
ΑΚΕΛ: 15 έδρες (-1 έδρα)
ΔΗΚΟ: 9 έδρες (χωρίς απώλεια έδρας)
ΕΛΑΜ: 4 έδρες (+2 έδρες)
ΕΔΕΚ: 4 έδρες (+1 έδρα)
ΔΗΠΑ: 4 έδρες
Κίνημα Οικολόγων: 3 έδρες (+1 έδρα)

Αναστασιάδης: «Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αίσθημα αυξημένης ευθύνης»

Η επόμενη των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι προτίθεται να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τη νέα της σύνθεση, όταν αυτή συνέλθει και αφότου εκλέξει νέο Πρόεδρο της Βουλής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους χθες, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου για τον άψογο τρόπο διεξαγωγής των καθοριστικών, για το αύριο, εκλογών. Ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του, το αποτέλεσμα είναι απόλυτα σεβαστό αλλά και καθοριστικό της ευθύνης των όσων έτυχαν της εμπιστοσύνης του. Συγχαρητήρια στα κόμματα που έτυχαν της ψήφου εμπιστοσύνης του λαού. Ξεχωριστά συγχαρητήρια στην κάθε μια και στον καθένα που εξελέγησαν, αλλά και σ' όσους με την υποψηφιότητα τους έχουν συνεισφέρει στην εκλογική διαδικασία.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως άλλο η προεκλογική διαδικασία και άλλο η επόμενη μέρα των εκλογών. Η πρώτη χαρακτηρίζεται από μια δεδομένη έντονη προβολή θέσεων ή σε μια εντός ή εκτός ορίων κριτική. Η επόμενη όμως των εκλογών θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από το αίσθημα αυξημένης ευθύνης έναντι της πατρίδας μας. Για αυτό και επικαλούμαι τον πατριωτισμό που διακρίνει ή πρέπει να διακρίνει την κάθε πολιτική δύναμη, προκειμένου, πέραν προεκλογικών σκοπιμοτήτων, να ανταποκριθούμε στην εντολή του λαού.

Σε αυτήν την κατεύθυνση είμαι αποφασισμένος να κινηθώ. Ήδη έχω την πρόθεση να καλέσω τους αρχηγούς των κομμάτων της νέας Βουλής, ώστε να αναζητήσουμε από κοινού, σε κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης, τον οδικό χάρτη για το αύριο της πατρίδας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για την προκοπή και την ευημερία του κυπριακού λαού. Να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προσδοκίες του κάθε πολίτη, ανεξάρτητα τι έχει ψηφίσει, τι έχει επιλέξει. Τέλος, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο Υπουργείο Εσωτερικών και σε όλες τις άλλες Υπηρεσίες που συνέβαλαν στην καθ'όλα άψογη εκλογική διαδικασία. Σας καλώ από αύριο, όλοι μαζί, να προχωρήσουμε για το καλό της πατρίδας μας, για την Κύπρο του Αύριο».

Ερωτηθείς πότε θα συγκαλέσει σε συνάντηση τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «αφού συνέλθει η νέα Βουλή, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής του νέου Προέδρου της Βουλής».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΔΗΣΥ είχε μείωση των ποσοστών του και ερωτηθείς πώς το ερμηνεύει και αν αναθεωρεί την άποψη του και να θέσει υποψηφιότητα για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 ώστε να συσπειρωθεί η παράταξη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σήμερα είχαμε Βουλευτικές Εκλογές. Ο λαός αποφάσισε και επέλεξε και έδωσε εμπιστοσύνη ή τον βαθμό εμπιστοσύνης ανάλογα με τα έργα και τις ημέρες του καθενός. Πέραν τούτου δεν έχω να προβώ σε σχόλια».

Κληθείς να πει αν θεωρεί το αποτέλεσμα των εκλογών ως μια προσωπική δικαίωση στα όσα επικριτικά δέχθηκε ο ίδιος ως τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θέλω να είμαι αντιπαραθετικός με δεδομένο το αποτέλεσμα, αλλά και το τέλος μιας εκλογικής διαδικασίας. Όμως, αυτό που θα μπορούσε να παρατηρήσω είναι ότι δεν δικαιώθηκαν όσοι με υπερβολικό και χωρίς να αιτιολογείται, τρόπο, θέλησαν, ακολουθώντας μια πορεία να αποδώσουν ευθύνες ή και χαρακτηρισμούς στην Κυβέρνηση. Ο λαός απάντησε».

Ερωτηθείς για τι ελέχθη κατά την αποψινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «απλά μου μετέφερε το αποτέλεσμα, το οποίο βεβαίως γνώριζα, τον έχω συγχαρεί και αυτό ήταν».

Πηγή φωτογραφίας: AP
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ