Τρίτη 18 Μαΐου 2021
x

ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΕΡΙΑ ΘΑ ΑΝΑΨΟΥΝ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

Δράσεις ευαισθητοποίησης στο θέμα της πρόληψης και προφύλαξης από την HIV λοίμωξη θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS.

Κόκκινα κεριά τα οποία θα σχηματίζουν την κόκκινη κορδέλα, διεθνές σήμα ευαισθητοποίησης για το AIDS, θα ανάψουν σήμερα το απόγευμα στις 7, πολίτες στην Πλατεία Αριστοτέλους για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.

Δωρεάν ταχεία εξέταση για τον ıό HIV θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όσοι πολίτες το επιθυμούν, σήμερα 1 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Δημαρχείου της Καλαμαριάς (12.00-19.00). Τις εξετάσεις θα πραγματοποιεί ειδικευμένο προσωπικό της ΜΚΟ Praksis.

Επίσης, δράσεις ευαισθητοποίησης στο θέμα της πρόληψης και προφύλαξης από την HIV λοίμωξη, οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές λυκείων της Καλαμαριάς, ξεκινούν σήμερα και θα συνεχιστούν μέχρι στις 8 Δεκεμβρίου.

«Στη διάρκεια των δράσεων αυτών, στελέχη του Κέντρου Ζωής θα ενημερώνουν τους μαθητές για τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV και για την πρόληψη, ενώ στελέχη του Κέντρου Πρόληψης 'Ελπίδα' θα μιλήσουν για το ψυχολογικό κομμάτι, θα συζητήσουν με τους μαθητές για το θέμα της χρήσης προφυλακτικού και πώς να το ζητούν" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κλινικός ψυχολόγος στο Κέντρο Ζωής, Απόστολος Πελτέκης.

Ακόμα, στο ίδιο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα (18.15 στο Θεατράκι της "Οδού Χηλής"-Χηλής 12) εκδήλωση με θέμα "Πρόληψη του HIV/AIDS στους νέους: ο ρόλος των γονέων, του σχολείου και του γιατρού". Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας Καλαμαριάς, το Κέντρο Πρόληψης Ελπίδα, το Κέντρο Ζωής Θεσσαλονίκης και η Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο ιός του AIDS που ονομάζεται και ιός HIV ή ιός της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας, μολύνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφει σταδιακά το αμυντικό ή ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ