Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021
x

ΤΣΙΟΔΡΑΣ: ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΑΠΟΦΥΓΑΜΕ 8.400 ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια για τη σοβαρή νόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Η χώρα έχει αποφύγει 8.413 θανάτους με τον εμβολιασμό, τόνισε κατά τις ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στις ΜΕΘ η Ελλάδα έχει αποφύγει 5.561 νοσηλείες ενώ ταυτόχρονα αποφεύχθηκαν 5.530 διασωληνώσεις, σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «μέχρι τα μέσα Ιουλίου αν είχε εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού σε ηλικίες άνω των 50, θα είχαμε 1.200 λιγότερους θάνατους».

«Τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα στη σοβαρή νόσο για όλες τις ηλικίες, όχι μόνο στις μεγαλύτερες αλλά και στις μικρότερες», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε.

Η ανάλυση υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρνηση, την εθνική επιτροπή εμβολιασμών και την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και έγινε προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό.

Η μελέτη αναλύει και σε τεχνικό επίπεδο και έχει δεδομένα εμβολιασμού, που αφορούσαν τις σοβαρές νοσήσεις, εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ ή και κατέληξαν και έγινε διασύνδεση των δεδομένων με τα στοιχεία του εμβολιασμού. Η ανάλυση έγινε και κατά εμβόλιο και κατά ηλικιακή ομάδα, αλλά και τον πλήρη εμβολιασμό. Οι υπολογισμοί έγιναν για κάθε εβδομάδα για την περίοδο της μελέτης.

Για τη μετάλλαξη Δέλτα

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και κατά τη «μετά Δέλτα» περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση.

Δείτε τις δηλώσεις:

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ