Κυριακή 3 Ιουλίου 2022
x

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Σερβία επιβεβαίωσε τις άριστες διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Θετικά αποτιμούν διπλωματικές πηγές τη δεύτερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Βελιγράδι, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στην προώθηση της συνεργασίας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο στην οικονομία, την ενέργεια και τις μεταφορές, καθώς και στην εμπέδωση της στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής και στις προσπάθειες ανάσχεσης της τουρκικής επιρροής. Υπενθυμίζεται ότι στην επίσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Αναλυτικότερα, επισημαίνουν πως η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Σερβία, η δεύτερη στη χώρα αυτή μέσα σε διάστημα 1,5 έτους, αποτέλεσε την αφορμή για την επιβεβαίωση από αμφότερες πλευρές του αρίστου επιπέδου των διμερών σχέσεων, αλλά και της αναζήτησης νέων προοπτικών εμβάθυνσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες έχουν δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας. Επισήμανε επίσης, όπως σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, ότι βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να αυξηθεί η ελληνική παρουσία ακόμα περισσότερο, αλλά προκειμένου να επιτευχθεί αυτό τονίστηκε ότι θα ήταν σκόπιμο να αντιμετωπιστούν ορισμένα ζητήματα που έχουν προκύψει. Τα ζητήματα αυτά, όπως διευκρινίζουν, εξετάσθηκαν σε χωριστή συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών με τον υπουργό Εμπορίου της Σερβίας.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας, τονίζουν πως η ελληνική πλευρά ανέδειξε τη σημασία που αποκτά η χώρα μας ως διαμετακομιστικός σταθμός για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα γίνει μέσω του αγωγού ΤΑΡ, του διασυνδετήριου αγωγού με τη Βουλγαρία, των σταθμών μετατροπής υγροποιημένου αερίου (τον υπάρχοντα στη Ρεβυθούσα και τον υπό κατασκευή πλωτό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη) και τον σχεδιαζόμενο αγωγό East Med.

Στον τομέα των μεταφορών, οι ίδιες διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη διασύνδεση των λιμένων της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά με την Κεντρική Ευρώπη, διαμέσου της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η σημασία τόσο της οδικής όσο και της σιδηροδρομικής σύνδεσης των χωρών αυτών. Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως γνωστοποιούν, προσκάλεσε τους ομολόγους του της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας σε τριμερή συνάντηση στην Κέρκυρα για να εξετασθούν τα ζητήματα αυτά.

Κεντρικό σημείο των συζητήσεων ήταν επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη διάθεση της να προσφέρει τεχνική βοήθεια στη Σερβία όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές. Επίσης, προσθέτουν, ότι ο κ. Δένδιας υπογράμμισε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην προώθηση της σταθεροποίησης της περιοχής και στην αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων στον χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Καταληκτικά, οι ίδιες διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως άμεσα συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή προοπτική είναι η ανάγκη ανάσχεσης τόσο των νεο-οθωμανικών σχεδίων της Τουρκίας όσο και εξτρεμιστικών ιδεολογιών, ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό πληθυσμό. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν πως ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον σταθεροποιητικό ρόλο που ήδη διαδραματίζουν στη Σερβία, με ελληνική παρότρυνση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν κάνει στρατηγικές επενδύσεις, αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης. Σημειώνουν ότι σε μια κίνηση συμβολισμού, συνοδευόμενος από τον Σέρβο ομόλογο του κ. Σελάκοβιτς και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, επισκέφθηκε μια σημαντική μονάδα αγροτικής παραγωγής, η οποία αποτελεί εμιρατινή επένδυση στην περιφέρεια του Βελιγραδίου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ