Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ: ΑΛΜΥΡΟ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ ΚΑΤΑΒΛΗΤΕΟ ΤΟ «ΕΙΣ ΤΟΠΟΝ ΧΛΟΕΡΟΝ»

Το τέλος παραχώρησης διπλού οικογενειακού τάφου σε κοινότητες του δήμου μπορεί να φτάσει έως και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 15.000 ευρώ!

«Μπρος στον θάνατο είμαστε όλοι ίσοι», αναφέρει το γνωστό κλισέ, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και μετά θάνατον. Μάρτυρας τα τιμολόγια τα οποία έχουν διαμορφωθεί στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη όσον αφορά τους οικογενειακούς τάφους. Πέραν του ότι χαρακτηρίζονται από μια ταξικότητα, ως έναν βαθμό λογικό, καθώς άλλα τα βαλάντια στο Πανόραμα, άλλα σε Φίλυρο, Χορτιάτη, οι τιμές είναι αρκετά τσουχτερές και επιπλέον απαιτείται η εφάπαξ καταβολή του τέλους το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως και στα 15.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το τέλος παραχώρησης μονού οικογενειακού τάφου στη δημοτική ενότητα Χορτιάτη η οποία περιλαμβάνει τις κοινότητες Χορτιάτη, Εξοχής, Φιλύρου και Ασβεστοχωρίου, ανέρχεται σε 2.500 ευρώ, από 880 που ήταν έως και πριν από περίπου δύο χρόνια. Για δε τον διπλό οικογενειακό τάφο ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταβάλει τα διπλάσια, δηλαδή 5.000 ευρώ.

Τα αντίστοιχα ποσά στις άλλες δύο δημοτικές ενότητες Πανοράματος και Πυλαίας είναι τριπλάσια. Δηλαδή, το τέλος παραχώρησης μονού οικογενειακού τάφου σε αυτές τις δύο κοινότητες ανέρχεται στα 7.000 ευρώ για δε τον διπλό φτάνει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 15.000.

Τα υψηλά κόστη δυσκολεύουν πολλούς απ' όσους θέλουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους, να κατοχυρώσουν οικογενειακό τάφο. Η δυσκολία γίνεται μεγαλύτερη καθώς, με πρόσφατη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Πυλαίας Χορτιάτη απεδέχθη την εισήγηση της υπηρεσίας Κοιμητηρίων σύμφωνα με την οποία τα ποσά αυτά θα πρέπει να καταβάλλονται εφάπαξ. Πολίτες οι οποίοι έθεσαν υπόψη της Voria.gr το θέμα, διαμαρτύρονται λέγοντας πως «σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατόν να καταβάλλονται τέτοια ποσά και μάλιστα εφάπαξ».

«Δεν είναι δυνατόν το ελληνικό δημόσιο να δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης πάσης φύσεως χρεών σε δώδεκα ή και σε εικοσιτέσσερις δόσεις και να μην παρέχεται αυτή η δυνατότητα για την αγορά οικογενειακού τάφου» αναφέρει κάτοικος του Φιλύρου.

Το θέμα έχει τεθεί και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιάννη Ντίτσιο. «Πράγματι, έχει μεταφερθεί και σε μένα ανάλογο αίτημα, έχω ενημερώσει τον δήμαρχο και θα το εξετάσουμε» δήλωσε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος. Αναφορικά με τα αλμυρά τέλη, κυρίως σε Πυλαία και Πανόραμα ο κ. Ντίτσιος τα αιτιολόγησε λέγοντας ότι «σε όλες τις δημοτικές ενότητες αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα χώρου στα κοιμητήρια καθώς δεν γίνονται εκταφές».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο μεγαλύτερο αδιαχώρητο παρατηρείται στα κοιμητήρια του πρώην δήμου Χορτιάτη: «Για παράδειγμα στο Ασβεστοχώρι δεν υπάρχει καθόλου χώρος για ταφή, γι' αυτό και εκεί δεν χορηγήσαμε κανέναν οικογενειακό τάφο». Όπως εξηγεί ο κ. Ντίτσιος ο δήμος βρίσκεται εδώ και χρόνια σε συζητήσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το οποίο διαθέτει έναν ανεκμετάλλευτο χώρο πριν από την είσοδο του Χορτιάτη. «Ζητάμε να μας τον παραχωρήσουν για 99 χρόνια προκειμένου να φτιάξουμε εκεί ένα μεγάλο κοιμητήριο για τη δημοτική ενότητα Χορτιάτη. Είναι ένα αγροτεμάχιο, έκτασης περίπου ενενήντα στρεμμάτων, για το οποίο, όμως, μας ζητούν ενοίκιο 70.000 ευρώ τον χρόνο».

Φωτογραφία αρχείου




A+
A-







ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ