Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 1821 ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο πλαίσιο των εορτασμών για το 1821, τιμώντας παράλληλα και τους εθελοντές αιμοδότες.

Παρουσία της Προέδρου της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ, συνδέει την Ιστορία με την Αιμοδοσία διοργανώνοντας εκδήλωση με θέμα «Το 1821 - Η ιστορία μας γράφτηκε με αίμα. Συνεχιστές της ίδιας ιστορίας είμαστε εμείς. Κάθε αιμοδότης ένας ήρωας στη μάχη για τη νίκη της ζωής. Είναι στο χέρι μας - Είναι στο αίμα μας - Το γράφει η ιστορία μας».

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 7.00μμ στην πλατεία Ευόσμου θα τιμήσει για πρώτη φορά όλους τους εθελοντές Αιμοδότες, των 11 Τραπεζών Αίματος που έχουν την έδρα τους στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία της και η Πρόεδρος  κ. Καίτη Τζιτζικώστα.  

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Κλεάνθη Μανδαλιανό στόχοι της διπλής επετειακής εκδήλωσης:

- η προβολή του υψηλού αισθήματος  κοινωνικής  ευθύνης των εθελοντών αιμοδοτών  

-η αναγνώριση και  η απόδοση τιμής  της σωτήριας πράξης της αιμοδοσίας για τη ζωη

-η θυσία του αίματος στην Ιστορία μας και στο βωμό της Ελευθερίας μας

- η ευαισθητοποίηση  και η  προσέλκυση νέων αιμοδοτών

-η συνειδητοποίηση  των πολιτών για την αναντικατάστατη αξία του αίματος  

-η ταύτιση της αιμοδοσίας με την ζωή και  

-η γνώση για τα οφέλη που αποκομίζουν για την υγεία τους, οι αιμοδότες.

Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας –ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, τόνισε ότι « Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με την χορηγική στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης την εκδήλωση συνδιοργανώνουν:

- η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ ,

-ο «Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας»  

-ο  μοναδικός στην Ελλάδα Σύνδεσμος Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Φίλων των Ατόμων με Μεσογειακή Αναιμία «Πηγή Ζωής»

-η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων και  

-ο  Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ».  

Η εκδήλωση εντάσσεται  στο πλαίσιο των εορτασμών της επετειακής χρονιάς που διανύουμε, αναδεικνύοντας την  φιλοπατρία, τον  ηρωισμό και την αυτοθυσία των Ελλήνων 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και πραγματοποιείται εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη 14 Ιουνίου.

Στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου υπάρχει εγκατεστημένη η μεγαλύτερη κοινότητα Σαρακατσαναίων όλης της χώρας, οι οποίοι έδωσαν εκατοντάδες  Ήρωες και Βιγλάτορες στην Επανάσταση του 1821.  

Στις κορυφαίες ηγετικές μορφές της Επανάστασης ανήκουν ο  Σαρακατσάνος Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Καραΐσκος, ο Φαρμάκης, ο Γαρέφης, ο Λεπενιώτης, ο Καπλάνης, ο Τσακατάς, ο Τσιόγκας, ο Δίπλας, ο Καραγιαννάκης, ο Μπαταριάς, ο Χασιώτης , εκατοντάδες άλλοι καπεταναίοι και οπλαρχηγοί και ανάμεσα τους και μία νέα σαρακατσάνα ηρωίδα  του Πηλίου, η Καπετάνισα της Στεριάς, η Μαργαρίτα Μπασδέκη .

Ενώ κατά την προεπαναστατική περίοδο του 1821,  δεσπόζει ο Σαρακατσάνος προεπαναστατικός Ήρωας -ο «ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ» των Αγράφων -το Λιοντάρι της Κλεφτουριάς , ο Θρύλος της Επανάστασης ,το Αιώνιο Σύμβολο της Παλικαριάς, ο Οπλαρχηγός «ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ- ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ», αδριάντας του οποίου υπάρχει στο Δήμο μας, επί της οδού Κατσαντώνη- απέναντι από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου «Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ».  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ κ. ΓΙΑΝΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

6.00μμ-Υποδοχή της Προέδρου της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη επί της οδού Α. Κατσαντώνη- απέναντι από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων. Τρισάγιο.

Κατάθεση στεφάνου στον αδριάντα του προεπαναστατικού  Σαρακατσάνου Ήρωα Αντώνη  Κατσαντώνη Μακρυγιάννη  

6.30μμ -Επίσκεψη και Ξενάγηση της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη στον προεπαναστατικό Ιερό του Ναό Αγίου Αθανασίου του 1818, παρουσία και της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κ. Καίτης Τζιτζικώστα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

7.00 Άφιξη στον χώρο της εκδήλωσης πλατεία Ευόσμου

ΕΝΑΡΞΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ  

-Χαιρετισμοί

-Αποκαλυπτήρια  banner (roll up)  100τμ το οποίο θα παραμείνει  αναρτημένο έως το τέλος του έτους, στην κεντρική όψη του Δημαρχείου Κορδελιού Ευόσμου

 από την Πρόεδρο κ. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και χαιρετισμός.

-Ομιλία με θέμα «1821-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ  ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΜΕ ΑΙΜΑ»  Βασίλης Περιφάνης Ε. Καθηγητής Αιματολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

-Επιδόσεις των «ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ» των Εθελοντών Αιμοδοτών στους Ιδρυτές- Υπευθύνους των Τραπεζών Αίματος  

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση όλων των νέων  μέτρων προστασίας του ΕΟΔΥ κατά της πανδημίας covid 19.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ