Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
x

ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: «ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του για τη βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά και για τη συμφωνία Σουηδίας Φιλνανδίας

Να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους που κράτησε 1 ώρα και 10 λεπτά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι δημιουργικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».

Στο ξεκίνημα της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την «εξαιρετική δουλειά» που έκανε για τη βοήθεια στην Ουκρανία όσο και για τη στάση του, τελικά, για τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε σχέση με την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν απάντησε: «Κι εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι χαίρομαι πολύ που είμαι μαζί σας μετά από τόσο καιρό. Και σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η ημερήσια διάταξη είναι πολύ σημαντική και οι αυριανές δραστηριότητες θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε στη χώρα μας με αποτελέσματα και ικανοποίηση.

»Πιστεύουμε ότι πρωτοπορήσατε και ότι ο ρόλος που παίξατε ήταν κρίσιμος για το μέλλον της συμμαχίας.

»Οι εξελίξεις που αφορούν στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ωθούν όλους μας να βρούμε μια λύση και να φτιάξουμε διπλωματικές διεργασίες. Θα προσπαθήσω να διασφαλίσω τον διάδρομο ανεφοδιασμού σε σιτηρά».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ