Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022
x

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Ή ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ

Το βασικό ερώτημα είναι εάν θέλουμε την ΕΕ ως ισχυρό διεθνή παίκτη μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες από τα εθνικά κράτη και ενισχύοντας τη λογοδοσία.

Της Μαρίας Σπυράκη*

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι η πρώτη μεγάλη άσκηση ψηφιακής Δημοκρατίας στον πλανήτη. Με την πλατφόρμα που έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία από τα Τάμπερε μέχρι τη Γαύδο , όλοι οι πολίτες των χωρών της ΕΕ χωρίς καμία διάκριση μπορούν να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό forum και να προτείνουν ιδέες και πολιτικές για το μέλλον της Ευρώπης. Η κίνηση είναι πράγματι μοναδική στα χρονικά. Οφείλουμε να κινητοποιήσουμε τους πολίτες και ειδικά τους νέους ανθρώπους, όχι απλώς να γράψουν την άποψη τους, αλλά και συμμετάσχουν στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα συνδιαμορφώσουν την πολιτική για το μέλλον τους...

Στην Ελλάδα είναι σημαντικό  να εστιάσουμε σε τρία θέματα:

-Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον με έμφαση στις ευκαιρίες που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση , η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, η ηλεκτροκίνηση, η κυκλική διαχείρηση των απορριμμάτων και το νέο μοντέλο ζωης της πράσινης οικονομίας

-Ευρωπαϊκή Πολιτική  για την Υγεία  με γενναία χρηματοδότηση και φροντίδα για όλους. Μια τέτοια συζήτηση προυποθέτει ότι θα μιλήσουμε για γενναία αναθεώρηση της Συνθήκης , καθώς η Υγεία είναι αρμοδιότητα των Κρατών -Μελών. Είναι εύκολο ,και συχνά όχι άστοχο, να επιρρίπτουμε ευθύνες για τα εμβόλια στις Βρυξέλλες είναι όμως απαραίτητο να θυμόμαστε ότι η πολιτική Υγείας ασκείται από τις εθνικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με τη Συνθήκη, και πως οι κοινές παραγγελίες των εμβολίων ήταν μια θεσμική υπέρβαση σε συνθήκες κρίσης.

-Ευρωπαϊκή Πολιτική για την  Αναπτυξη και την Εργασία.Ο κοινός δανεισμός των Κρατών-Μελών που οδηγεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι το ιστορικό επίτευγμα που κατάφερε η ΕΕ εν μέσω πανδημίας. Το επίτευγμα αυτό , πέρα από το πραγματικό προηγούμενο που δημιουργεί στην Ευρώπη για την αντετώπιση των κρίσεων, οφείλει να συνοδευτεί από πολιτικές που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και την πρωτοπορία της Ευρωπαικής οικονομίας στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και μετά το 2027. Στη νέα ψηφιακή εποχή επείγει η ευελιξία στην εργασία να συνδυαστεί με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, παράδειγμα δικαίωμα στην αποσύνδεση  ,όπως προβλέπει η ευρώπαικη νομοθεσία και υιοθετεί η κυβέρνηση.

Το βασικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι εάν θέλουμε την ΕΕ ως ισχυρό διεθνή παίκτη μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες από τα εθνικά κράτη και ενισχύοντας τη λογοδοσία. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγές στη λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ αύξηση της διαφανειας και της συμμετοχής των πολιτών με ισχυρή αντιπροσωπευτικότητα. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να να εξελίξουμε τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης σε ομαδική ψυχοθεραπεία χωρίς πολιτικό αποτέλεσμα. Αν αποτύχουμε να αποτυπώσουμε τον προβληματισμό των πολιτών σε αλλαγές στη Συνθήκη τότε θα τροφοδοτήσουμε τα λαϊκιστικά  κόμματα που αμφισβητούν την ΕΕ σε όλη την Ευρώπη.


*Η Μαρία Σπυράκη είναι ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ