Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
x

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μια μεγάλη προσωπικότητα, ο Αμερικανός διανοητής Daniel Ziblatt, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ συνομιλεί με τον πρωθυπουργό.

Η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος θεωρώντας ότι μια ιστορική επέτειος οφείλει, πέρα από τους εορτασμούς, να είναι η αφορμή για αυτογνωσία και θεώρηση των ιστορικών γεγονότων στην πραγματική τους κλίμακα, αποφάσισε να συμβάλει στην ανάδειξη αυτής της επετείου, οργανώνοντας ένα πλαίσιο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων τόσο για όσα συνέβησαν την εποχή της Επανάστασης, όσο και για όσα ακολούθησαν τα 200 χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα.

Η πρώτη από τις δυο διαδικτυακές εκδηλώσεις, η οποία έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνώς, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου στις 18:00 με τίτλο «200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021: Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα». Σε αυτήν, μια μεγάλη προσωπικότητα, ο Αμερικανός διανοητής Daniel Ziblatt, Καθηγητής της Επιστήμης της Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου How Democracies Die (2018), αναλύει το ιδεώδες της Δημοκρατίας από τις αρχές του 19ου έως τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια πρωτότυπη συνάντηση των δυο εκπροσώπων, από τη μια της πολιτικής θεωρίας και από την άλλη της πολιτικής πράξης.

Ταυτόχρονα, το πλαίσιο της σημασίας της επετείου θέτουν στην αρχή της εκδήλωσης ο πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, και η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, σε μια συζήτηση για τη θέση της Ελληνικής Επανάστασης στο παγκόσμιο ιστορικό και σύγχρονο γίγνεσθαι και τη σημασία της για τον κόσμο τότε και τώρα.

Στην διαδικτυακή αυτή συζήτηση συμμετέχει επίσης η Elaine Papoulias, Εκτελεστική Διευθύντρια του Minda de Gunzburg, Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, και συντονίζει ο Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η διαδικτυακή εκδήλωση 200 χρόνια Ελεύθερης Ελλάδας: 1821-2021 | Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα", θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Τετάρτη 26 Μαϊου στις 18:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα  www.culturalsociety.gr και τη σελίδα στο facebook @PolitistikiEtaireia, με ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά και τα Ελληνικά.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Τετάρτη 26.5.2021 | 18:00-19:30

200 χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, 1821-2021:
Από το ιδεώδες στην πράξη της Δημοκρατίας, τότε και τώρα

Daniel Ziblatt | Eaton Professor of the Science of Government, Harvard University
Κυριάκος Μητσοτάκης | Πρωθυπουργός της Ελλάδας

ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΕΣ
Ευάγγελος Βενιζέλος | π. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης & Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Χριστίνα Κουλούρη | Πρύτανης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Elaine Papoulias | Εκτελεστική Διευθύντρια, Minda de Gunzburg Center for European Studies, Harvard University

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Δημήτρης Καιρίδης | Βουλευτής & Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ