Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021
x

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Στόχος είναι να αναζητηθούν λύσεις με τους δασωμένους αγρούς, με τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και τα ιδιοκτησιακά ζήτημα των χορτολιβαδικών

Σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει στις 18:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να επανεξεταστούν ζητήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν ανακοινώσεις στις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως την αύξηση κατά 60% των δασικών εκτάσεων σε σχέση με τους χάρτες του 1945 και τον πολλαπλασιασμό των χορτολιβαδικών εκτάσεων, έφερε στο φως η ανάρτηση των δασικών χαρτών, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και τις περιφέρειες της χώρας, όπως μεταδίδει το protothema.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους αναθεωρημένους δασικούς χάρτες, σε σύνολο πάνω από 60 εκατομμυρίων στρεμμάτων της χώρας αποδεικνύεται ότι οι δασικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 2.774.456 στρέμματα. Σε ό,τι αφορά τις χορτολιβαδικές, σε σχέση με το 1945 έχουν προστεθεί στους χάρτες 944.000 στρέμματα.

Στελέχη των δασικών υπηρεσιών, σχολιάζοντας την εικόνα των δασικών χαρτών μετά την απόφαση αναμόρφωσης των χαρτών το προηγούμενο καλοκαίρι από τον πρώην υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, υποστηρίζουν ότι η αύξηση της δασικής κάλυψης οφείλεται σε τρεις κυρίως παραμέτρους: την απομάκρυνση του κόσμου από τον αγροτικό τομέα και την γεωργία, γεγονός που περιόρισε τις καλλιέργειες, την μετακίνηση των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό ιδίως την δεκαετία του ’60 αλλά και στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες που ευνοούν τις αλλαγές στην σύσταση της βλάστησης.

Από τα στοιχεία των χαρτών διαπιστώνεται για παράδειγμα ότι στο νομό Λασιθίου από το σύνολο των 1,7 εκατ. στρεμμάτων, τα δάση καταλαμβάνουν σήμερα το 50% (από 44% το 1945) και οι χορτολιβαδικές το 12% (από 2%).

Μεγάλη αύξηση δασικής κάλυψης εμφανίζουν επίσης περιοχές όπως η Φωκίδα (80%), η Δράμα (78%), τα Γρεβενά (73%), η Εύβοια και η Καστοριά (70%).

Το στοιχείο αυτό εξηγεί και την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες.

Στόχος είναι να αναζητηθούν λύσεις με τους δασωμένους αγρούς, με τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και τα ιδιοκτησιακά ζήτημα των χορτολιβαδικών, τα οποία προκαλούν μεγάλους πονοκεφάλους στα νησιά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ