Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022
x

ΧΙΛΗ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ

Ο νόμος, που απλώς χρειάζεται τώρα να υπογραφεί από τον πρόεδρο Πινιέρα, επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά.

Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας το κοινοβούλιο της Χιλής νομιμοποίησε την Τρίτη τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, επικυρώνοντας ένα νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί το 2017 και για το οποίο έδινε μάχη για πολλά χρόνια η ομοφυλοφιλική κοινότητα της χώρας.

Παραδόξως ο συντηρητικός απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα επανέφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο που είχε προταθεί επί προεδρίας της κεντροαριστερής προκατόχου του, Μιτσέλ Μπατσελέτ αλλά είχε τότε απορριφθεί από την άνω βουλή της Χιλής.

Μετά την επικύρωση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, όπου η ψηφοφορία είχε αναβληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, η κάτω βουλή το ενέκρινε αυθημερόν, με ψήφους 82 υπέρ, 20 κατά και δύο αποχές.

Ο νόμος, που απλώς χρειάζεται τώρα να υπογραφεί από τον πρόεδρο Πινιέρα, επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά.

«Είμαι πολύ συγκινημένη. Δυσκολεύομαι να διατηρήσω την ψυχραιμία μου. Ήταν ένας αγώνας δρόμου πολλών χιλιομέτρων», είπε η Ισαμπέλ Αμόρ, διευθύντρια του «Ιδρύματος Ισότητας», που ήταν παρούσα κατά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Με την έγκριση του γάμου για όλους, η Χιλή έκανε ένα ιστορικό και αποφασιστικό βήμα για την προώθηση και την εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ζευγαριών ιδίου φύλου και των οικογενειών τους, τα οποία παραβιάζονταν, αδιακρίτως, από την ίδρυση της χώρας μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Ενσωμάτωσης και Απελευθέρωσης Ομοφυλοφίλων (Movilh), που εδώ και πολλά χρόνια έδινε αγώνα για να νομιμοποιηθούν οι γάμοι αυτοί.

Λίγα λεπτά πριν από την ψηφοφορία-εξπρές στη Βουλή, η Γερουσία είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο με 21 ψήφους υπέρ, οκτώ κατά και τρεις αποχές.

Το νομοσχέδιο είχε κατατεθεί το 2017 με πρωτοβουλία της κας Μπατσελέτ, η θητεία της οποίας ολοκληρώθηκε το 2018.

Η έγκριση του νομοσχεδίου ήταν ένα από τα κεντρικά αιτήματα της κοινωνικής έκρηξης του φθινοπώρου του 2019 που οδήγησε στη μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση καταργώντας το Σύνταγμα που χρόνιζε από τη δικτατορία του Πινοτσέτ, στη χαλάρωση του σκληρού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, και πλέον στη διαφαινόμενη εκλογή στις 19 Δεκεμβρίου του πρώτου αριστερού προέδρου στην παραδοσιακά συντηρητική χώρα της Νότιας Αμερικής από την εποχή Αλιέντε (τον οποίον ανέτρεψε το 1973 ο Πινοτσέτ).

Στη Λατινική Αμερική οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι νόμιμοι στην Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό, την Κολομβία, τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη, την Αργεντινή και σε 14 από τις 32 Πολιτείες του Μεξικού.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ