Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022
x

ΧΑΡΙΤΣΗΣ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας έναν προϋπολογισμό αβεβαιότητας, ανασφάλειας και ανισοτήτων».

«Έχουμε μπροστά μας έναν προϋπολογισμό αβεβαιότητας, ανασφάλειας και ανισοτήτων», ανέφερε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ευθέως τις πολλαπλές κρίσεις, ποντάρει ουσιαστικά στη γρήγορη "εξαφάνιση" της πανδημίας, στην "παροδικότητα" του πληθωρισμού και στην υπεραισιόδοξη επιτάχυνση του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλάει για μία άλλη χώρα: με ιλιγγιώδη ανάπτυξη, νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και επενδυτική έκρηξη. Όμως οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημαίνουν ότι το ΑΕΠ της χώρας θα υπολείπεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ από αυτό του 2019. Η η έκθεση του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ δείχνει ότι τον Οκτώβριο 2021 η ακρίβεια μείωσε την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού κατά 7,4% και το Νοεμβρίου κοντά στο 10%. Στην Ετήσια Έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι τα αποθέματα 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 15,7% μετά από μία πολύ σημαντική ανάκαμψη που είχε συντελεστεί κατά την περίοδο 2015-2019».

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης ο Αλέξης Χαρίτσης είπε ότι η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό του 2021 υπολόγιζε δαπάνες 2,6 δισ., τώρα μιλάει για 600 εκατ. και φαίνεται ότι οι πραγματικές δαπάνες για το 2021 δεν θα ξεπεράσουν τελικά τα 150 εκατ.». Την ίδια στιγμή, επισήμανε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, με το πάγωμα στις πληρωμές του ΕΣΠΑ, τίθενται σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που εκτελούνται κατά κύριο λόγο από την τοπική αυτοδιοίκηση σε όλη την Ελλάδα, οι μισθοδοσίες χιλιάδων εργαζόμενων, η βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

 «Η ανάκαμψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μια ανάκαμψη τύπου Κ: Λίγοι και ισχυροί θα φύγουν όντως προς τα πάνω αλλά οι πολλοί θα μείνουν πίσω» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης. Και κατέληξε: «Όσο οξύνεται η υγειονομική, η οικονομική και η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε, τόσο θα μεγαλώνει η απόσταση της κυβέρνησης από την κοινωνία, αλλά και η απογοήτευση και η οργή της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτή την απογοήτευση δεν θα την αφήσουμε να μετατραπεί σε παραίτηση αλλά σε δύναμη κοινωνικής αυτοπεποίθησης και πολιτικής αλλαγής».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ