Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022
x

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ

Ξεκινούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και μορφολογικής ανάδειξης του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς της Ιερισσού στη Χαλκιδική.

Εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και μορφολογικής ανάδειξης του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς της Ιερισσού, για την τουριστική αξιοποίησή του ως σημείου επαφής με την πολιτιστική κληρονομιά του Αγίου Όρους και της περιοχής ξεκινούν καθώς ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος, υπέγραψε τη σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού 600.104,00 ευρώ με την ανάδοχο εταιρεία.

Το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 1.106.487,97 ευρλω, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ήδη από την προηγούμενη δημοτική θητεία. «Η άρνηση της διαχειριστικής αρχής να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο με την πρόταση που είχε υποβληθεί αρχικά και η οποία περιλάμβανε την προσθήκη ορόφου στο κτήριο, η οποία δεν ήταν επιλέξιμη από το πρόγραμμα, οδήγησε στην ανάγκη σύνταξης και έγκρισης νέων μελετών (ενεργειακής αναβάθμισης, στατικής, αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής) και νέων τευχών δημοπράτησης», σημειώνεται στην ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη.Στόχος του έργου, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «είναι η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου σε κατηγορία Β και η εξοικονόμηση ποσοστού πρωτογενούς ενέργειας με επεμβάσεις τόσο στο κέλυφός του όσο και στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό».

Ενδεικτικά οι επεμβάσεις που προβλέπονται από τις μελέτες είναι οι εξής:

Αντικατάσταση κουφωμάτων με πιστοποιημένα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλούς υαλοπίνακες με ενεργειακή επίστρωση.
Τοποθέτηση νέας εξωτερικής θερμομόνωσης.
Κατασκευή κεκλιμένης και θερμομονωμένης στέγης.
Παρεμβάσεις για αναβάθμιση στο σύστημα θέρμανσης-ψύξης του κτηρίου.
Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα LED χαμηλής κατανάλωσης.
Νέες εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και ειδών υγιεινής.
Εγκατάσταση τηλεφωνικού δικτύου.
Εγκατάσταση συστήματος δροσισμού στοάς.

Με την ολοκλήρωση του έργου οι στόχοι, σύμφωνα με τον δήμο Αριστοτέλη, που θα επιτευχθούν είναι:

Εξοικονόμηση ενέργειας.
Δημιουργία συνθηκών θερμικής άνεσης κατά τη χειμερινή και τη θερινή περίοδο.
Μείωση της συνολικής δαπάνης θέρμανσης του κτηρίου.
Μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Ευαισθητοποίηση και διαπαιδαγώγηση των επισκεπτών σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Η Δημοτική Αγορά της Ιερισσού είναι χαρακτηριστική περίπτωση έργου, που καθυστέρησε, επειδή χρειάστηκε να παρέμβουμε και να διορθώσουμε λάθη της αρχικώς υποβληθείσας πρότασης, αλλά και να συντάξουμε εκείνες τις  μελέτες που θα καθιστούσαν δυνατή την έγκριση της έναρξης κατασκευής του έργου» επισημαίνει ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Βαλιάνος. «Τρέξαμε, εργαστήκαμε μεθοδικά και αποτελεσματικά για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να μπορούμε έτσι σήμερα, να ετοιμαζόμαστε για την αξιοποίηση ενός ακόμη δημοτικού ακινήτου, που εντάσσεται στον τουριστικό μας σχεδιασμό, αλλά και στην προσπάθεια μας να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη, βελτιώνοντας αισθητά ένα ιστορικό κτήριο, στο οποίο χτυπάει εν πολλοίς η καρδιά του εμπορικού κόσμου της Ιερισσού».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ