Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022
x

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ROAD SHOW ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ - ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ (ΦΩΤΟ)

Θέμα της πρωτοβουλίας αποτέλεσε κυρίως ο σχολικός τουρισμός - Τα στελέχη του δήμου Αριστοτέλη επισκέφθηκαν τις Κατάνια, Ταορμίνα, Μεσσήνα και Παλέρμο

Road Show τουρισμού στη Σικελία πραγματοποίησε ο δήμος Αριστοτέλη της Χαλκιδικής στις 22 με 25 Αυγούστου, αξιοποιώντας την πολιτιστική του δικτύωση με το Παλέρμο και την ένταξή του στο μεσογειακό παρατηρητήριο προορισμών ΟΤΙΕ.

Τα στελέχη του δήμου Αριστοτέλη επισκέφθηκαν τις Κατάνια, Ταορμίνα, Μεσσήνα και Παλέρμο. Θέμα της πρωτοβουλίας αποτέλεσε κυρίως ο σχολικός τουρισμός, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου, δεν αποκλείστηκαν προτάσεις πολιτιστικού, προσκυνηματικού, γαμήλιου και θαλάσσιου τουρισμού. «Έμφαση σε κάθε παρουσίαση δόθηκε στις δραστηριότητες του προγράμματος με τίτλο "μικροί αριστοτελικοί περιπατητές", καθώς και σε εκείνες που αναπτύσσονται στον δήμο Αριστοτέλη και σχετίζονται με την ανάδειξη της αυθεντικότητας του κάθε επί μέρους τόπου και οικισμού», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος με τίτλο «πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο». Στόχος του είναι να εξοικειώσει μαθητές και σπουδαστές με τους πολιτισμούς της Μεσογείου, μέσω ανταλλακτικών προγραμμάτων και συνεργειών.

Στις παρουσιάσεις του προορισμού, που πραγματοποιήθηκαν στην Κατάνια και την Ταορμίνα κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων επαφών με Σικελούς travel agents, διαπιστώθηκε καταρχάς η διάθεσή τους να εντάξουν τον προορισμό στους καταλόγους τους.

Αντίστοιχη ήταν η υποδοχή που επεφύλαξαν στους Έλληνες οι ταξιδιωτικοί πράκτορες στη Μεσσήνα, ρίχνοντας μεγάλο βάρος στις σχολικές ανταλλαγές, αλλά και στα προσκυνηματικά ταξίδια. Κοινή συνισταμένη των επαφών, υπογραμμίζει ο δήμος Αριστοτέλη, «αποτέλεσε η ελληνικότητα της περιοχής, η πολιτιστική κληρονομιά της Μεγάλης Ελλάδας, καθώς και οι κοινές ιστορικές ρίζες».

Τόσο ο πρόεδρος της τοπικής Ελληνικής Κοινότητας, Δανιήλ Μακρής, όσο και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού του δήμου Μεσσήνας, Vincenzo Caruso, «δεσμεύτηκαν να προβούν σε λήψη απόφασης για τη δικτύωση της πόλης με τον δήμο Αριστοτέλη με σημείο αναφοράς την αριστοτελική φιλοσοφία και τον τρόπο που αυτή υιοθετήθηκε από τους Μεσσήνιους μαθητές του Έλληνα φιλόσοφου και ειδικά από τον πλέον άριστο-το Δικαίαρχο«, επισημαίνει ο δήμος και προσθέτει ότι «ενθουσιώδης ήταν τέλος η υποδοχή που επεφύλαξε στην ελληνική αποστολή ο δήμαρχος του Παλέρμο, Roberto Sagalla, ο οποίος την ημέρα της επίσημης συνάντησής του με το ελληνικό επιτελείο ύψωσε τιμητικά την ελληνική σημαία στο δημαρχείο της σικελικής πρωτεύουσας».

Η πρόταση του δημάρχου Αριστοτέλη, η οποία αφορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικών ανταλλαγών-σχολικών, πανεπιστημιακών, πολιτιστικών, ιστορικών, συνεδριακών και άλλων, έγινε αποδεκτή από τον δήμαρχο του Παλέρμο και την ομάδα του, με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί, τονίζει ο δήμος Αριστοτέλη, «διευρυμένη πολιτιστική δικτύωση τον επόμενο Απρίλιο, η οποία θα υπογραφεί στην Ουρανούπολη και την Ιερισσό, παρουσία επιλεγμένων δημάρχων της Σικελίας, εκπροσώπων των ελληνόφωνων σικελικών περιφερειών, αλλά και του ίδιου του Σικελού κυβερνήτη».

Την αποστολή θα πλαισιώσουν υπεύθυνοι πωλήσεων τουριστικών γραφείων του Παλέρμο, με ειδίκευση στον πολιτιστικό και σχολικό τουρισμό. Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα του Στενού (Μεσσήνα και Καλάβρια), καθώς και με το Ελληνικό Προξενείο στο Παλέρμο. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δεκαέξι επαγγελματικές και τρεις αυτοδιοικητικές συναντήσεις.

«Με την παρέμβαση στη Σικελία ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος προσέγγισης μεσογειακών νησιών (Κύπρος, Βαλεαρίδες, Κορσική, Σικελία, Μάλτα), τα οποία βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική παράλληλο με τον δήμο Αριστοτέλη» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος, Στέλιος Βαλιάνος. «Με στόχο την προσέλκυση Λυκείων, Πανεπιστημίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη γενέτειρα του Αριστοτέλη, στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην προαθωνική χερσόνησο, η Ανατολική Χαλκιδική υλοποιεί ένα πρωτοποριακό σχέδιο τουριστικής προώθησης, απευθυνόμενο στη Μεσόγειο, που θεωρείται η σημαντικότερη περιφερειακή θάλασσα του πλανήτη. Οι γέφυρες που χτίζονται μέσα από τις θεματικές ανταλλαγές και τη συνεργατικότητα των νέων είναι αυτές που στηρίζουν το νέο τουριστικό προϊόν, το οποίο στον δήμο Αριστοτέλη δομείται με τις πλέον γόνιμες συγκλίσεις».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ