Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022
x

CDU/CSU: ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ


Ανοιχτή αμφισβήτηση της Μέρκελ από τον Ζεεχόφερ. Ξεχωριστές συνεδριάσεις των χριστιανοδημοκρατών και χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών

Η ένταση για τη μεταναστευτική πολιτική ανάμεσα στη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), που δραστηριοποιείται μόνο στη Βαυαρία, και την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), που είναι ενεργή στην υπόλοιπη Γερμανία, πήρε σήμερα νέες διαστάσεις. Η βουλή διέκοψε για τέσσερις ώρες τις εργασίες της για να δώσει στους βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων που συγκροτούν ενιαία ΚΟ την ευκαιρία να συνέλθουν σε ξεχωριστές συνεδριάσεις προκειμένου να συζητήσουν την περαιτέρω πορεία τους στα θέματα ασύλου. Εκπρόσωποι των δύο κομμάτων εκτιμούν ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή».

Επιστροφή στο Δουβλίνο

Μήλο της έριδος είναι ένα από τα συνολικά 63 σημεία του λεγόμενου «Masterplan» (Γενικό Σχέδιο) για τη μετανάστευση του προέδρου της CSU και υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, το οποίο δεν έχει ακόμη δει το φως της δημοσιότητας. Το επίμαχο αίτημα αφορά την αντιμετώπιση ανθρώπων που αιτούνται άσυλο στα γερμανικά σύνορα. Ο κ. Ζέεχοφερ εισηγείται την απαγόρευση της εισόδου για εκείνους που στο παρελθόν είχε απορριφθεί η αίτηση τους στη Γερμανία, όπως και για εκείνους που τα στοιχεία τους είναι καταγεγραμμένα σε ευρωπαϊκή τράπεζα προσωπικών δεδομένων. Με άλλα λόγια, ο κ. Ζεεχόφερ ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ την επαναλειτουργία του Κανονισμού του Δουβλίνου. Βάση του Κανονισμού υπεύθυνο κράτος μέλος για τον αιτούντα ασύλου είναι αυτό μέσω του οποίου εισήλθε για πρώτη φορά στην ΕΕ. Επί της ουσίας αυτές οι χώρες είναι η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ισπανία.

Ο κανονισμός σταμάτησε να εφαρμόζεται στην πράξη λόγω των μαζικών προσφυγικών ροών από το 2015 και μετά.  Έκτοτε όλες οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου παρέμειναν άκαρπες. Χώρες του Νότου, η Γερμανία και σειρά άλλων χωρών υποστηρίζουν την αναγκαιότητα να μοιραστούν τα κράτη μέλη της ΕΕ με αναλογικό τρόπο τα βάρη του προσφυγικού. Αντίθετα, χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία επιμένουν ότι υπεύθυνες για τους πρόσφυγες είναι οι χώρες της εισόδου τους στην ΕΕ. Την άποψη αυτή στηρίζει και η CSU. Η στάση του τροφοδοτείται κυρίως από το φόβο μήπως χάσει στις επικείμενες εκλογές στη Βαυαρία ψηφοφόρους προς το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Στήριξη CDU σε Μέρκελ

Από την άλλη πλευρά η καγκελάριος Μέρκελ διαβλέπει τον κίνδυνο αποσύνθεσης της ΕΕ σε περίπτωση που επικρατήσει η λογική των μεμονωμένων πρωτοβουλιών και για αυτό επιμένει σε συναινετικές ευρωπαϊκές λύσεις. Το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρει να αντέξει την πίεση που της ασκείται. Σε συνάντηση της με τον Χορστ Ζεεχόφερ το βράδυ της Τετάρτης η καγκελάριος πρότεινε μια συμβιβαστική λύση. Η απαγόρευση της εισόδου σε αιτούντες ασύλου στα γερμανικά σύνορα και η επαναπροώθηση τους στα κράτη-μέλη όπου έχουν καταγραφεί για πρώτη φορά να εφαρμόζονται εφόσον προηγουμένως έχει υπογραφτεί διμερής συμφωνία της Γερμανίας με την εκάστοτε χώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών απέρριψε την πρόταση και ανακοίνωσε σήμερα (Πέμπτη) στη συνεδρίαση των βαυαρών βουλευτών πως σκοπεύει να θέσει σε ισχύ την απαγόρευση εισόδου. Βέβαια ένα τέτοιο βήμα θα συνιστούσε ανοιχτή αμφισβήτηση της καγκελαρίου.

Πάντως, η Αγκελα Μέρκελ φαίνεται να έχει τη στήριξη του κόμματος της. Η πρόταση της να της δοθεί ένα χρονικό περιθώριο ως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σε δύο εβδομάδες για την αναζήτηση λύσης στο προσφυγικό με τους ευρωπαίους εταίρους έγινε δεκτή τόσο από το προεδρείο του κόμματος το σήμερα πρωί όσο και από τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές το μεσημέρι. Σύμφωνα με πηγή του κόμματος, από τους 50 περίπου βουλευτές που πήραν το λόγο μόνον πέντε με έξι υποστήριξαν τη γραμμή Ζεεχόφερ ενώ οι υπόλοιποι εκφράστηκαν υπέρ της καγκελαρίου. Στήριξη παρείχαν τόσο ο πρόεδρος της βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν.

Η επόμενη σκηνή του δράματος θα παιχτεί μάλλον τη Δευτέρα στο Μόναχο. Ο κ. Ζεεχόφερ θα παρουσιάσει το σχέδιο του στο προεδρείο του κόμματος. Η στήριξη είναι δεδομένη, αλλά παραμένει άγνωστο το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ