Τρίτη 16 Αυγούστου 2022
x

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ: ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΡΗΣΗ ΠΑΡΑΚΕΤΑΜΟΛΗΣ

Mια πιθανή παρενέργεια της παρακεταμόλης, η οποία δεν έχει μελετηθεί καλά, είναι η επίδρασή της στην αρτηριακή πίεση (ΑΠ).

Η παρακεταμόλη αποτελεί ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα, χωρίς ιατρική συνταγή, φάρμακα λόγω των αναλγητικών και αντιπυρετικών ιδιοτήτων της.

Η ευρεία χρήση της οφείλεται κυρίως στο ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας που έχει, καθώς συγκριτικά με τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη στερείται σημαντικών παρενεργειών και θεωρείται ασφαλέστερο για μακροχρόνια χρήση.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Μανιός (Αναπληρωτής Καθηγητής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής και Πρύτανης ΕΚΠΑ), ανασκόπησαν τη βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα αυτό.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της είναι γενικά ήπιες και περιλαμβάνουν ναυτία, πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι και εξάνθημα, ενώ η πιο σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ηπατική τοξικότητα, η οποία εμφανίζεται μόνο εάν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Ωστόσο, μια πιθανή παρενέργεια της παρακεταμόλης, η οποία δεν έχει μελετηθεί καλά, είναι η επίδρασή της στην αρτηριακή πίεση (ΑΠ).

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ