Σάββατο 13 Αυγούστου 2022
x

ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΥ: Η ΤΥΧΗ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ...

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος γράφει για τις νίκες που μπορεί να φέρει η Θεσσαλονίκη και προτείνει τη διοργάνωση, κάθε άνοιξη, ενός μεγάλου διεθνούς Φόρουμ.

του Ανδρέα Παπαμιμίκου,


Πώς πραγματικά να πείσεις τον συμπολίτη σου, που μεγάλωσε με το αφήγημα, πως για όλα αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα, αλλά κυρίως για όλα αυτά που δεν συμβαίνουν, δεν φτάνει η απόδοση ευθυνών; Δεν είναι εύκολο!

Να επιχειρηματολογήσεις δημοσίως ότι η Θεσσαλονίκη και οι άνθρωποι της κρατούν τις τύχες τους στα χέρια τους; Δεν είναι εύκολο αλλά ούτε και βολικό. Γιατί το πιο δύσκολο είναι να κοιτάξουμε στον καθρέπτη. Οι δικαιολογίες τελειώνουν και ερχόμαστε εμπρός στις μεγάλες δικές μας ευθύνες. Συλλογικές και ατομικές. Πολιτικές και Κοινωνικές.

Συνηθίσαμε στον μαξιμαλισμό της απάθειας και της μη συμμετοχής. Εθιστήκαμε -και όχι με αθώα στόχευση- στην άποψη ότι η Θεσσαλονίκη δεν κερδίζει τα μεγάλα και τα σημαντικά. Κι όμως η πραγματικότητα διαγράφει τη θέση αυτή. Παραδείγματα νίκης αυτή η πόλη έχει πολλά, με πιο πρόσφατο την 83η Διεθνή Έκθεση.

Απαξιωμένη από το κοινό και αδιάφορη για τους εκθέτες, με ταχύτατα φθίνουσα πορεία που έμοιαζε να μην έχει γυρισμό. Τόπος και χρόνος για πολιτικές ζυμώσεις, αλλά όχι για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την πόλη, τη Μακεδονία, τα Βαλκάνια.

Κι όμως, με σκληρή δουλειά και φρέσκες ιδέες η ΔΕΘ πέτυχε να αποκτήσει ξανά τον εμπορικό, εξωστρεφή και αναπτυξιακό χαρακτήρα της, δημιουργώντας ένα πλαίσιο ευοίωνων προοπτικών για την επόμενη ημέρα.

Η ΔΕΘ αναβαθμίστηκε, κέρδισε ξανά την εμπιστοσύνη των εκθετών και την προτίμηση των επισκεπτών. Έγινε και πάλι το μεγάλο εκθεσιακό, επιχειρηματικό και κοινωνικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Η φετινή 83η ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ ξεπέρασε κάθε προηγούμενη επιτυχία, όχι μόνο για το ρεκόρ σε εκθέτες, επισκέπτες και ενδιαφέρον, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η παρουσία των αμερικανικών επιχειρήσεων ανοίγει νέες προοπτικές για τις επενδύσεις, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Αυτή η νέα πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, με στενότερη στρατηγική και οικονομική σχέση, που ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί το μεγάλο κέρδος για τη χώρα μας. Γιατί δείχνει ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί, αλλά και ότι η Μακεδονία έχει όλες τις προοπτικές να μεταμορφωθεί σε κομβικό παραγωγό πρωτογενούς πλούτου.

Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, μπορεί να φέρει νίκες. Γιατί η πόλη μπορεί, γιατί οι Θεσσαλονικείς το αξίζουν, γιατί είναι καιρός να μιλήσουμε με όρους μέλλοντος σε αυτήν εδώ την πόλη. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αλλάξει αφού και όλη η ευρύτερη γειτονιά μας αλλάζει, με τα στρατηγικά και οικονομικά δεδομένα να μεταβάλλονται ραγδαίως ζητώντας από όλους μας να τολμήσουμε, όχι απλώς να ελπίζουμε το καλύτερο αλλά να γίνουμε εμείς αυτοί που θα το οικοδομήσουμε.

Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, η Θεσσαλονίκη ως ενεργειακό, εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο, ως τουριστικός προορισμός και ως σύγχρονος κόμβος έρευνας και καινοτομίας, καλείται να έχει και μπορεί να έχει κεντρικό ρόλο για ολόκληρη την περιοχή μας.

Διεθνές Πολιτικό - Οικονομικό Φόρουμ κάθε άνοιξη

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα όλα τα παραπάνω θέλω να καταθέσω στον δημόσιο διάλογο με τους συμπολίτες μου την ακόλουθη πρόταση, της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτών και δημόσιων φορέων της πόλης μας – με την παρουσία και συμβολή Πανεπιστημίων, Επιχειρηματικών και Οικονομικών φορέων, Επιμελητηρίων, κτλ. για τη διοργάνωση ενός ετήσιου Πολιτικο-Οικονομικού Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη διάρκειας τριών ημέρων. Ένας θεσμός, στον οποίο θα προσκαλούνται και θα συμμετέχουν πρωθυπουργοί κρατών, υπουργοί, Ευρωπαίοι Επίτροποι, Ακαδημαϊκοί, επιχειρηματικοί και οικονομικοί παράγοντες και επιχειρήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη, το υπόλοιπο διεθνές επιχειρηματικό και θεσμικό σύστημα με έμφαση κυρίως στα Βαλκάνια.

Ο στόχος είναι η δημιουργία μιας μεγάλης διοργάνωσης στην πόλη μας, με οργανωμένες θεματικές συζητήσεις, ομάδες έργου, workshops και παρουσιάσεις, επιχειρηματικές συναντήσεις και συμφωνίες, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αναλύσεις, καθώς και πολλές, παράλληλες εκδηλώσεις για την καινοτομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Με διεθνές ενδιαφέρον που θα εμβαθύνει το εξωστρεφές αποτύπωμα της Θεσσαλονίκης, δίνοντας πραγματική βαρύτητα στην πόλη – μια ευρωπαϊκή μητρόπολη-, αλλά και με σημαντικό όφελος στην τοπική οικονομία και στην κοινωνία.

Ένα σύγχρονο διεθνές Forum, στο πλαίσιο του συνεδριακού προγράμματος της ΔΕΘ και στους χώρους της έκθεσης, το οποίο κάθε άνοιξη θα συμπληρώνει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελώντας τον επιχειρηματικό-οικονομικό προπομπό της έκθεσης του Σεπτεμβρίου και που θα αποτυπώνει τις τάσεις της παγκόσμιας οικονομίας και την επιρροή τους στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πιστεύω στη Θεσσαλονίκη που οι πολίτες της δεν κάνουμε απλώς όνειρα, αλλά σχέδια που γίνονται πραγματικότητα. Στην πόλη που της αρέσουν τα δύσκολα, που δεν περιμένει τη σειρά της για μία ευκαιρία, αλλά διεκδικεί και κερδίζει πρώτη κάθε πρόκληση. Πιστεύω στη σύγχρονη, ανοιχτή Θεσσαλονίκη, στην πόλη που νικά.

Γιατί, η τύχη δύσκολα χαμογελά, αλλά στο τέλος προτιμά αυτούς που την παίρνουν στα χέρια τους.

*Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος είναι δικηγόρος
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ