Τρίτη 9 Αυγούστου 2022
x

«ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ» Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΥ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη και στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αποκάλυψε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής αποκαλυπτηρίων μνημείου για τον Γλαύκο Κληρίδη και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είχαν ασκηθεί πολλές πιέσεις από τον Ερντογάν στους οικοδεσπότες του δείπνου ΕΕ-ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, ώστε να μη συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε, «γιατί πρέπει εγώ να συζητώ ή να αναφέρομαι στις αποτυχίες των άλλων;».

Σε άλλη ερώτηση για την συνάντηση που του ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος, αποκάλυψε ότι του πρότεινε αυτή να γίνει στα Κατεχόμενα. «(Ο Ερντογάν) είπε ότι μπορεί να συναντηθούμε στο βόρειο τμήμα και του είπα αποκλείεται», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Αναστασιάδη.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να υποβαθμίσει την ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέπεμψε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν υπήρχε οτιδήποτε για να υποβαθμίσει. Ήταν μια εθιμοτυπική, φιλική συνάντηση».

Σχολιάζοντας τις επαφές του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την προσπάθεια Μακρόν να μεσολαβήσει σε ενδεχόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, ανέφερε ότι «τον γνωρίζω από το 2005, ο Εμανουέλ Μακρόν διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο και συνεπώς συναντηθήκαμε, μάλιστα δύο φορές, μια κατά τη διάρκεια της δεξίωσης και μια άλλη μετά το πέρας του δείπνου, αλλά και πάλι οι συζητήσεις ήταν φιλικού χαρακτήρα με μόνη την παρέμβαση ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή, και καλό είναι εφόσον μεσολαβεί και ο φίλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αν ήθελε, εγώ είμαι έτοιμος, να συναντηθούμε στο Παρίσι».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές στον τουρκικό Τύπο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βγήκε κερδισμένος από τη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να προβάλει την υποχώρηση και γιατί υποχώρησε από τις αρχικές ενστάσεις. Δεν θέλω να ασχολούμαι με τα εσωτερικά της Τουρκίας».

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ