Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021
x

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ

Σε ανακοίνωση του το μουσειακό ίδρυμα επισημαίνει ότι στο θέμα του δανεισμού δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση αλλά οι επίτροποι που το διοικούν.

Στο επίσημο αίτημα της κυβέρνησης για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα παραπέμπει το Βρετανικό Μουσείο, σημειώνοντας ότι κάθε τέτοιο αίτημα εξετάζεται από τους διοικούντες επιτρόπους και δεν αφορά την κυβέρνηση της Βρετανίας.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων», ανέφερε το Βρετανικό Μουσείο στο ΣΚΑΪ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που προαναγγέλλει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Το Βρετανικό Μουσείο είναι προσηλωμένο στο να μοιράζει τη συλλογή του όσο πιο ευρέως γίνεται. Ως ένας από τους κορυφαίους δανειστές αντικειμένων στον κόσμο, πέρυσι δανείσαμε πάνω από 5.000 αντικείμενα σε χώρους στο Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς», ανέφερε αρχικά εκπρόσωπος του λονδρέζικου ιδρύματος.

«Οι Επίτροποι θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε κομμάτι της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές αρχές σχετικά με την πρόταση που έγινε το Σαββατοκύριακο, αν και το Μουσείο συνεργάζεται με ελληνικά μουσεία και θεσμούς επί μιας σειράς προγραμμάτων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη φράση του κ. Μητσοτάκη ότι προτίθεται να υποβάλλει το αίτημα στον Μπόρις Τζόνσον, η εκπρόσωπος ανέφερε: «Ως σώμα που διοικείται από επιτρόπους, οποιοδήποτε δάνειο της συλλογής θα ήταν ζήτημα που θα αφορούσε τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, όχι την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ