Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
x

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ: ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Ο πρώην γραμματέας της ΝΔ επισημαίνει δυο ιστορικές πτυχές της μάχης ενάντια στη ΧΑ και τονίζει: «Οι μάσκες αλλάζουν, τα πρόσωπα μένουν ίδια...»

Δυο σημαντικά γεγονότα της περιόδου 2013 – 2014 θυμήθηκε ο πρώην γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, σε άρθρο του στο ethnos.gr σχετικό με την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, που συνδέονται με την υπόθεση.

Το πρώτο τον Σεπτέμβριο του 2013, παραμονές της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα: «Βρισκόμαστε με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και συζητάμε για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Ως τότε έχουν μεσολαβήσει αρκετές επιθέσεις επίδειξης δύναμης από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, πολλές φορές φορώντας και τον μανδύα αγανακτισμένων πολιτών. Έχω μπροστά μου έναν άνθρωπο, αποφασισμένο να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο και να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες ενίσχυσης του θεσμικού οπλοστασίου, για να θωρακίσει τη δημοκρατία, την ώρα που κάποιοι προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν αυτές τις ακραίες καταστάσεις. Στη συνέχεια της διακυβέρνησης του, το πράττει και οδηγεί τη Χρυσή Αυγή ενώπιον της δικαιοσύνης, ώστε να αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο η ίδια».

Το δεύτερο στις 29 Δεκεμβρίου 2014 στη Βουλή: «Μόλις έχει τελειώσει η διαδικασία ψηφοφορίας για ΠτΔ, με τους ήρωες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κράτησαν τη χώρα όρθια εκείνα τα χρόνια, να ψηφίζουν τον Σταύρο Δήμα και στα διπλανά έδρανα κάποιοι, αφού είχαν αθροίσει τις ψήφους τους με αυτές της Χρυσής Αυγής, να πανηγυρίζουν για την αδυναμία εκλογής ΠτΔ και την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά. Μια σημαντική στιγμή πολιτικού οπορτουνισμού, που κατάφερε να ρίξει νερό στον μύλο του ανεξέλεγκτου λαϊκισμού του αντικυβερνητικού μετώπου και στοίχισε πολλά για τη χώρα. Εκεί βεβαίως δεν είδα κανέναν να «διαδηλώνει» εναντίον του ακροδεξιού μορφώματος».

Ο κ. Παπαμιμίκος επισημαίνει ότι «στην πολιτική, η συνέπεια και η σταθερή στάση στις δημοκρατικές αξίες αποτελούν ένα κυρίαρχο αγαθό. Τότε, με ενεργό ρόλο, είχα βγει μπροστά και είχα δεχθεί προσωπικές επιθέσεις από τους Χρυσαυγίτες, για τη στάση μου και την προσπάθεια μου να εξηγήσω στους πολίτες τι πραγματικά πρεσβεύει η Χρυσή Αυγή και πως η ουσιαστική αντιμετώπιση της έπρεπε να γίνει με πολιτικούς όρους από το πολιτικό σύστημα και με νομικούς όρους από τη δικαιοσύνη».

Ο κ. Παπαμιμίκος σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή κάθε άλλο παρά αντισυστημικό κόμμα είναι και πως ανήλθε πολιτικά πατώντας στην κρίση, την οργή και τον πόνο των πολιτών, προωθώντας δήθεν λύσεις βασισμένες στον άκρατο λαϊκισμό.

Για την αντιμετώπισή της ο ίδιος τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερη Δημοκρατία και επισημαίνει πως στη νίκη απέναντί της συνέβαλε τα μέγιστα η ΝΔ, ενώ υπογραμμίζει ότι η μη εκλογή της Χρυσής Αυγής, η πολιτική νίκη των εκλογών του 2019, είναι και η πιο σημαντική. Αυτή που πετυχαίνουν οι πολίτες, όπως σημειώνει.

Το θέμα κατά τον ίδιο δεν τελειώνει με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. «Όποια και να είναι η απόφαση, για το αν η Χρυσή Αυγή τίθεται εκτός νόμου ή όχι. Οι μάσκες αλλάζουν, τα πρόσωπα μένουν ίδια και μπορεί να βρεθούν και νέα οχήματα. Οφείλουμε να είμαστε ενεργοί για πολιτικές απαντήσεις: με θεσμικές κινήσεις, θωράκιση της Δημοκρατίας, νέο τρόπο άσκησης της πολιτικής, πραγματική σύνδεση και ειλικρινή σχέση με την κοινωνία, αλλά κυρίως με αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος, που δεν θα αφήνει χώρο για ακραία λαϊκιστικά μορφώματα. Η ευθύνη είναι δική μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ