Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗΣ ΠΥΡΟΣ ΑΠΟ ΑΡΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Οι αιματηρές συγκρούσεις μαίνονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και έχουν στοιχίσει εκατοντάδες ζωές.

Σε συμφωνία για εκεχειρία φέρεται, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, να κατέληξαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που μαίνονται το τελευταίο διάστημα και έχουν στοιχίσει εκατοντάδες ζωές, προκαλώντας παράλληλα τριγμούς στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα.

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που αποφασίστικε για ανθρωπιστικού λόγους, θα ισχύσει από τη Δευτέρα.

Σε εκεχειρία για ανθρωπιστική βοήθεια συμφώνησαν από τα μεσάνυχτα Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, στις 17 Οκτωβίου.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη δήλωση των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που εκπροσωπούν τις χώρες της Ομάδας του Μινσκ, την 1η Οκτωβρίου 2020», αναφερόταν σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας.

Λίγο αργότερα, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγόρησε τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ότι άνοιξε πυρ δύο φορές στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε και ότι έκανε χρήση πυροβολικού.

Αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση σε στρατιωτικές θέσεις του θύλακα και ότι υπάρχουν απώλειες και τραυματισμοί και στις δύο πλευρές.

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο κάλεσε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να «τερματίσουν τη βία και να προστατεύσουν τους αμάχους» στον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Πομπέο είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του από το Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, και από την Αρμενία, Ζοχράμπ Μνατσακανιάν στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Δεν έγινε τριμερής συνάντηση.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε την επιθυμία της Ουάσινγκτον να επιλυθεί η σύγκρουση «χωρίς τη χρήση ή την απειλή βίας, και (με σεβασμό) στην εδαφική ακεραιότητα και στα δικαιώματα στην ισότητα και την αυτοδιάθεση των λαών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ