Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
x

ΤΟ ΚΙΤΣ ΣΟΟΥ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Πάνω από την Αγία Σοφία σχηματίστηκε μέσω οπτικοακουστικής τεχνολογίας εικόνα του Μωάμεθ του Πορθητή με την επιγραφή της χρονολογίας «1453».

Με ένα σόου κιτς αισθητικής, η Τουρκία γιόρτασε τα 568 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν από την εκδήλωση, ακούστηκε μεταξύ άλλων το μήνυμα «Ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». Λίγο αργότερα πάνω από την Αγία Σοφία, μέσω οπτικοακουστικής τεχνολογίας σχηματίστηκε εικόνα του Μωάμεθ του Πορθητή με την επιγραφή της χρονολογίας «1453».

Τον τόνο για το «πανηγυρικο» κλίμα για την επέτειο των 568 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης είχε δώσει ο Τούρκος πρόεδρος με ανάρτηση στο Twitter, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο πως πρόκειται «για μια από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία της χώρας του». «Χρόνια Πολλά για την 568η επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, μίας από τις πιο ένδοξες νίκες στην ιστορία μας. Τιμούμε τον σουλτάνο Μωάμεθ, ο οποίος με την ευλογία του προφήτη κληροδότησε τον πολιτισμό στη μοναδική αυτή πόλη», έγραψε.

Ο Ερντογάν συνόδευσε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί με τους τέσσερις μιναρέδες.

Την Παρασκευή, μετά τα εγκαίνια του τεμένους στην πλατεία Ταξίμ, ο Τούρκος πρόεδρος είχε διαβάσει στίχους από το Κοράνι στην Αγία Σοφία σε μαθητές ισλαμικών σχολείων.

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί τα εγκαίνια του νεόκτιστου τεμένους που αποτελούσε προσωπικό όνειρο του Ερντογάν από τότε που ήταν ακόμη δήμαρχος της πόλης. «Για μεγάλο διάστημα δεν επιτρεπόταν εδώ η κατασκευή τζαμιού. Οι πιστοί έπρεπε να γονατίζουν πάνω σε εφημερίδες. Μετά από αγώνα 150 ετών η Κωνσταντινούπολη αποκτά ένα ακόμα σημαντικό τζαμί», δήλωσε.

Για τον πρόεδρο Ερντογάν το τζαμί στη πλατεία Ταξίμ είναι απλά ένα ακόμα βήμα προς τη ριζική αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής, όπως την υποσχέθηκε μετά την νίκη στις εκλογές του 2011. Το σχέδιο Ερντογάν περιλάμβανε την κατασκευή συνολικά εννέα νέων κτηρίων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ