Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022
x

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΚΕΝΑ

Στην Ελλάδα κάθε μήνα τέσσερις εργαζόμενοι χάνουν την ζωή τους - Τα ζητήματα των ελεγκτικών μηχανισμών και τα νομικά κενά.

Ένα εργατικό δυστύχημα με θύμα έναν 68χρονο κι ένα εργατικό ατύχημα με δύο τραυματίες που σημειώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στη Θεσσαλονίκη φέρνουν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στην επιφάνεια το μείζον θέμα των μέτρων ασφαλείας και υγείας στους χώρους εργασίας.

Στην πρώτη περίπτωση, ο 68χρονος που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος πάνω σε μια σκαλωσιά κάνοντας οικοδομικές εργασίες σε πολυκατοικία στην συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Καλλιγά εργαζόταν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό και να χάσει την ζωή του. Στη δεύτερη περίπτωση, οι δύο εργαζόμενοι σε αποθήκη στην περιοχή Γέφυρα Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στο κενό από ύψος περίπου 4 μέτρων και κατέληξαν με σπασμένα άκρα χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Θεσσαλονίκη: Νεκρός 68χρονος εργάτης που έπεσε από σκαλωσιά πολυκατοικίας (φωτο+vid)

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Χάρης Κυπριανίδης μιλώντας στη Voria.gr τόνισε ότι «τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας έχουν χαλαρώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό και τα τελευταία χρόνια τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί».

Επισήμανε, δε, ότι στην περίπτωση του 68χρονου που έχασε τη ζωή του «ο άνθρωπος ήταν σε εναέριες εργασίες πάνω σε σκαλωσιά και δεν ήταν δεμένος, κανένα μέτρο. Ήταν και σε μέρα με υψηλή θερμοκρασία ο άνθρωπος ήταν 68 ετών, ούτε δεμένος ήταν, και βρέθηκε στο κενό».

Νέο εργατικό ατύχημα στη Θεσσαλονίκη - Έπεσαν δύο άτομα από ύψος τεσσάρων μέτρων

Ο δρ Ανδρέας Στοϊμενίδης, μέλος της Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας "VisionZero" της Commission ανέφερε στη Voria.gr ότι στην Ελλάδα ενώ πριν μετρούσαμε δύο νεκρούς τον μήνα, πλέον τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθει ο αριθμός και μετράμε τέσσερις νεκρους τον μήνα απο εργατικά ατυχήματα.

«Κι αν δούμε τα στοιχεία που έχουμε ξεπερνάμε και τους τέσσερις το μήνα. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχουμε τέσσερις ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους» είπε

Ο κ. Σοϊμενίδης τόνισε ότι «δυστυχώς βιώνουμε έναν εργασιακό μεσαίωνα» παρότι «η Ευρώπη σε επίπεδο νομοθεσίας μας παρέχει ένα ολόκληρο νομικό οπλοστάσιο ώστε να τηρούνται τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία» εντούτοις στην Ελλάδα διαπιστώνεται ότι έχουμε «μεγάλο θέμα στην πρόληψη και στην εφαρμογή των μέτρων»

«Αυτό το θέμα το αναδεικνύουμε και το έχουμε αναδείξει τα τελευταία δύο χρόνια και πριν την ραγδαία επιδείνωση των στοιχείων αλλά κανείς δεν ευαισθητοποιήθηκε και ενεργοποιήθηκε από την πλευρά της Πολιτείας για αυτό ζούμε σήμερα. Και εφόσον έχουμε πολλά ατυχήματα στους χώρους εργασίας θα έχουμε και πολλά δυστυχήματα» είπε.

Σημαντικό θέμα για τον κ. Σοϊμενίδη είναι το θέμα της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της λειτουργίας της που άλλαξε με νόμο επισημαίνοντας όμως μια σειρά από λάθη τα οποία δεν βοηθούν όπως τονίζει στην προστασία των εργαζόμενων.

«Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ενώ στον νόμο για τα εργασιακά πέρσι τον Ιούνιο αποφάσισε η κυβέρνηση να αυτονομήσει τον ΣΕΠΕ - γεγονός που η ΓΣΕΕ κατήγγειλε ως μέτρο που αντίκειται στην κύρωση της διεθνής συνθήκης για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία την οποία όμως επικύρωσε σε εκείνο τον νόμο η κυβέρνηση- έκανε ένα χρόνο μέχρι να σχηματίσει το διοικητικό συμβούλιο και πριν από ένα μήνα υπήρξε μια υπουργική απόφαση που λέει ότι παραμένει η γενική διεύθυνση στο υπουργείο Εργασίας που έχει να κάνει με τον ΣΕΠΕ μέχρι νεοτέρας απόφασης του 2023» είπε.

Εκ του νόμου - εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία- υπεύθυνοι για τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι οι εργοδότες λέει ο κ. Σοϊμενίδης προσθέτοντας όμως ότι όταν το κράτος αφήνει μεγάλα περιθώρια στην εφαρμογή της νομοθεσίας «είναι ελαστικό απέναντι στην κακή εργοδοσία, τότε οι εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα θα πληθαίνουν ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν προληπτικοί έλεγχοι και υπάρχει ατιμωρησία» με αποτέλεσμα να ζούμε όπως λέει «την επιδημία των εργατικών ατυχημάτων».

Οι πολιτικές επιβράβευσης του καλού εργοδότη είναι ζητούμενο στην χώρα μας, την ώρα που όπως είπε χαρακτηριστικό όπως είπε ο κ. Σοϊμενίδης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση «εκτός από την Ελλάδα», εφαρμόζεται το Ταμείο Ασφάλισης Επαγγελματικών Ατυχημάτων και Επαγγελμαικών Ασθενειών.

«Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που δεν έχουμε το Ταμείο Ασφάλισης Επαγγελματικών Ατυχημάτων και Επαγγελματικών Ασθενειών. Στις άλλες χώρες υπάρχει αυτό το ταμείο και οι κακοί εργοδότες που έχουν πολλά ατυχήματα και ασθενείς πληρώνουν υψηλό ασφάλιστρο ενώ οι καλοί εργοδότες πληρώνουν χαμηλό ασφάλιστρο. Και τα εργατικά δυστυχήματα και ατυχήματα δεν τα πληρώνει το κράτος ή το αντίστοιχο ΙΚΑ αλλά το συγκεκριμένο ταμείο άρα οι εργοδότες» είπε.

Αναφερόμενος στο εργατικό δυστύχημα με τον 68χρονο ο κ. Σοϊμενίδης είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει νόμος που να περιγράφει τη θερμική καταπόνηση.

«Στη χώρα μας δεν έχουμε τέτοιο νόμο και είμαστε μια χώρα που από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο έχουμε περίπου 55 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου. Στην Ελλάδα μόλις στις 15 Ιουνίου εκδόθηκε μια εγκύκλιος σχετική και να σημειωθεί ότι όλοι γνωρίζουμε την «υποχρεωτικότητα» των εγκυκλίων. Θα πρέπει να υπάρξει νόμος που να περιγράφεται το θέμα της θερμικής καταπόνησης» τόνισε.

Στην Ευρώπη κατέληξε ο κ. Σοϊμενίδης τα εργατικά ατυχήματα μειώνονται ενώ την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές αρχές -σε αντίθεση με την Ελλάδα- δεν διστάζουν να μετρούν και τους εργαζόμενους που ασθενούν εξαιτίας των εργασιών που κάνουν τις οποίες υπολογίζουν σε περίπου 100.000 άτομα που ασθενούν λόγω καρκινογόνων και χημικών παραγόντων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ