Σάββατο 11 Ιουλίου 2020
x

ΖΕΡΒΑΣ: ΔΕΝ ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ - ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΣΚΛΗΡΑ

Θα δοθεί βαρύτητα στην καθημερινότητα γιατί ακούμε τη φωνή της πόλης και της λογικής, το μήνυμα του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης

«Οι προκλήσεις είναι πολλές και σημαντικές. Για να τα καταφέρουμε οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην πρώτη ομιλία του σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Ζέρβας στην τοποθέτησή του έστειλε μήνυμα στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας πως «οι πολιτικές διαφορές, οι ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, ο έλεγχος και η αντιπρόταση είναι στοιχεία του δημοκρατικού πλαισίου και δεν ζητώ από κανέναν σας να παραιτηθεί αυτών».

«Αυτό που ζητώ όμως, και το πράττω από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι να υπάρχει συγκρότηση και σύνεση, να υπάρχει τεκμηριωμένη συμπολίτευση και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν έχουμε το αλάθητο και δε θα αποφεύγουμε ποτέ τις αναγκαίες διορθώσεις στις εισηγήσεις μας. Η πόλη όμως πρέπει να πάει μπροστά, να μη χάσει καμία ευκαιρία. Πρέπει να αφήσει πίσω της όλα όσα την έχουν πληγώσει, όλα όσα την έχουν καθηλώσει, όλα όσα την οδήγησαν σε ήττες και χαμένες ευκαιρίες. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να συζητάμε, να σχεδιάζουμε, να συνθέτουμε, να αποφασίζουμε και να υλοποιούμε. Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ξεκαθάρισε ότι η διοίκησή του δεν ήρθε για να διχάσει την πόλη. «Αυτές οι πρακτικές άφησαν πληγές στο σώμα της πόλης. Και το κυριότερο: Σε αυτούς τους στενόμυαλους διχασμούς οφείλεται η υστέρησή της, οφείλεται το ότι δεν έχουμε τις υποδομές που θα έπρεπε να έχουμε, το ότι δεν έχουμε τα πολιτιστικά γεγονότα που θα έπρεπε να έχουμε, το ότι δεν έχουμε τον τουρισμό που θα έπρεπε να έχουμε. Σ’ αυτήν την πόλη γνωρίζουμε πολλές περσόνες, τίποτα όμως για το έργο τους. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερβούμε τους διχασμούς», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο δήμαρχος επανέλαβε τους στόχους τους, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα μηδενίσει το έργο της προηγούμενης διοίκησης.

«Οφείλουμε στο λαό της Θεσσαλονίκης μερικές αλήθειες για το πώς βλέπουμε εμείς τα πράγματα», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας «δεν είμαστε οπαδοί του «παραλάβαμε καμένη γη» όμως ούτε η «αγιοποίηση των πάντων» ωφελεί την πόλη» και ανέφερε ορισμένα παραδείγματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο δήμος δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που στα ταμεία υπάρχουν λιγότερα χρήματα, υπάρχει αποθεματικό 21 εκ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη που όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αλλού και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Τόνισε παράλληλα ότι «πολλά έργα, που έχει δοθεί η εντύπωση πως είναι τετελεσμένα ή πως βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο». «Για παράδειγμα το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που και εμείς το θέλουμε και θα το στηρίξουμε -το λέω αυτό ρητά- , βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί πολλή δουλειά ώστε να μπει στις ράγες υλοποίησης. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να προχωρήσει παρά τη στρεβλή εικόνα που έχει διαμορφωθεί.

Παράλληλα υπάρχουν στην πόλη μεγάλα, ανοιχτά και επείγοντα ζητήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η πόλη δεν έχει αστικές συγκοινωνίες, ο κόσμος ταλαιπωρείται.  Τα εργοτάξια του μετρό, λόγω καθυστερήσεων έχουν διαλύσει ολόκληρες εμπορικές περιοχές, έχουν καταστρέψει ζωές».

Ο κ. Ζέρβας επανέλαβε ότι θα δοθεί βαρύτητα στην καθημερινότητα γιατί ακούμε τη φωνή της πόλης και της λογικής. «Φιλοδοξώ να είμαι ένας δήμαρχος καταρχήν επαρκής για τα βασικά – θα κρατά την πόλη του καθαρή, νοικοκυρεμένη, ασφαλή, λειτουργική και αισθητικά όμορφη», τόνισε.

Σημείωσε ακόμα ότι θα αξιοποιηθούν ορθολογικά οι πόροι με στόχο την ωφέλεια των πολλών. Ο δήμαρχος έκανε λόγο παράλληλα για μετρήσιμα, απτά αποτελέσματα και όχι άυλες επιτυχίες κενές περιεχομένου. «Δεν ερχόμαστε ως πεφωτισμένη ηγεσία που θα επιβάλει μία και μόνη οπτική για τα πράγματα, αλλά ως μία σύγχρονη διοίκηση του 21ουαιώνα που έχει κατανοήσει τόσο τα καθημερινά ζητήματα όσο και τις προκλήσεις. Θέλουμε τους Θεσσαλονικείς συμμέτοχους σε αυτόν τον αγώνα. Τους θετικούς καρπούς των προσπαθειών θα τους απολαύσουμε όλοι μαζί – και οι σημερινοί αλλά και οι αυριανοί κάτοικοι της πόλης».

Όπως είπε, κάθε σχέδιο, κάθε προγραμματική πολιτική πρόταση οφείλει να έχει προτεραιότητες και ιεραρχήσεις. Και το δικό μας σχέδιο τις έχει. «Έχουμε στο μυαλό μας και τη μεγάλη εικόνα της Θεσσαλονίκης του μέλλοντος».

Ο κ. Ζέρβας αναφερόμενος στις προτεραιότητές της διοίκησής τους αναφέρθηκε στην Καθαριότητα, στην Παιδεία, στις υποδομές, στον πολιτισμό, στην ασφάλεια, στην κοινωνική πολιτική, στο κυκλοφοριακό – μετακινήσεις, στα αδέσποτα, στην Ψηφιακή μετάβαση και smartcity καθώς και στην αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος η διοίκηση προχωρά άμεσα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 που δεν θα αντιμετωπιστεί ως απλή υποχρέωσή αλλά θα αποτελεί την οικονομική αντανάκλαση των αποφάσεων για την λειτουργία του δήμου το επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος στον αστικό χώρο μίλησε για λειτουργική και αισθητική απαξίωση και υποβάθμιση. Ο δήμαρχος μίλησε για έγκαιρη και αποτελεσματική συντήρηση ώστε  να μην επιτρέψουμε τη σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωσή του. «Η Νέα Παραλία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα και ταυτόχρονα στοίχημα για εμάς: πως από την εγκατάλειψη, τους βανδαλισμούς και τη φθορά θα περάσουμε στην συστηματική φροντίδα και ανάδειξη αυτού του σημαντικού έργου που άλλαξε την καθημερινότητα των πολιτών».

«Ξεκινάμε λοιπόν, με όρεξη, όνειρα, γνώσεις και προκλήσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι αποφάσεις που θα παρθούν σε αυτήν εδώ την αίθουσα θα διαμορφώσουν της Θεσσαλονίκη του μέλλοντος. Με αυτή τη σκέψη πρωτομπήκα ως δημοτικός σύμβουλος πριν από 9 περίπου χρόνια, με αυτή τη σκέψη μπαίνω και τώρα ως δήμαρχος», κατέληξε.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ