Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020
x

ΞΕΝΩΝΑ ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής μιλάει στη Voria για τη δημιουργία του πρώτου ξενώνα του δήμου για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες.

Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της κυβέρνησης για διαμοιρασμό και φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει τη δημιουργία του πρώτου του ξενώνα για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες.

Ο ξενώνας θα αποτελέσει ουσιαστικά την υλοποίηση της δέσμευσης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα για τη στήριξη του προγράμματος της κυβέρνησης «Κανένα Παιδί Μόνο», στο πλαίσιο του οποίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει ότι θα συγκροτηθούν ταχύτατα δομές φιλοξενίας για τα 4.000 παιδιά που σήμερα βιώνουν σε άθλιες συνθήκες.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος, δήλωσε μιλώντας στη Voria.gr ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ξενώνα σε κτήριο που ανήκει στον δήμο ενώ θα επιχειρηθεί η λειτουργία του να γίνει με ίδιες δυνάμεις. «Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει πόλη-πιλότος», υπογράμμισε ο ίδιος. Όπως είπε, η διοίκηση βολιδοσκοπεί έναν συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί να ανακοινωθεί ακόμα.

Σύμφωνα με τον κ. Αηδονόπουλο, ο ξενώνας θα στεγάσει ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που διαμένουν στα νησιά του Β. Αιγαίου και η λειτουργία του θα διέπεται από τους κανόνες και τα κριτήρια που έχει θέσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αλλά και η UNICEF.

Όπως είπε ο ίδιος, το θέμα έθεσε στον δήμο ο πρωθυπουργός και η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου πριν από δύο εβδομάδες.

Η ανακοίνωση Ζέρβα

Τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τον δήμο γνωστοποίησε στο δηματικό συμβούλιο της Δευτέρας ο δήμαρχος, λέγοντας ότι θα το κάνει σε αριθμούς που θα υπερβαίνουν τις αναλογίες που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. «Η φιλόξενη κοινωνία της Θεσσαλονίκης μπορεί να υποδεχθεί, να φιλοξενήσει, να περιθάλψει, να μεριμνήσει και να βοηθήσει στην ενσωμάτωση αυτών των παιδιών. Μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη το οφείλει στη γεμάτη προσφυγιά Ιστορία της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

Σύμφωνα με πηγές, ο δήμαρχος έχει εκφράσει τόσο στον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Εσωτερικών τη διάθεση του δήμου να φιλοξενήσει ελαφρώς αυξημένο αριθμό από αυτόν που αναλογεί στον δήμο.

Τα στατιστικά και η διάταξη της κυβέρνησης για τα ασυνόδευτα άνω των 15 ετών

Το πρόβλημα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων παραμένει μεγάλο καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου το 35% μόνο εξ' αυτών διαμένουν σε ξενώνες μόνιμης ή προσωρινής φιλοξενίας. Ταυτοχρονα, ανησυχία έχει προκαλέσει σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι την ώρα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει τη δημιουργία νέων δομών, ψήφισε νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία τα ασυνόδευτα ανήλικα άνω των 15 ετών (δηλαδή το 93% των ασυνόδευτων) θα υποβάλλονται και αυτά, όπως οι ενήλικες, στην ταχύρρυθμη διαδικασία για τα αιτήματα ασύλου.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ