Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022
x

ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟ - ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2020 ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Άνοιξε ο δρόμος για την ανακατασκευή της αγοράς μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων των μικρομετόχων - Το σχέδιο ανάπλασης.

Αρχές του 2020, αμέσως μετά τις γιορτές, αναμένεται να εγκατασταθεί ο εργολάβος ο οποίος θα αναλάβει να ανακατασκευάσει την Αγορά Μοδιάνο. Στην εξέλιξη αυτή οδηγεί η δικαστική απόφαση η οποία εκδόθηκε στις αρχές της εβδομάδας σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία είχαν καταθέσει μικρομέτοχοι, ζητώντας να μην προχωρήσουν οι εργασίες ανακατασκευής της εμβληματικής αγοράς.

Η συζήτηση επί των ασφαλιστικών μέτρων είχε γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και πριν από δύο ημέρες εκδόθηκε η απόφαση βάσει της οποίας απορρίφθηκαν. Τα ασφαλιστικά μέτρα είχαν καταθέσει συνολικά 21 μικρομέτοχοι οι οποίοι κατέχουν αθροιστικά περίπου το 30% της αγοράς και οι οποίοι βρίσκονται σε δικαστική διένεξη με τον μεγαλομέτοχο της Αγοράς, «Στοά Μοδιάνο ΑΕ», διένεξεη η οποία αφορά τα μισθώματα και την εν γένει διαχείριση της αγοράς, μετά την ανακατασκευή της.

Σύμφωνα με τον νομικό εκπρόσωπο των 21 μικρομετόχων, Γεώργιο Τσάτσο οι μικρομέτοχοι μόλις προχθές ενημερώθηκαν για την απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων, θα συσκεφθούν και θα αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες νομικές κινήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής της αγοράς. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό οι εργασίες αυτές επρόκειτο να ξεκινήσουν τους πρώτους μήνες του 2019 με σκοπό να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2020 ώστε η Αγορά να ξεκινήσει τη λειτουργία της το επόμενο Πάσχα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο μεγαλομέτοχος είναι έτοιμος να κινήσει όλες τις διαδικασίες για την άμεση έκδοση των οικοδομικών αδειών ώστε αμέσως μετά τις γιορτές να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής της Αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η λειτουργία της μετατίθεται για τις αρχές του 2021 καθώς ο χρόνος περαίωσης των εργασιών υπολογίζεται σε 12 έως 15 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2017 το 43,63% της αγοράς πέρασε, έπειτα από διαγωνισμό, από το δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία Σάμι Φάις, με τίμημα 1,9 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκε σε 59 μικρομετόχους, πολλοί από τους οποίους πούλησαν στη συνέχεια στον κ. Φάις. Σήμερα η μετοχική σύνθεση της αγοράς έχει ως εξής: οι εταιρείες «Στοά Μοδιάνο ΑΕ» και One Outlet, συμφερόντων Φάις κατέχουν περίπου το 56%, έχοντας καταβάλει συνολικό τίμημα της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο 44% ανήκει σε μικρομετόχους.

Το σχέδιο ανάπλασης

Το ύψος της επένδυσης προϋπολογίζεται σε πάνω από 5 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ και το αναλαμβάνει η «Στοά Μοδιάνο ΑΕ».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη μελέτη, στο ισόγειο της Αγοράς θα μπορούν να λειτουργήσουν περίπου 140 καταστήματα, τα οποία θα χωριστούν ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν. Κάθε κατάστημα θα έχει πρόσοψη τρία μέτρα και βάθος 3,5 μέτρα ή και περισσότερο, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.

Παράλληλα, η κάθε επιχείρηση θα έχει το δικό της χώρο αποθήκευσης ακριβώς κάτω από το δάπεδο, όπου υπάρχει χώρος συνολικού εμβαδού 2.500 τμ. Προβλέπεται, ακόμη, ότι θα αναπτυχθεί σύστημα ανελκυστήρων και κλιμακοστασίου που θα διευκολύνει την τροφοδοσία των καταστημάτων. Στους δύο εξώστες, στο βόρειο και νότιο τμήμα της Αγοράς, θα λειτουργήσουν καταστήματα εστίασης.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ