Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020
x

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΣΥΚΕΩΝ

Οι παρεμβάσεις του δήμου για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς επέφεραν λύσεις - Αναγκαία η διεύρυνση, λέει ο δήμος.

Την έναρξη της διανομής των σχολικών γευμάτων και στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών επέφεραν οι διαμαρτυρίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, μέσα από μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών για την υλοποίηση του προγράμματος και για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του δήμου.

Έτσι, από σήμερα, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, οι 4.319 μαθητές των σχολείων άρχισαν να δέχονται τα σχολικά γεύματα, τα οποία στερήθηκαν για μια ολόκληρη σχολική περίοδο (2019-2020) εξαιτίας των δικαστικών διενέξεων μεταξύ των υποψήφιων αναδόχων προμηθευτών. Η εξέλιξη, αυτή, μάλιστα, επηρέασε και τη νέα σχολική χρονιά με αποτέλεσμα να μην ξεκινήσει η διανομή των σχολικών γευμάτων συγχρόνως σε όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, θέμα που είχε αναδείξει η Voria.gr.

Το πρόβλημα της έλλειψης των σχολικών γευμάτων στα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών επεσήμανε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης μέσω δημόσιων παρεμβάσεων και επιστολών, ενώ για το ζήτημα έλαβε πρόσφατα σχετική ομόφωνη απόφαση η ΠΕΔ-ΚΜ. Μεταξύ των ενεργειών του δημάρχου, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ήταν η επιστολή στην υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, τον υπ. Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, την διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ Ξένια Παπασταύρου. Νωρίτερα, διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του δήμου επισκέφθηκε τον υφ. Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρο Καράογλου ζητώντας την παρέμβασή του για τη λύση του προβλήματος, ενώ εκδόθηκε και ανάλογο ψήφισμα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της επανέναρξης του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων.

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος…»

Ενώ αναμενόταν η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2020-2021 χωρίς προβλήματα στη διανομή των σχολικών γευμάτων, επισημαίνει ο δήμος, «αιφνιδιαστικά έγινε γνωστό ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε κανονικά για όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης πλην αυτών των δήμων Νεάπολης-Συκεών και Αμπελοκήπων-Μενεμένης». Το γεγονός αυτό ανάγκασε του δημάρχους Σίμο Δανιηλίδη και Λάζαρο Κυρίζογλου, αντίστοιχα, να προβούν σε κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και των αρμόδιων υπουργείων για την επίλυση του προβλήματος.

«Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση οι φωνές διαμαρτυρίας μας εισακούστηκαν και βρέθηκε λύση για τη διανομή σχολικών γευμάτων και στα σχολεία του δήμους μας. Γιατί, όμως, έπρεπε να περάσουν ανεκμετάλλευτοι τόσοι μήνες, γιατί έπρεπε να χαθεί τόσος πολύτιμος χρόνος και χιλιάδες μαθητές να στερηθούν τα τόσο κρίσιμα γεύματα, και πάρα πολλά παιδιά φτωχών οικογενειών να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα σίτισης; Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία ταλαιπωρία των μαθητών και ότι η Πολιτεία θα σκύψει με προσοχή στις προτάσεις των δήμων για μια οριστική διευθέτηση του θέματος σε βάθος χρόνου», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος επαναφέρει το θέμα της διεύρυνσης του προγράμματος, όπως αυτό καταγράφεται στο ψήφισμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών και στην εισήγησή του στο Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, και προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, το πρόγραμμα πρέπει να διευρυνθεί και για τους μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και με την παροχή ενδιάμεσων γευμάτων-σνακ ως δεκατιανό, «καθώς αυτό είναι σημαντικό για τη διατροφή του παιδιού εξασφαλίζοντάς του την απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του (σχολείο, διάβασμα, παιχνίδι, κοινωνικοποίηση) μέχρι το επόμενο γεύμα».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ