Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ EKT


Την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου της στρατηγικής της ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διά στόματος Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα» είχε πει το Δεκέμβριο η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προαναγγέλλοντας την -πρώτη από το 2003-επανεξέταση της στρατηγικής της. Όπως είχε εξηγήσει, μετά από 16 (εν τω μεταξύ 17) χρόνια, είναι πλέον καιρός να ελεγχθεί η καταλληλότητα κάθε εργαλείου άσκησης νομισματικής πολιτικής.

Στο μικροσκόπιο της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να μπει κυρίως το επιδιωκόμενο ύψος του πληθωρισμού. Για την ΕΚΤ η σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη διασφαλίζεται, κυρίως, μέσα από μια μετριοπαθή αύξηση του γενικού επιπέδου των τιμών. Το 2003 οπότε και η ΕΚΤ αναθεώρησε για τελευταία φορά τη στρατηγική της, το διοικητικό συμβούλιο είχε ορίσει τον επιδιωκόμενο στόχο για τον «ρυθμό πληθωρισμού κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα».

Μακριά από το στόχο ο πληθωρισμός

Εδώ και χρόνια όμως ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται και αυτό παρά τα -εν μέρει αμφιλεγόμενα- μέτρα που ελήφθησαν. Το φθηνό χρήμα με το οποίο η ΕΚΤ «πλημμύρισε» την αγορά και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια -αμφότερα περιγράφονται στην οικονομική θεωρία ως τα πλέον κατάλληλα εργαλεία για την αύξηση του πληθωρισμού- δεν κατάφεραν να φέρουν την πολυπόθητη στροφή. Το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρισκόταν στο 1,3% ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο κινούνταν σε χαμηλό τριετίας.

Ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Γερμανικών Τραπεζών αξιώνει να εγκαταλειφθεί ή να προσαρμοστεί ο διακηρυγμένος στόχος. «Με τον στόχο που έχει θέσει για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ έχει περιέλθει σε αδιέξοδο», σχολιάζει ο διευθυντής του συνδέσμου Κρίστιαν Όσιγκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εμμονή στην πολιτική αυτή έχει ως συνέπεια να αναγκάζεται η ΕΚΤ να διοχετεύει όλο και περισσότερο χρήμα στην αγορά. «Μελλοντικά ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό θα πρέπει να έχει ένα εύρος που να κυμαίνεται μεταξύ 1 και 2%», αναφέρει σε σχετική του πρόταση ο σύνδεσμος.

Προς μεγαλύτερη ευελιξία;

Υπέρ μεγαλύτερης ευελιξίας στο ζήτημα του πληθωρισμού τάσσονται εν τω μεταξύ και πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες. «Ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ προτείνουν να υπάρχει ένα πιο ελαστικό φάσμα», φέρεται να επισήμανε το Δεκέμβριο ο εσθονός κεντρικός τραπεζίτης Μάντις Μύλερ. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της πρότασης, ένα τέτοιο φάσμα θα έδινε στην ΕΚΤ μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων και παρεμβάσεων στο πεδίο άσκησης της νομισματικής πολιτικής αφού δεν θα έπρεπε να αντιδρά κάθε φορά που καταγράφεται απόκλιση του πληθωρισμού από τον ποσοστιαίο στόχο.

Όπως διευκρίνισε πάντως σήμερα Πέμπτη από τη Φρανκφούρτη η Κρ. Λαγκάρντ, η διαδικασία επανεξέτασης της στρατηγικής της ΕΚΤ θα διαρκέσει έναν χρόνο και τα αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη του 2020. Η επανεξάταση, όπως σημείωσε, αφορά τα μέτρα, τα εργαλεία αλλά και τη «γλώσσα» της ΕΚΤ.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, rtrd)

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ