Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020
x

ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας - Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Μέτρα-παρεμβάσεις για εργαζομένους και συνταξιούχους, στο πλαίσιο του τρίτου πακέτου στήριξης της οικονομίας και των επιχείρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Ειδικότερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να θέσουν μέρος ή το σύνολο του προσωπικού σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για ένα μήνα με δυνατότητα παράτασης εάν δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες.

Το μέτρο, όπως υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης, είναι προσωρινό έκτακτο και αναγκαίο για τη συγκράτηση της ανεργίας, και για τη μείωση των μισθολογικών εξόδων, στο πλαίσιο του κοινωνικού δείκτη προστασίας.

Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου η απόλυση είναι άκυρη.

Ο εργοδότης υποχρεούνται να διατηρήσει τον αριθμό εργαζομένων.

Δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι όσοι σε καθεστώς αναγκαστικής διακοπής εργασίας έως τον Απρίλιο του 2020.

Το ποσό των 800 ευρώ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Ο εργοδότης πρέπει να ενημερώσει το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να δηλώσει στην ειδική πλατφόρμα ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.

Δικαιούχοι των 800 ευρώ θα είναι και οι απολυμένοι πριν από την έναρξη της κρίσης, και όλοι όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου. «Δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κανέναν συμπολίτη μας ως παράπλευρη απώλεια των εκτάκτων συνθηκών», είπε ο κ. Βρούτσης.

Για το δώρο Πάσχα και ειδικά για τους εργοδότες που δέχονται απίστευτη πίεση ρευστότητας, δίνεται η δυνατότητα καταβολής του στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας.

Όσον αφορά τον e-ΕΦΚΑ για τους συνταξιούχους, σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ για καταβολή συντάξεων μη-μισθωτών στις 24 Μαρτίου αντί 26ης ΜΑρτίου. Δημόσιο 27 ΜΑρτίου, συντάξεις μισθωτών καταβολή στις 30 Μαρτίου ημέρα Δευτέρα. Ενημερώνω τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται να πάτε στις τράπεζες, οι συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ