Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020
x

ΒΡΕΘΗΚΑΝ 20 ΤΟΝΟΙ ΚΟΚΑΐΝΗΣ ΣΕ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ JP MORGAN (VID)

Πρόκειται για το πλοίο MSC Gayane, το οποίο ανήκει στην JP Morgan και διαχειριζόταν η εταιρεία Mediterranean Shipping, με έδρα την Ελβετία.

Στην κατάσχεση εμπορικού πλοίου ιδιοκτησίας της JP Morgan με 20 τόνους κοκαΐνης, συνολικής αξίας άνω των 1,2 δισ. δολαρίων προχώρησαν οι αμερικανικές τελωνειακές αρχές.

Πρόκειται για το πλοίο MSC Gayane, το οποίο ανήκει στην JP Morgan και διαχειριζόταν η εταιρεία Mediterranean Shipping, με έδρα την Ελβετία. Η επιχείρηση κατάσχεσης του φορτίου – μαμούθ συνιστά μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η JP Morgan δεν φαίνεται να έχει την παραμικρή ανάμιξη στην υπόθεση της εμπορίας ναρκωτικών αν και το γραφείο Τύπου της ήταν ιδιαίτερα φειδωλό στα αιτήματα δημοσιογράφων για δηλώσεις αναφορικά με το περιστατικό.

Από την πλευρά της, η ναυτιλιακή Mediterranean Shipping τόνισε ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με την εταιρεία, το σκάφος προτού κατασχεθεί στο λιμάνι της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ είχε προορισμό τη Βόρεια Ευρώπη και όλα τα κοντέινερ, πέρα από εκείνα με την κοκαΐνη, έχουν ήδη φτάσει στον προορισμό τους, αφού μεταφορτώθηκαν σε άλλα σκάφη της ναυτιλιακής.

Αρκετοί αναλυτές πάντως θυμήθηκαν, με αφορμή το περιστατικό, την εμπλοκή του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου στο ξέπλυμα κεφαλαίων των μεγαλύτερων ναρκοβαρόνων του πλανήτη.

Το 2018 η ολλανδική Rabobank κατέβαλε 369 εκατ. δολάρια σε διακανονισμό, μετά από καταγγελίες για ξέπλυμα χρήματος από μεξικανικά καρτέλ.

Το 2012 η HSBC πλήρωσε 1,9 δισ. δολάρια για να αποφύγει ποινικές διώξεις σχετικά με το ξέπλυμα κεφαλαίων που προέρχονταν από ναρκωτικά, ύψους 881 εκατ. δολαρίων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ