Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020
x

ΣΤΟ ERASMUS ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΟΦΑΝΩ - ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Ένας νέος θεσμός με πανευρωπαϊκή εμβέλεια γεννήθηκε σήμερα - Στο Erasmus το πρώτο βραβείο, που θα παραλάβει η πρόεδρος της Κομισιόν παρουσία Μητσοτάκη

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου η πρώτη απονομή του ευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» που φέτος θα τιμήσει το πρόγραμμα Erasmus σε μια εντυπωσιακή τελετή στη Ροτόντα παρουσία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση του βραβείου αυτού δεν ξεκινάει από την Ελλάδα αλλά από την ίδια την Ευρώπη και την ιδέα του φιλέλληνα Χέρμαν Βαν Ρομπέι, πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξήγησε ο Σταύρος Ανδρέαδης, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ καθώς και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα ενόψει της τελετής.

Το πρώτο βραβείο θα παραλάβει η πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς ο πρώτος θεσμός που βραβεύεται είναι το δίκτυο «Erasmus». Το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστά μία ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχία. Είναι το πρόγραμμα που έδωσε τα τελευταία 33 χρόνια, σε περισσότερους από εννέα εκατομμύρια νέους, τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά και να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορετικές κουλτούρες που συνθέτουν την πολιτισμική ενότητα της Ευρώπης.

Ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε πως η δημιουργία του βραβείου αυτού, το οποίο είναι αντίστοιχο με το Βραβείο Καρλομάγνος, γεννήθηκε από την ανάγκη της Ευρώπης να ανατρέξει στις κοινές της αξίες. «Το βραβείο αυτό μας θυμίζει την κοινή ευρωπαϊκή μας προέλευση και τις κοινές μας ρίζες, την ανάγκη συνεννόησης των λαών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή σοφή καθώς αποκαθιστά το δίκιο της ιστορικής αλήθειας καθώς για αιώνες, «αυτός ο χώρος (σσ βυζαντινή αυτοκρατορία) είναι ο χώρος που άκμαζε». Αναφερόμενος μάλιστα στο πρόσωπο της αυτοκράτειρας Θεοφανούς, υπογράμμισε πως παρότι δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ήταν η πρώτη που μεταλαμπάδευσε στη δύση τον πολιτισμό του Βυζαντίου. «Ήταν μια πολύ δυναμική προσωπικότητα που δεν δίστασε να σπάσει ταμπού. Μάλιστα διαβάζοντας για αυτή, έμαθα ότι τότε στη Δύση τη θεωρούσαν μαλθακή επειδή έκανε κάθε μέρα μπάνιο».

Τη χαρά του για το βραβείο αυτό εξέφρασε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστας, ο οποίος εστίασε στην επιλογή βράβευσης του προγράμματος Erasmus, το οποίο χαρακτήρισε μια ιστορία ευρωπαϊκής επιτυχίας. «Είναι το πρόγραμμα που έδωσε τα τελευταία 33 χρόνια σε περισσότερους από 9 εκ. νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να έρθουν πιο κοντά και να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορετικές κουλτούρες που συνθέτουν την πολιτιστική ενότητα της Ευρώπης. Και πέρα από την κατανόηση και την ανάδειξη των αρχών και των αξιών που διαμορφώνουν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδέα και ταυτότητα, ο θεσμό του Erasmus είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την κινητικότητα και τη συνεργασία που αναμφίβολα δοκιμάζονται και φοβάμαι ότι θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται για αρκετό καιρό ακόμα λόγω πανδημίας», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Ο ίδιος μάλιστα αναφερόμενος στις δύσκολες συνθήκες που επέβαλε η πανδημίας, τόνισε πως «δεν θα βγούμε από την κρίση αυτή αν αυτοπεριοριστούμε στα εθνικά σύνορα». 

Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα ανακοίνωσε και το «Erasmus της Αυτοδιοίκησης»: «Ο θεσμός του Erasmus είναι άμεσα συνδεδεμένος με την κινητικότητα και τη συνεργασία, που δοκιμάστηκαν και συνεχίζουν να δοκιμάζονται σκληρά από την πανδημία. Αν όμως υπάρχει κάτι που μάθαμε, μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε, είναι ότι δεν θα βγούμε από την κρίση αν αυτοπεριοριστούμε στα εθνικά σύνορα ή αν κρυφτούμε πίσω από τοίχους ή μέσα σε εθνικά απομονωτήρια. Η απάντηση στην πανδημία είναι η περισσότερη, η καλύτερη, η πιο στενή συνεργασία και μεταξύ των Κρατών – Μελών, και μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης του Ευρωπαϊκού, του Εθνικού και του Περιφερειακού. Το μέλλον της Ευρώπης είναι οι νέοι άνθρωποι. Πρέπει το Πρόγραμμα Erasmus, όχι μόνο να στηριχθεί, αλλά και να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, συνεργαζόμαστε με την Κομισιόν, δουλεύοντας πάνω στην ιδέα της καθιέρωσης ενός 'Erasmus της Αυτοδιοίκησης'. Ενός προγράμματος κινητικότητας τοπικών και περιφερειακών εκλεγμένων αντιπροσώπων από όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, που θα βασίζεται στις ήδη θετικές εμπειρίες που αποκτήθηκαν από το πιλοτικό πρόγραμμα 'Erasmus για τοπικούς και περιφερειακούς αντιπροσώπους', που πραγματοποιήθηκε το 2012-2013 και θα έχει ως στόχους την καλύτερη ενημέρωση και κατάρτιση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και φυσικά την ανταλλαγή καλών πρακτικών, που κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Θεσσαλονικιός , θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική τη θέσπιση του ετήσιου αυτού βραβείου με έδρα μάλιστα τη Θεσσαλονίκης [...] καθώς δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της ιστορικής κι σύγχρονης ταυτότητας της πόλης», σημείωσε με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Ζέρβας επισημαίνοντας πως το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εντάσσει και αποτιμά ως θετική τη βυζαντινή παρακαταθήκη και συνεισφορά στη διαμόρφωση του πολιτισμού της σύγχρονης Ευρώπης.

«Το βραβείο συμβάλλει καθοριστικά στη συνειδητοποίηση των κοινών αφετηριών της ανατολικής και δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και των ιστορικών αλληλεξαρτήσεων των λαών και εθνών της Ευρώπης και η επιλογή του τοπόσημου της Ροτόντας για την τελετή απονομής ενός κορυφαίου μνημείου που μαρτυρεί τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, την ορθόδοξη και ελληνική επίδραση στη διαμόρφωση της Ευρώπης αποδεικνύει αυτή τη βαρύτητα της Θεσσαλονίκης, ενός ιστορικού αστικού κέντρου με αδιάλειπτη ιστορία ακμής 24 αιώνων», δήλωσε τέλος ο δήμαρχος ευχαριστώντας για ακόμα μια φορά τον κ. Ανδρεάδη που ανέλαβε να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία αυτή.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης, 7 Οκτωβρίου, με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων εξαιτίας του COVID-19

Σημειώνεται πως το βραβείο έχει ως στόχο:

- να βραβεύσει προσωπικότητες ή οργανισμούς για τη συμβολή τους στην κατανόηση και την ενίσχυση της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιδέας.

- να προωθήσει στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία τη συνειδητοποίηση των κοινών αφετηριών των διαφορετικών γεωγραφικών μερών της Ευρώπης, των ιστορικών αλληλεξαρτήσεων των λαών της, καθώς και της σημασίας αυτών για τη σημερινή ευρωπαϊκή συνεργασία και τις σχέσεις της Ευρώπης με τους γειτονικούς της πολιτισμούς.

- να επισημάνει και δημοσιοποιήσει τη συνεισφορά των βραβευόμενων, διευρύνοντας την αντίληψή μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ευρωπαϊκή συνεργασία και τις κοινές μας ρίζες στην ιστορία.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ