Τρίτη 2 Ιουνίου 2020
x

ΒΟΡΙΔΗΣ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την ευκαιρία της Agrotica - Η νέα ΚΑΠ, οι στόχοι για το 2020 και προκλήσεις για την ελληνική γεωργία.

Τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και των νέων τεχνολογιών περιγράφει  o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη συνέντευξή του στην έντυπη έκδοση της Voria που κυκλοφορεί στην έκθεση Agrotica 2020, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο Μάκης Βορίδης επισημαίνει ιδιαίτερα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι Έλληνες αγρότες για να εκσυγχρονίσουν τα μέσα παραγωγής τους, παρουσιάζει τις βασικές θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η Ελλάδα στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ και παραθέτει τους κύριους στόχους του υπουργείου για το 2020.

Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που θα κρίνουν το μέλλον της ελληνικής γεωργίας;

Η ελληνική γεωργία αντιμετωπίζει, αναμφισβήτητα, πλήθος προκλήσεων στον 21ο αιώνα. Ο εκσυγχρονισμός της και ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή θα κρίνουν και το μέλλον της. Παράλληλα όμως απαιτείται μείωση του κόστους παραγωγής ώστε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα πιο ελκυστικό και στις επόμενες γενιές. Επενδύοντας στην ελληνική γη σε τεχνολογία αλλά και με συνέπεια θα συνεχίσουμε να παράγουμε ελληνικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών – κάτι που επίσης είναι ένα μελλοντικό παγκόσμιο ζητούμενο - μέσα από σύγχρονες καλλιεργητικές μεθόδους με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής. Και βέβαια δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι και η νέα ΚΑΠ, την οποία συνδιαμορφώνουμε με τους υπόλοιπους εταίρους μας στην ΕΕ μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, κινείται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οξυμένων περιβαλλοντικών ζητημάτων και κατ’ επέκταση της κλιματικής αλλαγής που δεν αποτελεί πλέον εφιάλτη του μέλλοντος αλλά του παρόντος.

Με ποιες θέσεις, λοιπόν, θα προσέλθει η χώρα μας στην κρίσιμη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ;

Έχω τονίσει πολλές φορές ότι βασικός μας στόχος είναι η διατήρηση σταθερών πόρων για τους Έλληνες αγρότες, μέσω της διατήρησης στα σημερινά επίπεδα του προϋπολογισμού αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή είναι η πάγια θέση της χώρας μας την οποία διατυπώνω σε κάθε μηνιαίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες. Από την άλλη έχει δημιουργηθεί ένα μπλοκ ευρωπαϊκών χωρών που προωθεί την εξωτερική σύγκλιση, την μεταφορά δηλαδή κονδυλίων από παλαιότερα κράτη - μέλη που λαμβάνουν υψηλότερα ποσά ενισχύσεων σε νεότερα κράτη - μέλη που λαμβάνουν χαμηλότερα. Το επιχείρημά μας έναντι αυτού είναι ότι, εξαιτίας του κατακερματισμού του αγροτικού κλήρου στη χώρα μας, ο υπολογισμός των επιδοτήσεων θα έπρεπε να γίνεται με βάση τον αριθμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανά χώρα και όχι με βάση τα στρέμματα, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποτυπωθεί το πραγματικό ύψος των ενισχύσεων που λαμβάνει ο Έλληνας αγρότης. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι έχω τονίσει επανειλημμένως και προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αυξημένες περιβαλλοντικές φιλοδοξίες που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορέσουν να υπηρετηθούν σε καθεστώς μειωμένου προϋπολογισμού αγροτικής ανάπτυξης.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική γεωργία;

Είναι, δυστυχώς, τα ίδια προβλήματα που την ταλάνιζαν ακόμη και μια εικοσαετία πριν. Ο χαμηλός βαθμός εκμηχάνισής της δεν βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας. Παράλληλα το αυξημένο κόστος παραγωγής αποτελεί αποτρεπτικό λόγο ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα ενώ όλοι γνωρίζουμε πλέον πόσο ανασφαλής νιώθει ο αγρότης εξαιτίας ενός συστήματος γεωργικής ασφάλισης το οποίο παραπαίει. Ένα άλλο ζήτημα που ταλανίζει την ελληνική γεωργία και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα συνολικά στον αγροδιατροφικό τομέα είναι οι εξελισσόμενοι εμπορικοί πόλεμοι οι οποίοι αποτελούν τροχοπέδη στη διάθεσή μας για εξωστρέφεια.

Στον πρώτο απολογισμό σας αναφέρατε ότι έχει υλοποιηθεί το 70% των δεσμεύσεών σας προς τους Έλληνες αγρότες. Ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που έχετε κάνει σε αυτό το πρώτο εξάμηνο και ποιες είναι οι σημαντικότερες που έχετε προγραμματίσει για το 2020;

Ένας από τους κυριότερους στόχους της προσπάθειάς μας είναι ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία μας το γεγονός ότι «ξεπαγώσαμε», μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, τα Σχέδια Βελτίωσης δίνοντας τη δυνατότητα σε 2 στους 3 αγρότες να ωφεληθούν μετά και την αξιοποίηση της δυνατότητας της υπερδέσμευσης ανεβάζοντας ουσιαστικά το ποσό στα 1,2 δισεκατομμύρια. Πέρα από αυτή τη σημαντική επιτυχία θεωρούμε ότι καταφέρνουμε να δώσουμε τη ρευστότητα που τόσο πολύ έλειπε με δύο χρηματοδοτικά εργαλεία. Αφενός η σύσταση του Ταμείου Αγροτικών Εγγυήσεων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων αφετέρου η παροχή χαμηλότοκων δανείων σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες με τα πρώτα 170 εκατομμύρια ευρώ να διατίθενται από την ΕΤΕπ, ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που υπήρχε στην αγορά. Βέβαια αυτά είναι μόνον τρεις παρεμβάσεις αφού παράλληλα υλοποιήθηκαν πλήθος άλλων δράσεων εξίσου σημαντικών με σκοπό αφενός να μειωθεί το κόστος παραγωγής αφετέρου να εκσυγχρονιστεί ο πρωτογενής τομέας της χώρας.

Όσον αφορά το 2020 οι βασικές προτεραιότητές μας είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η αντιμετώπιση του μιμητισμού και των ελληνοποιήσεων και βέβαια οι σημαντικότατες αλλαγές για να επιβιώσει ο ΕΛΓΑ αλλά και να αποκτήσουν οι αγρότες μας τη βεβαιότητα ότι ο κόπος του δεν θα καταστρέφεται χωρίς να βρισκόμαστε αποτελεσματικά δίπλα τους. Βέβαια αυτά που σας ανέφερα ήταν μόνον ελάχιστα από τα όσα ήδη σχεδιάζουμε και θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε μέρα με τη μέρα. Όπως και στο πρώτο εξάμηνο έτσι και στο 2020 μοναδικός γνώμονας των προσπαθειών μας παραμένει η βελτίωση της αγροτικής παραγωγής αλλά και των όρων εργασίας των αγροτών μας.

Έχετε δηλώσει ότι οι αγρότες πρέπει να αποκτήσουν νοοτροπία επιχειρηματία. Πόσο εύκολο και πιθανό είναι αυτό να συμβεί με βάση την παγιωμένη ελληνική νοοτροπία και της κουλτούρας των επιδοτήσεων που κυριάρχησε στην Ελλάδα, ειδικά πριν την έλευση της κρίσης το 2010;

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: Οι επιδοτήσεις που δίνονται στον Έλληνα αγρότη αλλά και εν γένει στους Ευρωπαίους αγρότες αποτελούν το κίνητρο ώστε αυτοί να παραμείνουν στο χωράφι τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Σαφώς έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν στη διαχείριση τους, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης. Από την πλευρά μου έχω δηλώσει ότι οραματίζομαι μία σύγχρονη εκδοχή του Έλληνα αγρότη ο οποίος θα επενδύσει στον εκσυγχρονισμό των μέσων που χρησιμοποιεί για την εκμετάλλευση της καλλιέργειας του, μέσα από την αξιοποίηση των εργαλείων που παρέχει η ευφυής γεωργία. Το υπουργείο μας έχει αποδείξει ότι στέκεται αρωγός σε αυτή την προσπάθεια μέσω της απεμπλοκής των Σχεδίων Βελτίωσης που παρέμεναν τελματωμένα για δύο σχεδόν χρόνια και εμπόδιζαν τους ανθρώπους του κλάδου να επενδύσουν στις καλλιέργειες τους. Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλύψαμε μέρος του χρηματοδοτικού κενού που είχε παρατηρηθεί στον αγροτικό τομέα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό συνέβη μέσω της σύστασης του Ταμείου Αγροτικών Εγγυήσεων και της παροχής χαμηλότοκων δανείων, μακράς διάρκειας αποπληρωμής στους αγρότες μας, διοχετεύοντας ουσιαστικά ένα ποσό της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις στον αγροτικό κόσμο. Αν μάλιστα στα παραπάνω συμπεριλάβει κανείς και τα 600 εκατομμύρια που διατέθηκαν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στα Σχέδια Βελτίωσης, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το συνολικό ποσό που δώσαμε για επενδύσεις ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταματάμε εκεί. Πιστεύουμε στον αγρότη - επιχειρηματία και βρισκόμαστε στο πλευρό του, παρέχοντας του τα εργαλεία εκείνα που θα του επιτρέψουν να εισέλθει στη σύγχρονη εποχή, να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός και να σταθεί με αξιώσεις σε μία κατεξοχήν διεθνοποιημένη αγορά. Είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι και ευελπιστούμε ότι εκείνοι δεν θα αφήσουν αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να πάει χαμένη και θα ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις του παρελθόντος που εμπόδιζαν την εξέλιξη τους μέχρι σήμερα.

Ποια είναι η σημασία της Agrotica για τον αγροτικό κόσμο της χώρας και πώς πιστεύετε ότι η μπορεί η έκθεση να διεθνοποιηθεί περαιτέρω;

Αναμφισβήτητα, η Agrotica συνιστά το μεγαλύτερο αγροτικό γεγονός που έχει να επιδείξει η χώρα μας και ευελπιστούμε ότι μέσα από το διεθνή της χαρακτήρα θα διαφημίσει τα μοναδικά ποιοτικά πλεονεκτήματα των εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων μας στους ξένους επισκέπτες της, θα ενδυναμώσει τις εγχώριες συνεργασίες και είμαι βέβαιος ότι θα καλύψει τις ανάγκες εκμηχάνησης των καλλιεργειών των Ελλήνων αγροτών, αξιοποιώντας οι ίδιοι τη σκληρή δουλειά μας στην έγκαιρη ολοκλήρωση των Σχεδίων Βελτίωσης. Ο αυξημένος αριθμός εκθετών που συμμετέχουν στη φετινή Agrotica αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που έχει προσλάβει η εν λόγω έκθεση και αυτό συνιστά σαφή ένδειξη ότι χρόνο με το χρόνο θα διεθνοποιείται περαιτέρω.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ