Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020
x

ΒΟΡΑ ΣΕ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κύριο μέλημα των ανήλικων προσφύγων, που δεν καταγράφονται, είναι να μαζέψουν χρήματα για να μεταβούν, μέσω λαθροδιακινητών, σε άλλες χώρες.

Βορά σε κυκλώματα, προκειμένου να μαζέψουν τα χρήματα που ζητούν οι λαθροδιακινητές για τους μεταφέρουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γίνονται ασυνόδευτοι πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν σε “γκρίζες ζώνες” στη Θεσσαλονίκη, αποφεύγοντας την καταγραφή τους από τις αρχές, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ, Βαλμπόνα Χυστούνα, με αφορμή την 18η Οκτωβρίου που έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

«Πολλοί από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες δεν θέλουν να γίνει η πρώτη τους καταγραφή στην Ελλάδα, γιατί θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες, όπου αν εντοπιστούν από τις αρχές, δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα καταγραφής» εξηγεί η κ.Χυστούνα.

Επικαλούμενη σχετικά στοιχεία από τις Ομάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork) της ΑΡΣΙΣ, τονίζει ότι από τις αρχές του 2019 μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου, εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη 612 ανήλικοι πρόσφυγες σε κίνδυνο, από τους οποίους οι 574 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που ζουν στον δρόμο.

«Τα παιδιά αυτά ζουν “εκτός πλαισίου”, κοιμούνται σε διάφορα εγκαταλειμμένα κτήρια ή σε σπίτια φίλων και συγγενών, δουλεύουν πολλές ώρες σε βενζινάδικα και χωράφια ή τα εκμεταλλεύονται κυκλώματα, προκειμένου να πουλούν παράνομα τσιγάρα και ναρκωτικά» ανέφερε η κ.Χυστούνα.

Κύριο μέλημα των ανήλικων προσφύγων που θεωρούν ότι «στην Ελλάδα δεν έχουν ευκαιρίες ένταξης», είναι να μαζέψουν χρήματα για να μεταβούν, μέσω λαθροδιακινητών, σε άλλες χώρες.

«Επειδή τα παιδιά αυξάνονται κάθε μέρα και όλο και περισσότερα αναζητούν τρόπους διαφυγής, αυξάνονται και οι “ταρίφες” των κυκλωμάτων. Αυτές κυμαίνονται από 3.000 έως 6.000 ευρώ και εξαρτώνται από τις συνθήκες λαθροδιακίνησης, αν θα φύγουν από Αλβανία και στη συνέχεια από Κόσοβο ή Μαυροβούνιο, αν θα είναι πολυπληθής η ομάδα, κτλ» αναφέρει η κ.Χυστούνα, προσθέτοντας ότι στην Αλβανία δεν υπάρχουν δομές υποστήριξης παρά μόνο ένα camp, έξω από τα Τίρανα, με δυνατότητα φιλοξενίας 2000 ανθρώπων.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ