Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020
x

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΔΝΤ: ΥΦΕΣΗ 10% ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2020 ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ 22,3%

Η χώρα μας θα έχει το 2020 τη μεγαλύτερη ύφεση, τη μεγαλύτερη ανεργία και τις μεγαλύτερες αποπληθωριστικές πιέσεις από όλη την ευρωζώνη.

Την ώρα που η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει προ ολίγων ημερών για ύφεση μεγαλύτερη από αυτή του 2008 λόγω του κορωνοϊού, τα νέα στοιχεία προβλέπουν μια δύσκολη κατάσταση στη χώρα μας για το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με την Ελλάδα το ΔΝΤ εκτιμά πως η χώρα μας θα έχει το 2020 τη μεγαλύτερη ύφεση, τη μεγαλύτερη ανεργία, τις μεγαλύτερες αποπληθωριστικές πιέσεις, αλλά και τη μεγαλύτερη επιδείνωση σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου στο σύνολο της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ύφεση 10% την τρέχουσα χρονιά και εκτίναξη της ανεργίας στο 22,3%, στοιχεία που εμπεριέχονται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιεύτηκε σήμερα

Παρουσιάζοντας την έκθεση, η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Γκίτα Γκοπίνατ ανέφερε πως το βασικό σενάριο του ΔΝΤ υποθέτει ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα εξασθενίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, η ίδια αποσαφήνισε πως εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα για τη διάρκεια της πανδημίας, για το μακροοικονομικό της αντίκτυπο και τις πιέσεις που τελικά θα ασκήσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές εμπορευμάτων.

Να σημειωθεί πως το ΔΝΤ εκτιμά πως εφέτος η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% και η οικονομία της ευρωζώνης θα σημειώσει ύφεση κατά 7,5%.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάκαμψη της Ελλάδος το 2021 δείχνουν πως η χώρα μας θα αναπτυχθεί κατά 5,1% σε μέσα επίπεδα ακολουθώντας  τον ίδιο ρυθμό ανάταξης με την υπόλοιπη ευρωζώνη (4,7%), ωστόσο η ανεργία δεν θα επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα και θα παραμείνει στην περιοχή του 19%.

Αναλυτικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει τα εξής για την Ελλάδα:    

Η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ύφεση 10% το 2020, έναντι ανάπτυξης 1,9% το 2019 και θα ανακάμψει με ρυθμό 5,1% το 2021. Να σημειωθεί πως τελευταία φορά που η ελληνική οικονομία κατέγραψε σε ετήσια βάση τόσο μεγάλη ύφεση ήταν το 2011, όταν και το ΑΕΠ είχε καταρρεύσει κατά 9,1% λόγω των σκληρών μέτρων εσωτερικής υποτίμησης του πρώτου Μνημονίου.   

Ο πληθωρισμός από 0,5% σε μέσα επίπεδα το 2019, θα καταστεί αρνητικός (αποπληθωρισμός) κατά -0,5% εφέτος, ενώ το 2021 θα σημειώσει αύξηση κατά 1% σε μέσα επίπεδα. Βάσει της εκτίμησης του Ταμείου οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι εφέτος οι μεγαλύτερες σε όλη την ζώνη του ευρώ.   

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος θα εκτιναχθεί εφέτος. Συγκεκριμένα, το Ταμείο εκτιμά πως από 2,1% του ΑΕΠ το 2019, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί εφέτος στο 6,5% του ΑΕΠ και το 2021 θα διαμορφωθεί στο 3,4% του ΑΕΠ. Αυτή η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνει το πλήγμα που θα δεχθούν οι τουριστικές εισπράξεις από την κρίση του κορωνοϊού.

Η ανεργία θα «καλπάσει» το 2020 και θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2016. Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά πως η ανεργία από 17,3% το 2019, θα ανέλθει εφέτος στο 22,3% και πως το 2021 θα υποχωρήσει στο 19%. Να σημειωθεί πως τον Ιανουάριο του 2020 η ανεργία είχε υποχωρήσει στο 16,4%. Η πρόβλεψη του ΔΝΤ την τοποθετεί σχεδόν 6% υψηλότερα, ήτοι το Ταμείο βλέπει αύξηση των ανέργων κατά 300.000 περίπου τους επόμενους μήνες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ