Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021
x

ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑ Ή ΤΡΙΠΛΑΣΙΑ (VID)

Ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων περί τα 200, 300 ή 400, θα είναι αρκετά ικανοποιητικός ώστε να αρθούν τα μέτρα, εκτίμησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί και βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα και ουσιαστικά είναι εστίες πυρκαγιάς, είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο του MEGA.

«Αν χαλαρώσει το lockdown κάθε τέτοια εστία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά για την άρση των μέτρων είπε ότι «θα δούμε πώς θα πάμε αυτή την εβδομάδα καθώς από τα 3.000 περίπου κρούσματα πήγαμε στα 1.500.

Αν συνεχιστεί η μείωση είπε ότι ίσως στο τέλος μπορούμε να έχουμε μια αίσθηση για το πώς θα πάμε τα Χριστούγεννα ενώ ένας τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων περί τα 200, 300, 400 θα είναι αρκετά ικανοποιητικός ώστε να αρθούν τα μέτρα, όπως τόνισε.

Σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης είπε ότι «υπάρχουν οι δυσκολίες που λένε και οι ιδιοκτήτες ότι να ανοίξουν για δέκα μέρες δεν έχει νόημα για αυτούς. Στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και να μην χρειαστεί να ξανακλείσει».

«Για να γίνει αυτό είπε ότι πρέπει τα κρούσματα να είναι λίγα από την άλλη η συμπεριφορά όλων να έχει προσαρμοστεί επιτέλους στον νέο τρόπο λειτουργίας φορώντας μάσκα και τηρώντας τις αποστάσεις ώστε ο κίνδυνος να είναι όσο τον δυνατότητα μικρότερος. Σιγά Σιγά τότε η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει», είπε.

«Ξεκινήσαμε τον Αύγουστο να έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα πολύ διαφορετικά από τον Μάρτιο», είπε και πρόσθεσε ότι η επιδημία ήταν πιο έντονη στην Βόρεια Ελλάδα. 

«Γίνονται μελέτες για το τι έφταιξε. Νομίζω ότι φταίνε όλα μαζί. Τα πολλά κρούσματα και όπως σε πολλές μικρότερες πόλεις τα μέτρα δεν τηρήθηκαν όσο θα έπρεπε», σημείωσε.

Εξήγησε ακόμα ότι από τα λύματα έχουν βγει κάποιοι αριθμοί. «Οι πραγματικοί ασθενείς μπορεί να είναι περισσότεροι. Θα έλεγα διπλάσιοι ή τριπλάσιοι σίγουρα», τόνισε.

Τέλος ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι εφόσον κάποιος έχει στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μπορεί να εκδηλώσει τη νόσο μέσα σε 14 μέρες. Ανεξαρτήτως εάν λοιπόν έχει κάνει τεστ ο κ. Βατόπουλος προτείνει ότι πρέπει «να καθόμαστε 14 μέρες καραντίνα».

 A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ