Τρίτη 5 Ιουλίου 2022
x

ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στα ζητήματα κάλυψης των οδοντριατρικών αναγκών λέγοντας ότι διαχρονικά δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Στα ζητήματα κάλυψης των οδοντριατρικών αναγκών αναφέρθηκε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στην παρέμβαση του στην συνεδρίαση για την στοματική υγεία της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων λέγοντας πως αυτά δεν βρίσκονται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή του πολιτικού ενδιαφέροντος.

Όπως σημειώνει, συν τω χρόνω μειώνεται η δυνατότητα των κρατικών δομών στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας αγροτικού τύπου και τις λοιπές δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιου υγείας -κυρίως εκ του πρώην ΙΚΑ- να προσφέρουν σύγχρονες οδοντιατρικές υπηρεσίες. «Η επιστημονική πρόοδος θέτει ολοέν και υψηλότερα Standards προληπτικών δράσεων, όπως και αντιμετωπίσεως των οξέων περιστατικών (τραυμάτων, αποστημάτων κοκ). Όσον αφορά τις προσθετικές πράξεις ( τεχνητές οδοντοστοιχίες κλπ) η ασφαλιστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού ήταν και παραμένει, ούτως ή άλλως, κυριολεκτικώς μηδαμινή».

«Ως εκ τούτου αυξάνει», υπογράμμισε ο κ. Βαρτζόπουλος, «ο αριθμός των ασθενών, που εμφανίζονται ως εθελοντές στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Πανεπιστημιακών κλινικών, απλώς και μόνον επειδή δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το οικονομικό κόστος. Ως εκ τούτου στη Βόρεια Ελλάδα είναι πλέον εμφανέστατος ο οδοντιατρικός τουρισμός, δυστυχέστατα όμως προς την ανάστροφο κατεύθυνση. Είναι οι Έλληνες ασφαλισμένοι εκείνοι, που κατευθύνονται προς τα Σκόπια και την Βουλγαρία για την τεχνητή οδοντοστοιχία τους».

Ο βουλευτής συνεχίζει λέγοντας ότι «είναι αυτονόητο, ότι απαιτούνται ενέργειες». «Η ενίσχυση του υφισταμένου συστήματος μπορεί να ανακουφίσει κάπως τα πράγματα, είναι όμως λύση προσωρινή, μερική και ατελής, ως εκ της κρατικής φύσεως του. Ως χώρα μέλος της Ευρωζώνης οφείλουμε στους ασφαλισμένους μας αυτά που προσφέρουν αυτές στους δικούς τους, δηλαδή πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών υγείας, με ελεύθερη επιλογή ιατρού μεταξύ των συμβεβλημένων ιδιωτών όλων ανεξαιρέτως των ιατρικών ειδικοτήτων, με πλήρη κάλυψη κόστους από το ασφαλιστικό Ταμείο. Δεν είναι απλό, δεν είναι φθηνό, πρέπει να είναι όμως ο τελικός, ασυμβίβαστος στόχος μας. Στόχος που θα απαιτήσει βέβαια πολύ χρόνο, πλουσιοπάροχους πόρους και φυσικά μια σωστά και αυστηρά σχεδιασμένη μεταβατική περίοδο».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής συνεχίζει πως «όσον αφορά την στοματική υγεία, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με:

»-Την τιμολόγηση από το ΚΕΣΥ των οδοντιατρικών πράξεων, προληπτικής, επειγούσης φύσεως αλλά και βασικών προσθετικών εργασιών.
»-Να καθορίσουμε με επιδημιολογικά κριτήρια, που θα δανειστούμε βέβαια από την Ευρώπη, αριθμό συμβεβλημένων ιδιωτών οδοντιάτρων ανά την Επικράτεια, που θα προσφέρουν τις προληπτικές υπηρεσίες στο σύνολο του πληθυσμού, και τις υπηρεσίες επειγόντων, όπως και συγκεκριμένες προσθετικές εργασίες σε ασφαλισμένους με εισοδηματικά κατ´ αρχάς κριτήρια.
»-Να εκπονήσουμε οδικό χάρτη με μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προϋπολογισμού σταδιακής διεύρυνσης και των οφελουμένων πολιτών και των παρεχομένων υπηρεσιών μέχρις πλήρους καλύψεως του πληθυσμού.

»Δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο, κατέληξε ο κ. Βαρτζόπουλος. Είναι όμως υποχρέωση μας».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ