Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022
x

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: ΤΟ ΜΕΡΑ25 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΡΗΞΗΣ - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΕ

«Κουραστήκαμε να έχουμε δίκιο, γιατί είναι τόσο άχρηστο, όταν την εξουσία συνεχίζουν να την έχουν αυτοί που έχουν πάντα άδικο», τόνισε ο γραμματέας

Για την αναγκαιότητα της «ρήξης» μίλησε χθες στο κλείσιμό του στο Συνέδριο του κόμματος ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ αναφέρθηκε και στις προϋποθέσεις κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ·ΠΣ.

«Κουραστήκαμε να έχουμε δίκιο, γιατί είναι τόσο άχρηστο, όταν την εξουσία συνεχίζουν να την έχουν αυτοί που έχουν πάντα άδικο και το επιβάλλουν. Αυτές τις μέρες θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί ακούγοντάς σας, το πέπλο της κούρασης εξαφανίστηκε» είπε. «Δεν αρκούμαστε λοιπόν στο ότι έχουμε τη σωστή ανάλυση. Σημασία έχει, ότι οι άνθρωποι εκεί έξω συνεχίζουν να υποφέρουν» πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, στο συνέδριο απαντήθηκαν «πράγματα που καίνε την κοινωνία εκεί έξω», όπως το ερώτημα «Θα βάλετε πλάτη να φύγει η Μητσοτάκης Α.Ε.;».

«Είναι απαραίτητο να φύγει, δεν θέλουμε όμως μία άλλη Α.Ε. με ένα άλλο επώνυμο, γιατί αυτό θα είναι η μεγαλύτερη νίκη της ολιγαρχίας. Ο μεγαλύτερος εχθρός της μη αλλαγής, είναι η εναλλαγή που σκοτώνει την ελπίδα», σημείωσε, τονίζοντας πως «δεν έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας, όμως δεν ήρθαμε εδώ για να ενσωματωθούμε στην ολιγαρχία».

«Εμείς βάζουμε πλάτη για να πέσει η Μητσοτάκης Α.Ε., θα μας επιτρέψουν όμως να έχουμε άποψη για αυτό που ονομάζουν προοδευτική διακυβέρνηση;» διερωτήθηκε και αναφέρθηκε στις «7+1 τομές του ΜέΡΑ25», χαρακτηρίζοντάς τες «μια πολύ έντιμη πρόταση». Κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να τοποθετηθούν ή και να καταθέσουν «ένα εναλλακτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης», το οποίο να τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος.

Έκανε αναφορά στην ΕΕ αλλά και στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, ως «επιταγή» και όχι ως «αυταπάτη», ενώ άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του το 2015.

«Παρόλα αυτά, εμείς σας καλούμε, δεν είμαστε σε στεγανά, διαφωνούμε, παρόλα αυτά πρέπει να μιλάμε», εξήγησε και υπογράμμισε: «Η φωνή μας είναι φωνή της μετριοπάθειας αλλά και ρήξης με την ολιγαρχία. Έπρεπε, πρέπει και θα είναι στη Βουλή».

Συνεχίζοντας είπε πως το ΜέΡΑ25 είναι «το κόμμα της ρήξης, γιατί αν δεν υπάρξει ρήξη σε όλα όσα καταδικάζουν τους ανθρώπους εκεί έξω στο να είναι σκοτεινιασμένο το πρόσωπό τους, δεν θα υπάρξει μέλλον».

«Είμαστε το κόμμα της ρήξης με 5 πράγματα: Ρήξη με την εξάρτηση της χώρας (μια έννοια που έφερε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και την οποία επανέφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου) της εξάρτησης και από την ΕΕ, που παραδίδεται στο παραλήρημα του ΝΑΤΟ. Ρήξη με τον ολοκληρωτισμό, κάτι που πηγαίνει στην ανανεωτική αριστερά, που είχε καταλάβει ότι ο ολοκληρωτισμός ήταν βασικός εχθρός - για να έρθει η τρίτη ρήξη, η ρήξη με την κεφαλαιοκρατία. Ρήξη με τις εξορύξεις, με όσα καταστρέφουν το περιβάλλον και τέλος ρήξη με την πατριαρχία».

«Αυτές είναι οι ρήξεις του ΜέΡΑ25, από εκεί ερχόμαστε κι αυτή την ιστορική διαδρομή θα τιμήσουμε», υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ αναφερόμενος και πάλι στο δημοψήφισμα σχολίασε: «Η 25η Γενάρη του 2015 ήταν μια ιστορική νίκη της αριστεράς, προδόθηκε, αλλά ήταν τέτοια».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για 2η φορά αριστερά. Εμείς, συνοδοιπόροι, μιλάμε για 1η φορά ρήξη», κατέληξε.

Σήμερα, οι εργασίες του β' μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25, ολοκληρώνονται με τις ψηφοφορίες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ