Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021
x

Β. ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗΣ: Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΟ PIRAEUS GOLD

Συνέντευξη του Ανώτερου Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Πειραιώς στη Voria.gr με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Piraeus Gold.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Piraeus Gold στη Θεσσαλονίκη, ενός σημείου αποκλειστικά για συναλλαγές χρυσού που δημιούργησε η Τράπεζα Πειραιώς, ο κ. Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της τράπεζας, διευκρινίζει τις δυνατότητες που υπάρχουν και εξηγεί τους λόγους για το μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς.  

Κύριε Κουτεντάκη, ποιες ανάγκες εξυπηρετεί η δημιουργία των Piraeus Gold;

Tα Piraeus Gold, που σήμερα λειτουργούν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, προσφέρουν άμεσες και εξειδικευμένες υπηρεσίες επενδυτικού χρυσού, όπως πώληση, αγορά, εκτίμηση καθώς και φύλαξη. Στην ουσία διευρύνουν, συμπληρώνουν και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα χρυσού που η Τράπεζα μας προσφέρει στους καταναλωτές από το 2005, μέσω του συνόλου του δικτύου της. Οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι του Piraeus Gold στελεχώνονται από εξιδεικευμένους εκτιμητές  και διαθέτουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας –συγκεκριμένα φασματογράφο-, διασφαλίζοντας την παροχή υψηλού επίπεδου υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο έλεγχος γνησιότητας και εκτίμησης της αξίας των χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού γίνεται την ίδια στιγμή, παρουσία του πελάτη, προσφέροντας την δυνατότητα διενέργειας άμεσων συναλλαγών, φύλαξης ή και άμεσης αγοράς από την τράπεζα.

Μπορείτε να δώσετε περισσότερα στοιχεία για τις υπηρεσίες των Piraeus Gold;

Ο χρυσός αποτελεί μία από τις πλέον διαχρονικές αξίες παγκοσμίου κύρους και καθολικής αναγνωρισιμότητας. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η μοναδική εμπορική τράπεζα στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε προϊόντα και υπηρεσίες χρυσού τα τελευταία 15 χρόνια. Μέσω του μεγαλύτερου και πιο δυναμικού τραπεζικού δικτύου στη χώρα μας, οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι: πώληση, αγορά, εκτίμηση και φύλαξη σε ειδικούς λογαριασμούς, τόσο για χρυσές λίρες, όσο και για ράβδους χρυσού.  

Οι υπηρεσίες αυτές απευθύνονται μόνο στους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς;

Στο Piraeus Gold μπορούν να απευθύνονται όλοι όσοι επιθυμούν να προβούν σε συναλλαγές προϊόντων χρυσού, σε απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Είτε είναι πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς, είτε όχι. Δεν απαιτείται προγραμματισμένο ραντεβού.   

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του Piraeus Gold στη Θεσσαλονίκη;

Από τις 21 Αυγούστου 2020 το Piraeus Gold της Θεσσαλονίκης παρέχει τις υπηρεσίες του στο κοινό. Στεγάζεται στο κατάστημα της οδού Ίωνος Δραγούμη 5, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Σε ένα σημείο, όπου αιώνες τώρα κτυπάει η καρδιά του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης. Ήδη η κίνηση στο Piraeus Gold της είναι σημαντική και προέρχεται τόσο από τη Θεσσαλονίκη, όσο και από άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας αποδείχθηκε ότι καλύπτει υπαρκτές ανάγκες της αγοράς, τις οποίες η τράπεζα αφουγκράστηκε. Σημειώστε ότι είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που η τράπεζα Πειραιώς πρωτοπορεί και προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Έχει προηγηθεί το e-branch, το πλήρως αυτοματοποιημένο τραπεζικό κατάστημα που βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή 80 και λειτουργεί τις καθημερινές με διευρυμένο ωράριο, αλλά και τα Σάββατα.      

Ποια είναι η σχέση της Τράπεζας Πειραιώς με το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Ηνωμένου Βασιλείου;

Το «The Royal Mint», το βασιλικό Νομισματοκοπείο του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο όργανο για την κοπή βρετανικών νομισμάτων, με «ναυαρχίδα» του τη χρυσή λίρα Αγγλίας. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι εντεταλμένος αντιπρόσωπος και διανομέας  του βασιλικού Νομισματοκοπείου, για τη διάθεσή χρυσών λιρών Αγγλίας στη χώρα μας.  

Κύριε Κουτεντάκη, στη Βόρεια Ελλάδα δραστηριοποιούνται κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες υπέστησαν βαρύτατα πλήγματα από την πανδημία. Πως τις στηρίζει η τράπεζα;

Την επόμενη ημέρα, τώρα που η οικονομία ανοίγει ξανά και προσπαθεί να ορθοποδήσει, η τράπεζα Πειραιώς αξιοποιεί την πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία της για να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα. Σε κάθε περίπτωση –πολύ περισσότερο μετά από μία κρίση- η ρευστότητα συνιστά βασικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και σε αυτό το πεδίο η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια. Αλλά και τους τελευταίους μήνες, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες στην ελληνική οικονομία. Οι αριθμοί μιλούν καθαρά. Το 2018 η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε νέα δάνεια 3 δισ. ευρώ. Το 2019 οι χορηγήσεις μας ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 αναμένεται να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Το ποσοστό συμμετοχής ύψους 37% που προσέλκυσε η Τράπεζα επί των συνολικών αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα για νέο κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου προς τις επιχειρήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα («ΤΕΠΙΧ ΙΙ»), αλλά και η ανταπόκριση στο πρόγραμμα των δανείων με την κατά 80% εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, στο οποίο συγκεντρώσαμε πολλαπλάσια αιτήματα από τις δυνατότητες χρηματοδότησης, αποτελούν έμπρακτη απόδειξη τόσο για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας από την πλευρά της τράπεζας, όσο και για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν την τράπεζα Πειραιώς οι μικρομεσαίοι του ελληνικού επιχειρείν.

Πέραν του κορωνοϊου ποια είναι τα πλάνα σας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Ανεξαρτήτως των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες στην ελληνική οικονομία η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαμορφώσει για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ένα ολοκληρωμένο μοντέλο τραπεζικής επιχειρήσεων, το Business Banking Plus, το οποίο εξυπηρετεί μέσω του Δικτύου της. Το πακέτο περιλαμβάνει: Αναβαθμισμένη συνεργασία και συμβουλευτική καθοδήγηση από ειδικό συνεργάτη στην έδρα της επιχείρησης και το κατάστημα της Τράπεζας. Ταχύτερη εξυπηρέτηση με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και εξειδικευμένες λύσεις μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων.

Βασικός στόχος της Τράπεζας είναι η κατανόηση όλου το συναλλακτικού κυκλώματος μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρηση και η ανάλυση του επιχειρηματικού σχεδίου τους. Έτσι, το εξειδικευμένο στέλεχος μπορεί να δώσει λύσεις-απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον επιχειρηματία, όπως η αύξηση των πωλήσεων, η ενίσχυση των υποδομών και ο περιορισμός των εξόδων, βοηθώντας παράλληλα στην αναγνώριση πιθανών κινδύνων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ