Παρασκευή 16 Απριλίου 2021
x

Β. ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Οι αστυνομικοί εντόπισαν σημαντικό αριθμό αρχαίων αντικειμένων μέσα στο σπίτι του ενός συλληφθέντα, ενώ βρέθηκαν και όπλα «αντίκες».

Στη σύλληψη δύο ανδρών προχώρησαν αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος μετά από προσπάθεια τους να πουλήσουν αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας μέσω διαδικτύου.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν αναρτήθηκε στο διαδίκτυο αγγελία σε ιστοσελίδα που έκανε λόγο για πώληση αρχαίων νομισμάτων.

Από τη διερεύνηση προέκυψαν στοιχεία σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας και από την περαιτέρω ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα και αξιολόγηση των δεδομένων της υπόθεσης που πραγματοποίησε - λόγω αρμοδιότητας - η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, ταυτοποιήθηκε ημεδαπός ως το άτομο που προέβη στην ανάρτηση της αγγελίας.Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, με τη συνδρομή αστυνομικών του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος και αρχαιολόγων της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 12 χάλκινα νομίσματα αρχαίων χρόνων, χάλκινο τμήμα πόρπης αρχαϊκών – κλασσικών χρόνων, δύο χάλκινα ελάσματα αρχαίων χρόνων, δύο μολύβδινα ελάσματα αρχαίων χρόνων, μολύβδινο σταθμίο, μολυβδόβουλο, 16 χάλκινα νομίσματα Βυζαντινών χρόνων, 17 χάλκινα εξαρτήματα ένδυσης, δύο χάλκινες πόρπες, χάλκινο δαχτυλίδι, επτά χάλκινα εξαρτήματα, δισκόμορφο μολύβδινο αντικείμενο, πιθανώς μολυβδόβουλο, τέσσερα μολύβδινα αντικείμενα και 14 μολύβδινα σφαιρίδια.

Από την εξέλιξη της προανάκρισης προέκυψε η εμπλοκή στην υπόθεση και του δεύτερου άνδρα, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο δίκαννα κυνηγετικά τυφέκια, μονόκαννο κυνηγετικό τυφέκιο και παλαιό εξάσφαιρο περίστροφο, για τα οποία δεν κατείχε σχετική άδεια και συνελήφθη.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Τα κατασχεθέντα όπλα θα αποσταλούν στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση, ενώ τα κατασχεθέντα αρχαία αντικείμενα θα αποσταλούν στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για περαιτέρω αξιολόγηση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ