Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021
x

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΑΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε πως 90% των μέτρων της Πράσινης Συμφωνίας θα υλοποιηθούν από τους δήμους και τις περιφέρειες.

Έπειτα από 4 ημέρες έντονων συζητήσεων και αλληλεπίδρασης, τα φώτα της φετινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Δήμων και των Περιφερειών, αφιερωμένης στην πολιτική συνοχής, στη συμμετοχή των πολιτών και στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, με τίτλο «Μαζί για Ανάκαμψη», έπεσαν σήμερα στις Βρυξέλλες με τις καταληκτικές ομιλίες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα και της επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις Ελίζα Φερέιρα.

«Ήταν μια εξαιρετική εβδομάδα» είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοινώνοντας πως σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής καθώς έλαβαν μέρος 17.000 συμμετέχοντες, ενώ συμμετείχαν ακόμα 1.000 ομιλητές σε 300 συνεδρίες. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, ανέφερε πως ήταν μια ευκαιρία για τους πολίτες, τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, καθώς και αιρετών πολιτικών να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη, τους δήμους και τις περιφέρειες της, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα επανεκκίνησης των οικονομιών μετά την πανδημία. «Καθώς η πανδημία τελειώνει πρέπει να δούμε πώς θα διασφαλίσουμε μια ταχεία και επιτυχή ανάκαμψη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα έρευνας που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας και έδειξε πως η διαφάνεια είναι το βασικό για την ανάκαμψη, ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας και της συμμετοχής των δήμων και των περιφερειών. Εάν οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν εμπλακούν στα σχέδια ανάκαμψης υπάρχει ο κίνδυνος τα χρήματα να μην κατευθυνθούν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, επισήμανε. Επανέλαβε επίσης την ανάγκη συνεργειών μεταξύ του Ταμείου Ανάκαμψης και των πόρων της πολιτικής συνοχής.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία των περιφερειών και των δήμων, είπε πως έχουν τη μεγαλύτερη εγγύτητα στους πολίτες και στις ανάγκες.

Περαιτέρω, σημείωσε πως 90% των μέτρων της Πράσινης Συμφωνίας θα υλοποιηθούν από τους δήμους και τις περιφέρειες, αναδεικνύοντας την περιφερειακή σημασία του Ταμείου αυτού.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μετάβαση, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επικαλούμενος το περιφερειακό και τοπικό Βαρόμετρο που παρουσίασε την Τρίτη ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, είπε πως παρατηρείται ένα ψηφιακό χάσμα μεταξύ των αστικών και των αγροτικών περιφερειών, καθώς και των κρατών-μελών της ΕΕ. Ως προς το κλείσιμο αυτού του χάσματος, αντέταξε τη σημασία των πόρων της πολιτικής συνοχής.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών είπε πως φεύγει σήμερα από τις Βρυξέλλες με την εικόνα ότι οι πολίτες θέλουν να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών, στάθηκε στη μεγάλη συμμετοχή και διαμήνυσε: πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες μας στην ΕΕ και να μπει φρέσκος αέρας μαζί με φρέσκες ιδέες.

 Ελίζα Φερέιρα: Οι Ευρωπαίοι μοιράζονται τη φιλοδοξία για πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο συνεκτική ανάκαμψη

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα υπογράμμισε την ανάγκη συμπράξεων κατά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμμετέχουν περισσότερες οντότητες, περισσότεροι πολίτες.

Συμπέρανε πως οι Ευρωπαίοι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι μοιράζονται τη φιλοδοξία για πιο πράσινη, πιο ψηφιακή και πιο συνεκτική ανάκαμψη. Εστιάζοντας περισσότερο στον ρόλο των νέων, είπε πως μπορούν να επηρεάσουν σε αυτά τα ζητήματα.

Υπογράμμισε πως η εκπαίδευση και η ενημέρωση των πολιτών είναι σημαντική για την επιτυχία της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. Ειδικότερα, επισήμανε τη διαίρεση της ΕΕ σε εκπαιδευτικά επίπεδα, σημειώνοντας πως διαφέρουν σημαντικά στις διάφορες περιοχές της Ευρώπης και μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Ως προς αυτό, σημείωσε πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι στο πλαίσιο ενός οράματος για το πού θέλουμε να είναι η Ευρώπη σε 10 χρόνια από σήμερα.

Μιλώντας για το Πράσινο Ταμείο, είπε πως αλλάζει τα πάντα, από τον τρόπο που μετακινούμαστε, θερμαίνουμε τα σπίτια μας, καθώς και τη συμπεριφορά μας ως καταναλωτές.

Όπως το αποτύπωσε σε ανάρτησή της στο Twitter, το βασικό συμπέρασμα είναι είτε θα ανακάμψουμε όλοι μαζί είτε θα βουλιάζουμε χωριστά.

Καταληκτικά, η Ευρωπαία επίτροπος για τη συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις ανέφερε πως πρέπει να δούμε τους πόρους ως ένα μέσο και όχι ένα σκοπό για να υλοποιήσουμε ένα όραμα ισόρροπης, πράσινης, ψηφιακής ανάπτυξης. Επιπροσθέτως, στάθηκε στη σημασία της συμμετοχής των πολιτών.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ