Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022
x

ΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ: ΠΑΝΤΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα χαρακτηρίζει ως δυσκολότερη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά εκείνη του καλοκαιριού του 2020.

«Πάντα ανησυχούμε για πιθανό ατύχημα στο Αιγαίο» δηλώνει ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πως υποστηρίζουν τις ενέργειες του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η περίοδος της μεγαλύτερης ανησυχίας για μένα ως Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια περίοδος πολύ μεγάλων εντάσεων. Επικρατούσε ανησυχία στις ΗΠΑ για την προκλητική στάση της Τουρκίας… και τους κινδύνους για πιθανό ατύχημα» περιγράφει.

Και συνεχίζει: «Το είδαμε βέβαια με τη σύγκρουση… μεταξύ του Κεμάλ Ρέις και της ελληνικής φρεγάτας (σ.σ. Λήμνος). Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τι γινόταν στα παρασκήνια. Δεν ήταν ορατό σε πολλούς ανθρώπους. Η μεγαλύτερη ένταση εκτυλισσόταν στη θάλασσα. Οι ΗΠΑ πήραν το συμβάν πολύ σοβαρά».

Όσο για το αν ανησυχεί σήμερα, λέει: «Υπάρχουν δυσκολίες. Δεν συγκρίνονται, όμως, με αυτό που συνέβαινε το καλοκαίρι του 2020. Ήταν μια σοβαρή κρίση. Πάντα με απασχολεί. Ανησυχώ για πιθανά ατυχήματα».

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι πρέπει «να δράσουμε ενωμένοι απέναντι στην επίθεση της Ρωσίας» και συνεχίζει, λέγοντας ότι «στη ρωσική ατζέντα δεν είναι μόνο η Ουκρανία».

Ακόμη, χαρακτηρίζει «τη μεγαλύτερη τιμή» την επικείμενη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και στέκεται στην αφοσίωση του Τζο Μπάιντεν στις σχέσεις με την Ελλάδα. Όσο για το κλίμα στην Ουάσινγκτον εν όψει της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, λέει ότι είναι «εξαιρετικά θετικό».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη στον δημοσιογράφο Φάνη Παπαθανασίου θα μεταδοθεί το Σάββατο 30 Απριλίου στο ERTNEWSTV στις 16:00.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ